Reklama

Reklama

Licensed to Kill

  • USA Second Best Secret Agent in the Whole Wide World, The

Obsahy(1)

Švédský vědec Jacobsen (Karel Stepanek) dokončuje vzorec, jehož použitím lze obrátit gravitaci. Kromě toho je nakloněn výměně patentu za dva miliony liber britské vládě. Úmluva ovšem neunikne pozornosti sovětských tajných sil, které se snaží převratný vynález získat, anebo profesora Jacobsena i s jeho tajemstvím navždy umlčet. Vědec přilétá i s asistentkou do Británie, kde se okamžitě stává terčem vražedných útoků. Protože nejlepší britský špion James Bond je zrovna úkolován jinde, na pomoc je povolán druhý v seznamu, agent Charles Vine (Tom Adams). (dopitak)

(více)

Recenze (2)

Isard 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že agent 007 nemá čas, musí nastoupit druhý nejlepší 00, Charles Vine. Jeho úkolem je ochrana švédského vědce, který vyvíjí revoluční technologii. V klasickém eurospy stylu se tak začne odvíjet poněkud překombinovaný příběh vědce, zločineckého syndikátu a sovětských agentů. Licensed to kill (původní britský název) je film, který by byl vážný, nebýt několika scén, které jsou tak úderně parodické, že by si na ně netroufl ani Austin Powers. Akce se většinou řeší přestřelkami, které asi měly být originální, ale jsou spíše zdlouhavé a mírně podivné. Na pěsti dojde jen jednou (a to Vine mlátí Číňana v ženských šatech v klasickém sixties nepřehledném stylu). Ale pozor! Film vůbec není špatný. Překombinovaný příběh má na konci docela zajímavou pointu, Sověti jsou jedna malebná postava za druhou – od zábavného šéfa, po zabijáky s údernými jmény jako Shee-Hee, nebo Sadistikov – užijeme si pár hezkých pohledů na dobový Londýn, zejména závěrečné "všichni proti všem" je scéna natáčená v docích, které už dnes neuvidíte. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Agent Vine nepočítá výstřely ani zabité, přičemž to první mu občas pořádně zkomplikuje život. Film, který jen tak tak neuhájil 4*, je typickou (skoro béčkovou) šedesátkovou akční krimi po vzoru bondovek, se zbytečně překomplikovaným dějem a hodně naivními rvačkami a přestřelkami (až na závěrečnou naháněnou v ulicích u přístavu, ta se povedla). Začátek se vyznačuje dobrou atmosférou, za kterou lze děkovat především Tomu Adamsovi, jehož agent s povolením zabíjet by neudělal hanbu žádné tajné policii světa. Ústřední píseň filmu zpívá Sammy Davis Jr. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama