Reklama

Reklama

Libuše Rogozová

Libuše Rogozová

nar. 24.09.1921
Ljubljana, Slovinsko, Jugoslávie

zem. 08.08.2016 (94 let)
Pompano Beach, Florida, USA

Biografie

Libuše Rogozová se narodila v Lublani v tehdejším Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Jejím otcem byl významný chorvatský herec Zvonimír Rogoz, se kterým se v roce 1929 dostala do tehdejšího Československa. Její otec totiž v tomto roce získal angažmá v Národním divadle v Praze.

Vzhledem k angažmá jejího otce již odmala poznávala hereckou špičku tehdejšího Československa, což na ni jistě působilo. Jejím idolem byla Andula Sedláčková. Vzhledem k osobním znalostem a hereckému talentu se po odmaturování na gymnáziu stala součástí Divadla Anduly Sedláčkové. Zde debutovala 18. listopadu 1939 v roli Mely ve hře „Morálka paní Dulské“. Vystupování u Anduly Sedláčkové jí v roce 1940 vyneslo angažmá v Zemském divadle v Brně, kde působila od března roku 1940. V Brně se seznámila s Danou Medřickou, se kterou většinou v tandemu vystupovala. Brněnské angažmá trvalo až do uzavření divadla nacisty v září 1941.

Poté se vrátila do Prahy a v letech 1942–1946 hostovala v Národním divadle, věnovala se umělecké recitaci. V letech 1945–1946 se stala také členkou Jihočeského národního divadla v Českých Budějovicích. Souběžně od roku 1939 do roku 1947 ztvárnila několik filmových rolí.

Její první manžel, advokát Kopfstein, měl problémy s policií a v roce 1947 mu byl dokonce zabaven pas. Po převzetí moci komunisty, v únoru 1948, emigrovala tedy raději celá rodina (manželé a tehdy tříletý syn) ještě v tomto roce do Švýcarska. Odtud přes Austrálii odcestovali do USA. Zde Libuše Rogozová pracovala od konce 50. let jako hlasatelka československého vysílání Hlasu Ameriky. Práci hlasatelky se věnovala 24 let. Jejím druhým manželem se stal ředitel československé sekce Hlasu Ameriky Jan Kocourek. Proto používala jméno Libuše Rogozová Kocourková.

p.a.douch

Herečka

Reklama

Reklama