foto

Nicole Courcel

  • nar. 21.10.1930
    Saint - Cloud, Francie
  • zem. 25.6.2016 (85 let)
    Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Jedna z výrazných hereček francouzského filmu padesátých a šedesátých let Nicole Courcel se narodila v Saint-Cloud nedaleko od Paříže a její rodné jméno zní Nicole Marie-Anne Andrieux. Svůj dětský sen být herečkou proměnila ve skutečnost za pomoci kurzů slavné herecké školy René Simona, které začala navštěvovat po druhé světové válce. Tady si ji ještě před vstupem na divadelní jeviště povšimli filmaři a již jako šestnáctiletá absolvovala svůj filmový debut – zatím bezejmennou rolí – ve filmu ANTONÍN A ANTONIE (Antoine et Antoinette, 1947). Po několika dalších menších úlohách následoval její velký vstup na stříbrné plátno s filmem ČERVENCOVÁ SCHŮZKA (Rendez-vous de juillet, 1949), do nějž ji angažoval Jacques Becker. Tento film byl oceněn především kritikou a Nicole proměnila název své postavy – Christine Courcel – v umělecký pseudonym. Od této doby je tedy známá pod jménem Nicole Courcel.

Počátkem padesátých let se stala vyhledávanou herečkou nejmladší generace a po boku dalších slavných jmen se začala objevovat ve středně velkých a hlavních rolích řady filmů, často ji oslovovali známí režiséři. Sacha Guitry ji například obsadil do svého historického filmu KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY (Si Versailles m'était conté, 1953). Teprve po svých prvních filmových úspěších se Nicole Courcel uplatnila také jako divadelní herečka a od počátku 50. let vystupovala na jevištích několika pařížských divadel, častěji našla útočiště na scéně Théâtre du Gymnase a Théâtre Montparnasse, její doménou byly především hry francouzských autorů.

Mimořádnou popularitu přinesly herečce v polovině padesátých let dvě na sebe navazující komedie – OTEC, MATKA, SLUŽKA A JÁ (Papa, maman, la bonne et moi, 1954) a OTEC, MATKA, MOJE ŽENA A JÁ (Papa, maman, ma femme et moi, 1955), kde vytvořila ústřední manželský pár s Robertem Lamoureuxem. Po boku neméně slavné herečky Mariny Vlady se pak objevila ve velké roli ve filmu PLAVÁ ČARODĚJNICE (La sorciére, 1956), který byl oceněn na mezinárodním festivalu v Berlíně. Z dalších rolí Nicole Courcel můžeme připomenout postavu jedné z milenek Jindřicha IV. v historické komedii AŤ ŽIJE JINDŘICH IV., AŤ ŽIJE LÁSKA (Vive Henri IV., vive l'amour, 1961).

Jako jiné francouzské herečky začala Nicole Courcel točit i v zahraničí, například Německu nebo Itálii, zároveň je ale nutno podotknout, že za hranicemi Francie si svou pozici dobývala jen stěží a zůstávala především hvězdou na domácí půdě. V šedesátých letech participovala na dvou výrazných francouzských filmech oceněných v mezinárodním měřítku. Po boku Charlese Aznavoura hrála ve filmu LE PASSAGE DU RHIN (1960) a tento titul získal Zlatého lva v Benátkách, v podobně velké roli se pak objevila v psychologickém snímku NEDĚLE VE VILLE D'AVRAY (Les dimanches de Ville d'Avray, 1963), který v roce 1964 získal Oscara jako nejlepší zahraniční film.

Paradoxně ale ve stejné době začal význam Nicole Courcel postupně klesat, stejně tak jako frekvence jejích výstupů před filmovou kamerou. Ve druhé polovině šedesátých let se ve filmu na několik let úplně odmlčela, vrátila se až v roce 1972 menší rolí ve filmu Claude Leloucha DOBRODRUŽSTVÍ JE DOBRODRUŽSTVÍ (L'aventure, c'est l'aventure, 1972). Krátce nato hrála ve filmu BEZVÝZNAMNÝ POLICAJT (Un officier de police sans importance, 1973), který však nepřinesl nijak zásadní úspěch nikomu ze zúčastněných. Těžiště své práce přenesla Nicole Courcel do televize, kde točila inscenace a seriály, svou filmografii (prozatím) uzavřela titulem L'ESPRIT DE FAMILLE (1979). Souběžně stále hrála divadlo a příležitostně se snažila prosadit také jako spisovatelka a scénáristka. Nadále ale pracovala pro televizi, zatím naposledy ji bylo možno vidět v historickém televizním filmu MILADY (2004) volně zpracovávajícím osudy Dumasových hrdinů.

Dcerou Nicole Courcel je úspěšná televizní moderátorka Julie Andrieu (*1974).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2004 Milady (TV film)
1991 La milliardaire (TV film)
1989 Les deux virus (TV film)
1984 Le dialogue des Carmélites (TV film)
1981 Non-Lieu (TV film)
Quatre femmes, quatre vies: Des chandails pour l'hiver
Quatre femmes, quatre vies: La belle alliance (TV film)
Quatre femmes, quatre vies: La maison bleue (TV film)
Quatre femmes, quatre vies: Être heureux sans le bonheur (TV film)
1975 Thomas
1974 Facka
Madame Bovary (TV film)
1973 Un officier de police sans importance
1972 Dobrodružství je dobrodružství
Rempart des Béguines, Le
1967 Noc generálů
Parisienne, La (TV film)
1965 Nick Carter et le trèfle rouge
Ruses du diable, Les
1963 Verspätung in Marienborn
1962 Konga Yo
Neděle ve Ville d'Avray
1961 Amours de Paris, Les
Petits drames, Les
Vergini di Roma, Le
Vive Henri IV... vive l'amour!
1960 Le Passage du Rhin
1959 Muž, který prochází zdí
1958 La belle et le tzigane
1957 Inspecteur aime la bagarre, L'
Peau de l'ours, La
Případ doktora Laurenta
1956 Club de femmes
Otec, matka, moje žena a já
Sorcière, La
1954 Collège en folie, Le
Grand pavois, Le
Huis clos
Les Clandestines
Marchandes d'illusions
Otec, matka, služka a já
Si Versailles m'était conté
1953 Amours finissent à l'aube, Les
1951 Gibier de potence
Milenci z mrtvého ramene
1950 Marie du port, La
1949 Rendez-vous de juillet
1948 Očima vzpomínek
1947 Amoureux sont seuls au monde, Les
Antoine a Antoinetta

TV seriály

2003 Les Thibault (TV seriál)
1999 Destin des Steenfort, Le (TV seriál)
1986 Vallée des peupliers, La (TV seriál)
1984 Allô Béatrice (TV seriál)
1973 Témoignages (TV seriál)
1972 Boussardel, Les (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1951 Foreign Intrigue (TV seriál)

Dokumentární

2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.
1967 Cinéma du diable, Le

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky