foto

Karel Štěpánek

  • nar. 29.10.1899
    Brno, Morava, Rakousko-Uhersko
  • zem. 25.12.1980 (81 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ačkoli narozený na území dnešní České republiky, byl herec Karel Štěpánek obecně považován za německého herce, právě pro jeho rozsáhlou filmovou práci v Německu v období před druhou světovou válkou (jako Karl Stepanek). Štěpánek uprchl do Anglie v roce 1940, kde, stejně jako mnoho evropských herců - uprchlíků našel uplatnění v zobrazování „germánských darebáků“. Snažil se zřejmě sice držet dál od zásadnější nacistické role, ale jeho údajná záliba v nošení černých uniforem spojená s přirozeným štěkáním příkazů, spustila jisté pochybnosti, pokud jde o jeho politické preference. Jaká byla skutečnost je dnes již ve sféře spekulací.

Jedna z jeho nejtypičtějších charakteristik mohla být nalezena v dramatu o válečných zajatcích, SRDCE V ZAJETÍ - THE CAPTIVE HEART (1946). Štěpánka bylo možno zaregistrovat i ve filmu PADLÝ IDOL - THE FALLEN IDOL (1949). Pendlováním mezi Londýnem a Hollywoodem, Karel Štěpánek pokračoval v bojích druhé světové války na plátně, obvykle však na nesprávné straně. A to i v takových filmech 60. let, jako POTOPTE BISMARCK! (1960), WERNHER VON BRAUN (1960) A OPERACE CROSSBOW (1965).

Lubor "KIT.HL" Horák

Herecká filmografie

Filmy

1971 Been Down So Long It Looks Like Up to Me
1970 Games, The
1969 Before Winter Comes
Případ zlaté husy
1967 Brooklynský klub vrahů
Frozen Dead, The
1966 Sperrbezirk
1965 Hrdinové z Telemarku
Licensed to Kill
Operace Crossbow
1964 Devil Doll
1963 Aufstand der Gehorsamen (TV film)
1962 Zeit der Schuldlosen (TV film)
1960 Potopte Bismarck!
Schachnovelle
Wernher von Braun
1959 Náš člověk v Havaně
Operation Amsterdam
1957 Traitor, The
West of Suez
1956 Anastasia
The Man in the Road
1955 Man of the Moment
Operace Frankton
Prize of Gold, A
Secret Venture
1954 Dangerous Cargo
Final Twist, The
Tale of Three Women
1953 City Beneath the Sea
Never Let Me Go
Rough Shoot
1952 Affair in Trinidad
Zločin století
1951 Není cesty v oblacích
Third Visitor, The
1950 Cairo Road
State Secret
1949 Dej nám tento den
Golden Arrow
Třetí muž
1948 Counterblast
Padlý idol
1946 Srdce v zajetí
1943 Escape to Danger
Setkání ve tmě
Tomorrow We Live
1942 Our Film
Tajné poslání
1941 Frauen sind doch bessere Diplomaten
1940 Alles Schwindel
1939 Das Stilett
Dobrodružství pokračuje
Drei Väter um Anna
Hotel Sacher
Slaměný klobouk
Tchyně má vždycky pravdu
War es der im 3. Stock?
1938 Když hvězdy svítí
Narren im Schnee
1937 Der Prüfstein
Klatovští dragouni
Netopýr
Signal in der Nacht
1936 Neznámá
Stärker als Paragraphen
Was sagen Sie dazu?
1935 Der Außenseiter
Hermine und die sieben Aufrechten
Pozdní láska
Werft zum Grauen Hecht, Die
1934 Na růžích ustláno
1933 Píseň pro tebe
Valčíková válka
1932 Fünf von der Jazzband
Slavnostní představení clownů
1931 Allo Berlin? Ici Paris!
Berlín - Alexandrovo náměstí

TV seriály

1963 Das Kriminalmuseum (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
1955 The Adventures of Robin Hood (TV seriál)
1953 Douglas Fairbanks Jr. Presents (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace