foto

Rossano Brazzi

  • nar. 18.9.1916
    Bologna, Itálie
  • zem. 24.12.1994 (78 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Rossano Brazzi se koncem třicátých let 20. století zařadil mezi oblíbené milovníky italského stříbrného plátna, později se výrazně prosadil i v hollywoodské produkci, celkově v různých zemích natočil přes 120 filmů. Narodil se v Bologni, ale dětství a mládí strávil ve Florencii. Pocházel z bohaté rodiny - jeho otec Adelmo Brazzi sice začínal jako prostý krejčí, časem se ale vypracoval k vlastní továrně na výrobu obuvi, Rossano s dvěma sourozenci tedy vyrůstal v solidních materiálních poměrech.

Rodiče si přáli, aby se stal advokátem, Rossano tedy vystudoval právnickou fakultu a v roce 1937 se odebral do Říma. Mezitím se ale aktivně věnoval několika sportům, na střední škole ve Florencii byl dva roky brankářem školního fotbalového mužstva, úspěšný byl i v boxu nebo šermu. Když ale soupeři v boxu způsobil zranění, sportovních aktivit zanechal a na univerzitě se připojil k amatérskému divadelnímu souboru. Profesionálně se začal věnovat divadlu krátce po příchodu do Říma a právnickou praxi opustil. Získal angažmá ve společnosti sester Irmy a Emmy Gramaticových, před kamerou debutoval menší rolí v Righelliho filmu OSUD V KAPSE (Il destino in tasca, 1938).

Po krátké době se ve filmu propracoval k hlavním rolím a na počátku druhé světové války patřil již k nejpopulárnějším romantickým hrdinům mladé generace. Před kamerou se objevoval hlavně v historických kostýmech, ať již to byl antický filozof Simmius ve filmu SOUD SE SOKRATEM A JEHO SMRT (Processo e morte di Socrate, 1939) nebo titulní role anglického herce Edmunda Keana v životopisném snímku KEAN (1940). Dvakrát hrál po boku slavného francouzského herce Michela Simona (KRÁL SE BAVÍ - Il re si diverte, 1941; KARAVANA - Una signora dell'ovest, 1942), jednu z hlavních rolí ztvárnil ve velkolepém dvoudílném projektu Goffreda Alessandriniho MY ŽIVÍ (Noi vivi, 1942) a SBOHEM, KIRO (Addio, Kira, 1942). Již za války přišla i první nabídka ze zahraničí a jeden film natočil Brazzi v Německu pro společnost UFA (TENKRÁT - Damals, 1943).

V roce 1943 přerušil Rossano Brazzi dočasně hereckou kariéru, protože odmítl propůjčit svou tvář a popularitu propagandě skomírajícího fašistického režimu. Zapojil se naopak do odbojového hnutí a využil svých znalostí prostředí filmových studií Cinecittà, která se tehdy změnila v koncentrační tábor, a pomáhal zahraničním vojákům zde uvězněným. Po válce slavil triumfální návrat na stříbrné plátno titulní rolí ve filmové adaptaci Puškinovy literární předlohy DUBROVSKIJ (Aquila nera, 1946). I když některé Brazziho životopisy tvrdí, že po válce jeho popularita klesala v souvislosti s nástupem neorealismu, v roce 1947 se objevil ve třech z deseti nejúspěšnějších italských filmů. Opět to bylo v historických kostýmech a hlavních mužských rolích a ve filmech BÍLÝ ĎÁBEL (Il diavolo bianco, 1947), JEPTIŠKA Z MONZY (La monaca di Monza, 1947) a ČERVENÝ A ČERNÝ (Il corriere del re, 1947) jej v kinech vidělo přes dvanáct miliónů diváků.

Faktem ale zůstává, že v roce 1948 natočil v Itálii jediný film, vzápětí byl však osloven z Hollywoodu a v adaptaci slavné románové předlohy MALÉ ŽENY (Little Women, 1949) dostal roli profesora Bhaera. V Itálii se potom vrátil k postavě Vladimira Dubrovského (DUBROVSKÉHO POMSTA - La vendetta di Aquila nera, 1951), zahrál si také mušketýra Athose (POMSTA MUŠKETÝRŮ - Il boia di Lilla, 1952). K práci pro hollywoodské produkce se dostal znovu s filmy natáčenými v Itálii (TŘI MINCE VE FONTÁNĚ - Three Coins in the Fountain, 1954; BOSONOHÁ KOMTESA - The Barefoot Contessa, 1954). Nadále točil samozřejmě i v Itálii, příležitostně také ve Francii nebo Španělsku, stále častěji byl ale vyhledáván pro role italských elegánů v amerických a britských filmech.

S Katharine Hepburn vytvořil ústřední dvojici v americkém filmu LETNÍ OPOJENÍ (Summertime, 1955) natáčeném v Benátkách, v Londýně pak stál po boku Joan Crawford v britském snímku THE STORY OF ESTHER COSTELLO (1957). K vrcholu popularity v Americe dospěl hlavní rolí francouzského důstojníka Emila v romantickém muzikálu z doby druhé světové války JIŽNÍ PACIFIK (South Pacific, 1958). Pak se ale jeho role v amerických filmech dostaly do stereotypu a sám Brazzi se později svým úlohám italských milovníků vysmíval. Mezitím se v Itálii nevyhnul téměř povinné účasti v žánru tzv. sandálu a meče (OBLÉHÁNÍ SYRAKUS - L'assedio di Siracusa, 1960). Ve stejném roce ztvárnil Napoleonova mladšího bratra Luciena ve francouzském filmu NAPOLEON (Austerlitz, 1960).

Svou často prezentovanou podobu italského romantického milence s nadhledem shodil například jako zdvořilý hlupáček Carlos v americkém filmu BOBO (The Bobo, 1967) nebo v de Sicově povídkovém snímku SEDMKRÁT ŽENA (Woman Times Seven, 1967). Na přelomu 60. a 70. let hrál v několika filmech tehdy žádaných žánrů hororů nebo westernů. Z titulů s větším ohlasem připomeňme alespoň britskou kriminální komedii PRÁCIČKA V ITÁLII (The Italian Job, 1969), nevšední roli sadistického majora Bernadelliho dostal v jihoafrickém filmu KINGSTREETOVA VÁLKA (Mister Kingstreet's War, 1973). Mezitím navázal spolupráci také s televizí a v produkci různých zemích se objevil v řadě seriálů.

V šedesátých letech si Rossano Brazzi třikrát vyzkoušel i post filmového režiséra, ovšem s nijak valným úspěchem, uveďme alespoň hororový příběh ZACHOVAT SI TVÁŘ (Salvare la fazzia, 1969), na některých filmech se podílel i jako producent. Z jeho pozdější herecké filmografie je na místě uvést nenáročnou, ale úspěšnou komedii SESTŘIČKA V KALHOTÁCH (Il paramedico, 1982), následně se objevil v koprodukčním seriálu VZDÁLENÉ VRCHOLKY HOR (The Far Pavilions, 1984), známém i u nás. I když hrál v řadě oceněných snímků, sám se k prestižní filmové trofeji přiblížil jen jedinkrát, když byl nominován na Stříbrnou stuhu Italského syndikátu filmových novinářů za svůj výkon v italské komedii Alberta Sordiho JÁ A KÁČA (Io e caterina, 1980).

Rossano Brazzi měl řadu ctitelek v Itálii, Americe i dalších zemích, čtyřicet let však zůstával věrný své manželce. V roce 1940 se za něj provdala jeho spolužačka ze studií Lidia Bertolini (1921-1981). Po ovdovění se v roce 1984 podruhé oženil s bývalou německou modelkou Ilse Fischer. Obě manželství zůstala bezdětná, Rossano Brazzi měl ale syna (narozeného v roce 1955) z poměru s Llewellou Humphreys, dcerou slavného amerického mafiána Murraye Humphreyse.

Rossano Brazzi zemřel v Římě na Štědrý den v roce 1994 ve věku 78 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1996 Fatal frames: Fotogrammi mortali
1990 Put on by Cunning (TV film)
1988 Collina del diavolo, La
Russicum
1986 We the Living
1985 7, Hyden Park: la casa maledetta
Final Justice
1984 Elemento D, L' (TV film)
Strach v New Yorku
Vzdálené vrcholky hor
1982 Sestřička v kalhotách
Voce, La
1981 Anche i ladri hanno un santo
L'elemento D (TV film)
Omen 3: Poslední střetnutí
1980 Já a Káča
Time for Miracles, A (TV film)
1979 Promessa, La (TV film)
1978 Caribia
Mr. Too Little
1975 Angeli dalle mani bendate, Gli
Cav. Costante Nicosia demoniaco ovvero Dracula in brianza, Il
Detras de esa puerta
Giro girotondo... con il sesso è bello il mondo
Il tempo degli assassini
1974 Fred Astaire Salutes the Fox Musicals (TV film) - a.z.
Terror! Il castello delle donne maledette
1973 Mr. Kingstreet's War
1972 Nezapomenutelný valčík
Racconti proibiti... di niente vestiti
1971 Giorno del giudizio, Il
Trittico
Vivi ragazza vivi!
1970 Intimità proibite di una giovane sposa
The Adventurers
1969 Honeymoon with a Stranger (TV film)
Italian Job
Krakatoa, na východ od Jávy
Mother Love (TV film)
Salvare la faccia
Vita segreta di una diciottenne
1968 Diario segreto di una minorenne, Il
Sette uomini e un cervello
1967 Altri, gli altri e noi, Gli
Bobo
Caccia ai violenti
Flash 02
Per amore... per magia...
Sedmkrát žena
1966 Natale che quasi non fu, Il
1965 Amore, Un
Battle of the Villa Fiorita, The
1964 Intrigo, L'
Pão de Açúcar
Ragazza in prestito, La
1962 Die Rote
Light in the Piazza
Čtyři pravdy
Římské dobrodružství
1960 Napoleon
Obléhání Syrakus
1959 Count Your Blessings
1958 Certain Smile, A
South Pacific
1957 Interlude
Legenda o ztraceném
The Story of Esther Costello
1956 Loser Takes All
1955 Faccia da mascalzone
Il conte Aquila
Letní opojení
Ultimi cinque minuti, Gli
1954 Angela
Barriera della legge, La
Bosonohá komtesa
Chair et le diable, La
Contessa di Castiglione, La
Three Coins in the Fountain
1953 C'era una volta Angelo Musco
Prigioniera della torre di fuoco, La
Šibeničník
1952 Donna che inventò l'amore, La
Eran trecento
Figlio di Lagardere, Il
Il boia di Lilla - La vita avventurosa di Milady
Ingiusta condanna
1951 Incantesimo tragico
La corona negra
Leggenda di Genoveffa, La
Vendetta di Aquila Nera, La
1950 Gli inesorabili
Romanzo d'amore
Vulcano
1949 Little Women
1948 Contrabbandieri del mare, I
1947 Corriere del re, Il
Diavolo bianco, Il
Eleonora Duse
Monaca di Monza, La
Passatore, Il
1946 Aquila nera
Furia
Grande aurora, La
Paese senza pace
1945 Dieci comandamenti, I
Malia
Resa di Titì, La
1943 Casa senza tempo, La
Cronaca di due secoli
Maria Malibran
Silenzio, si gira!
Tenkrát
Treno crociato, Il
1942 Addio Kira!
Due Foscari, I
Gorgona, La
Karavana
Noi vivi
Piazza San Sepolcro
1941 Il bravo di Venezia
Il re si diverte
La forza bruta
Tosca
È caduta una donna
1940 Kean
Ponte di vetro, Il
Ritorno
1939 Processo e morte di Socrate

TV seriály

1988 Modrá krev (TV seriál)
1986 Tiroir secret, Le (TV seriál)
Vallée des peupliers, La (TV seriál)
1985 Kryštof Kolumbus (TV seriál)
1984 Vzdálené vrcholky hor (TV seriál)
1979 Orient-Express (TV seriál)
1976 Solo la verità (TV seriál)
1970 Coralba (TV seriál)
1969 The Survivors (TV seriál)
1966 Melissa (TV seriál)

Dokumentární

2012 Out of My Dreams: Oscar Hammerstein II (TV film) - a.z.
1965 Verifica incerta - Disperse Exclamatory Phase - a.z.
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1962 Mondo cane

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace