foto

Victor Janson

  • nar. 25.9.1884
    Riga, Lotyšsko, Ruské impérium
  • zem. 29.6.1960 (75 let)
    Berlín, Německo

Biografie

V Rize navštěvoval kurzy herectví a zpěvu. Od roku 1901 pokračoval ve studiích v Berlíně. Debutoval roku 1904 na prknech Hoftheatru v Detmoldu. Roku 1908 se  v Oppelnu s úspěchem pustil do režie a o rok později byl zlanařen do berlínského Nového operetního divadla, s nímž projel jižní Ameriku. Roku 1913 účinkoval poprvé ve filmu DAS VERSCHLEIERTE BILD VON GROSS-KLEINDORF. Roku 1918 zkusil filmovou režii. Např. DER MANN DER TAT, 1919, ZOPF UND SCHWERT – EINE TOLLE PRINZESSIN, 1926, WIEN, DU STADT MEINER TRAEUME, 1927 a ES FLUESTERT DIE NACHT, 1929. Nadále se ale živil i jako herec. V roce 1918 hrál ve filmu CARMEN, po roce v DIE ASTERNPRINZESSIN a v roce 1921 učinkoval v DIE BERGKATZE. Poté přišlo znovu období režie. Byly to filmy DIE FRAU VON DER MAN SPRICHT, 1931, DAS BLAUE VOM HIMMEL, 1932), SIE UND DIE DREI, 1935, MAEDCHEN IN WEISS, 1936 a WER KUESST MADELEINE, 1939. Začátkem padesátých let byl členem divadel Schlossparktheater a Schillertheater a prosadil se i jako dabér. Herec je pohřbený na berlínském hřbitově Wilmersdorf.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1953 Die Prinzessin und der Schweinehirt
Die Rose von Stambul
Schlagerparade
So ein Affentheater
1952 Der Fürst von Pappenheim
Wenn abends die Heide träumt
1951 Professor Nachtfalter
Torreani
1950 Chladné srdce
Verlobte Leute
1949 Das Gesetz der Liebe
Der Posaunist
Figaros Hochzeit
Wiener Mädeln
1948 Das kleine Hofkonzert
Fahrt ins Glück
Frech und verliebt
1947 Oklikou ke štěstí
Spuk im Schloß
1946 Peter Voss, der Millionendieb
1945 Ein Mann wie Maximilian
Šiva a šibeniční kvítek
1944 Hra
Psí dny
Sedm záhadných dopisů
Vrať se ke mě zpět
Černá ovce
Žena mých snů
1943 Alles aus Liebe
Dobrodružství barona Prášila
Paracelsus
Tenkrát
1942 Karel III. a Anna I.
Rembrandt
Veliká láska
1941 Ehe man Ehemann wird
Ve stínu slávy
Ó, ti muži!
1940 Ungetreue Eckehart, Der
Weißer Flieder
1939 Lidé z varieté
Männer müssen so sein
Slaměný klobouk
1938 Nanu, Sie kennen Korff noch nicht?
1930 Der Walzerkönig
1928 Das Spiel mit der Liebe
1927 Am Rande der Welt
1926 Die da unten
Die geschiedene Frau
Dumme August des Zirkus Romanelli, Der
1925 Niniche
1924 Colibri
1923 Das Milliardensouper
1922 Der blinde Passagier
Děvče s maskou
1921 Amor am Steuer
Das Geheimnis der Mumie
Horská kočka
1920 Das Rosa Trikot
Die Frau in den Wolken
Die Herrin der Welt 6. Teil - Die Frau mit den Millionarden
Die Wohnungsnot
Die letzten Kolczaks
Im Banne der Suggestion
Kakadu und Kiebitz
Putschliesel
1919 Aberglaube
Der Dolch des Malayen
Der lustige Ehemann
Die Herrin der Welt 4. Teil - König Macombe
Die Pantherbraut
Die Sünderin
Keimendes Leben, Teil 2
Komtesse Doddy
Kreuzigt sie!
Madame DuBarry
Meine Frau, die Filmschauspielerin
Panenka
Ústřicová princezna
1918 Carmen
Das Geheimnis der Wetterfahne
Das Mädel vom Ballet
Die Erlösung des Reimundus
Die Nichte des Herzogs
Ferdinand Lassalle
In Sachen Marc Renard
Irrwege der Liebe
Keimendes Leben, Teil 1
Nechci být mužem
Prinz Sami
Suchomlinow
Žlutý pas
1917 Aus Liebe gefehlt
Das Bacchanal des Todes
Das Mädel von nebenan
Das Siegel
Der Erdstrommotor
Der zehnte Pavillon der Zitadelle
Die Geächteten
Die Kassette
Die Perlen des Maharadschah
Dornröschen
Eine Walzernacht
Hoch klingt das Lied von U-Boot-Mann
Hoheit Radieschen
Im stillen Ozean
Professor Nissens seltsamer Tod
Wenn vier dasselbe tun
1916 Das lebende Rätsel
Der Schmuck der Herzogin
Die große Wette
G.m.b.H. Tenor, Der
Leutnant auf Befehl
Nebel und Sonne
Talarso, der Mann mit den grünen Augen
Unter heißer Zone
1915 Liebe und Alkohol
Wie werde ich Amanda los?
1913 Das verschleierte Bild von Groß-Kleindorf

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace