foto

Jiří Krejčík

  • nar. 26.6.1918
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 9.8.2013 (95 let)
    Praha, Česko

Biografie

Nepochybně jedním z nejvýznamnějších režisérů a scénáristů české kinematografie je pražský rodák Jiří Krejčík. Po maturitě se věnoval studiu techniky a během druhé světové války pracoval v barrandovských ateliérech jako statista. Čímž pronikl do světa filmu a brzy zatoužil po vlastní režijní práci. Začínal tvorbou krátkometrážních a reklamních snímků. Spolupracoval také například s výtvarníkem Jiřím Trnkou na hrané části kresleného filmu DÁREK.

První hraný celovečerní snímek natočil v r.1947 a byl jím TÝDEN V TICHÉM DOMĚ, na motivy Povídek malostranských od Jana Nerudy. Následoval film o osídlování českého pohraničí po druhé světové válce s názvem VES V POHRANIČÍ. V 50. letech byla jeho práce bohužel poznamenaná dobovou ideologií. Jedná se především o díla NAD NÁMI SVÍTÁ a FRONA. V r.1958 se podílel režií krátkého snímku Glorie na povídkovém filmu O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH, kde se pokoušel adaptovat krátké prózy Karla Čapka. Za tento počin byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu 1959.

S příchodem let šedesátých, přichází podle mnohých vrchol Krejčíkovy tvorby, který odstartoval film VYŠŠÍ PRINCIP popisující smutné období heydrichiády, jenž získal také řadu různých ocenění a objevil pozdější velkou hvězdu českého filmu - herečku Janu Brejchovou. K dalším významným dílům patří povídkový snímek ČINTAMANI A PODVODNÍK či satirická komedie SVATBA JAKO ŘEMEN. V r.1967 Krejčík adaptoval hru známého irského dramatika Seana O´Caseyho Bedtime Story pod názvem PENSION PRO SVOBODNÉ PÁNY. Další velký úspěch zaznamenal v r.1979 životopisným filmem BOŽSKÁ EMA o slavné operní pěvkyni Emě Destinnové.

Posledním filmem Jiřího Krejčíka se stal v r.1984 PRODAVAČ HUMORU - satiristický pohled do zákulisí socialistického estrádního průmyslu. Od té doby se jeden z nejuznávanějších domácích filmařů věnuje výhradně práci pro televizi. Režisér Jiří Krejčík už se několikrát také objevil na filmovém plátně. Z jeho maličkých, ovšem nezapomenutelných rolí vyniká především nenasytný pan Karel z Menzelových SLAVNOSTÍ SNĚŽENEK a dále profesor Stárek v retrokomedii Jana Hřebejka PELÍŠKY.

Jiří Krejčík letos ( 2008) v plném zdraví oslaví 90. narozeniny.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Režijní filmografie

Filmy

2010 Osudové peníze (TV film)
2005 Slečna Julie (TV film)
2003 Dědictví slečny Innocencie (TV film)
2001 Svatá noc (TV film)
1991 Muž, který neměl důvěru (TV film)
Podnájem na Champs Ellysées (TV film)
1988 Nepočestná (TV film)
1985 Milenci paní Suzanne (TV film)
1984 Prodavač humoru
1982 Babička se zbláznila (TV film)
1981 Povídka malostranská (TV film)
Tichý podnájemník (TV film)
1979 Božská Ema
Silvestr svobodného pána (TV film)
1977 Parádní číslo (TV film)
1976 Cizí člověk (TV film)
Jirka Paličák (TV film)
Pepík (TV film)
1972 Moje první benefice (TV film)
Podezření
1971 Hry lásky šálivé
1970 Psíčci lorda Carltona (TV film)
1967 Pension pro svobodné pány
Svatba jako řemen
1965 Pension pro svobodné pány (TV film)
1964 Čintamani & podvodník
1962 Měšťáci (TV film)
Polnočná omša
Pozdní láska (TV film)
1961 Labyrint srdce
1960 Vyšší princip
1959 Probuzení
Vassa Železnovová (TV film)
1958 Morálka paní Dulské
O věcech nadpřirozených
1957 Liják (TV film)
Slečna Maličevská
1954 Frona
1952 Nad námi svítá
1948 Svědomí
Ves v pohraničí
1947 Týden v tichém domě
1946 Dárek

TV seriály

1961 Hrdinové okamžiku (TV seriál)

Dokumentární

2015 Můj Vladimír Pucholt (TV film)
2011 24 (TV film)
Dlouhý srpen Jiřího Krejčíka (TV film)
2000 Maturita v listopadu
1996 Praha... bude naše?
1946 Důvěrou k míru
Kováci
1944 V hlubinách země
Zdař Bůh, hoši!
1943 Každý na své místo
Naši havíři

Herecká filmografie

Filmy

2009 Pamětnice
1999 Pelíšky
1991 Labyrint
1983 Slavnosti sněženek
1940 Maskovaná milenka

TV seriály

2010 Cukrárna (TV seriál)
Šťastné a veselé (E06)
2004 Josef a Ly (TV seriál)
Banh chung (E07)
Vánoce (E06)
Mikuláš (E05)
další epizody (7)
2002 O ztracené lásce (TV seriál)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Období zkoušek (E06)
Výhra (E04)

Dokumentární

2015 Herec: Ivan Mistrík (TV film) - a.z.
Magický Činoherní klub (TV seriál)
Můj Vladimír Pucholt (TV film)
2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
2013 Hoteliér
Příběhy slavných (TV seriál)
Tichý komediant (S13E05)
2012 Neviditelná ruka trhu: privatizace Barrandova (studentský film)
2011 24 (TV film)
Dlouhý srpen Jiřího Krejčíka (TV film)
Vzkaz Jiřího Krejčíka
2010 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Josef Abrhám (S01E11)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Peníze Jiřího Krejčíka
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Pavla Landovského (S04E05)
2006 Setkat se s filmem
2005 Pátrání po Ester
2003 Národ sobě aneb České moře v 18 přílivech (TV film)
2002 Vyššie princípy Ivana Mistríka
2001 Chaos (TV film)
2000 Bohemia docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce
Maturita v listopadu
Sametová kocovina
Zdeněk Liška (TV film)
1998 Naše paní Jarmila Kurandová (TV film)
Vyšší principy Jiřího Krejčíka (TV film)
1996 Co dělat? (Cesta z Prahy do Českého Krumlova aneb Jak jsem sestavoval novou vládu)
Praha... bude naše?
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Host

TV pořady

2008 Hvězda mého srdce (TV pořad)
Vzkaz (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1991 Z očí do očí (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(154)