Reklama

Reklama

Ema Hrubá

Ema Hrubá

nar. 13.05.1903
Pardubice, Rakousko-Uhersko

zem. 1999
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Herečka Ema Hrubá byla ryze divadelní herečkou. Ve filmu se sice třikrát objevila, ale její hlavní doménou se stalo divadlo, na jehož prknech stála bezmála 40 let.

Ema (Emílie) Hrubá se narodila do rodiny Viléma Hrubého a jeho ženy Antonie roz. Heřmanové. Bohužel o případných sourozencích a ani o rodině není nic známo. Ani o jejich divadelních začátcích i studiu nejsou prozatím žádné zprávy. 

První zmínka o Emě Hrubé coby divadelní herečce je z roku 1928, kdy přijala angažmá v divadle v Českých Budějovicích. Působila tu však jen jednu sezonu. V roce 1929 nastoupila do pražského divadla Uránie, ale již v roce 1931 se vrátila do divadla v Českých Budějovicích. Ale v roce 1934, tak jak bylo jejím zvykem, změnila angažmá. Hrála v Olomouci, pak v Pardubicích. Od roku 1940 působila delší dobu v Praze, hrála opět v divadle Uránie, až do jejího zániku.

V roce 1945 nastoupila do divadla 5. května. Po jeho zrušení přešla do Divadla státního filmu (1948–1951)0 V roce 1951 přijala angažmá v divadle v Kladně, kde do roku 1963 hrála v cca 35 hrách. Z jejích významných rolí, které, zde odehrála, stojí zmínit kněžnu v „Lucerně“, vdovu Jedličkovou ve hře „Paličova dcera“, bytná Múllerová v „Dobrém vojáku Švejkovy“ aj. Později v roce 1967 se jako host objevila na scéně divadla v Kolíně, kde si v divadelní hře „Vějíř lady Windermerové“, zahrála Vévodkyni z Berwicku. 

Ve filmu moc štěstí neměla. V roce 1938 si zahrála hlavní ženskou roli podváděné Miry Tobišové ve filmu Druhé mládí. Jejího manžela hrál Jiří Plachý a dceru herečka Adina Mandlová. Na další roli si musela počkat dlouhých 9 let, kdy jí režisér Jiří Krejčík, obsadil do menší role paní Sieglové ve filmu Týden v tichém domě (1947). Poslední nedůstojnou rolí byla teroristka ve filmu Krakatit (1948). V tomto filmu však ani nepromluvila a její role by se dala označit za komparzní.

Z osobního života Emy Hrubé je známo, že v roce 1939 se stala druhou ženou divadelního i filmového režiséra Jana Bora. Manžel jí však po čtyřech letech zemřel. O jejím dalším osobním životě však nejsou žádné zprávy, až na tu poslední, že zemřela v roce 1999 ve věku vysokých 96 let.

JA.RO.KO.

Herečka

Reklama

Reklama