foto

Hans Albers

  • nar. 22.9.1891
    Hamburk, Německá říše
  • zem. 24.7.1960 (68 let)
    Kempfenhausen, Bayern, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hans Philipp August Albers se narodil 22. září 1891 v Hamburku jako syn řezníka, zemřel 24. července 1960 v Kempfenhausenu v Bavorsku. Byl nejpopulárnějším předválečným a válečným německým hercem. Již od dětství chtěl být hercem, dokonce navštěvoval divadelní kurzy bez vědomí rodičů. V roce 1915 byl odvelen do armády, ale ve válce byl poměrně brzy raněn a stažen z bojů. Po válce se přestěhoval do Berlína, kde se snažil získávat komediální roličky v různých divadlech a kabaretech. V Berlíně se také seznámil se svojí celoživotní partnerkou Hansi Burg, rakouskou Židovkou.

Průlom přišel s rolí číšníka v divadelní hře Verbrecher (Kriminálníci), poté začal být známým a hojně obsazovaným divadelním hercem. Albers účinkoval ve více než stovce němých filmů, už jako populární a velmi známá tvář nemohl chybět v obsazení prvního německého mluveného filmu DIE NACHT GEHÖRT UNS (Noc patří nám) z roku 1929. Brzy poté se objevuje po boku Marlene Dietrich ve filmu DER BLAUE ENGEL (Modrý anděl). Albers pokračoval v herecké krasojízdě hlavními rolemi ve filmech DER GREIFER (Stíny londýnských nocí), BOMBEN AUF MONTE CARLO (Bomby nad Monte Carlem) (1931) a DER MANN, DER SHERLOCK HOLMES WAR (Sherlock Holmes). Zařadil se do kategorie představitelů záporných, nicméně uhrančivých postav. Největší úspěchy sklidil pod režijním vedením Heinze Rühmanna. V těchto filmech zazní také mnoho filmových melodií v Albersově interpretaci; v Německu jsou mnohé dodnes populární.

S nástupem Národního socialismu k moci se Albers s Hansi Burg přestěhovali mimo centrum pozornosti z Berlína do Bavorska. Jejich vztah se nicméně dostal pod velký tlak, který neustáli; Hansi Burg v roce 1939 emigrovala nejprve do Švýcarska, poté do Anglie. Jejich tajné kontakty nepřerušila ani válka, Albers se Hansi snažil alespoň na dálku finančně podporovat. Hansi se vrátila do Německa po válce, znovu spolu začali žít. Otec Hansi nicméně zahynul v koncentračním táboře. Albers nikdy NSDAP na veřejnosti aktivně nepodporoval, přesto v tomto období dosahoval v Německu největší popularity, což si lze vysvětlit potřebou úniku obyčejných lidí do jiné reality - v tomto případě k filmovým příběhům.

V roce 1943 Albers hrál hlavní roli ve vysoce rozpočtovém filmu MÜNCHHAUSEN (Dobrodružství Barona Prášila), on sám obdržel enormní honorář. Nicméně si dával velký pozor, aby nebudil dojem jakékoliv podpory pro NSDAP. Filmografie pokračovala romanticko-dobrodružným filmem GROßE FREIHEIT NR.7 (La Paloma), který se na plátně odehrává v Hamburku, ale mnoho scén muselo v reálu být natáčeno v Praze, protože Hamburk byl v té době již značně poničen spojeneckými nálety.

Po skončení 2. světové války sice Albers neměl problémy se zákazem natáčení, jako měli mnozí jiní jeho herečtí kolegové, veřejně podporující nacisty. Nicméně, němečtí hrdinové dob minulých neměli zastání u okupační vlády, která chtěla ve filmech prezentovat svoje vlastní hrdiny doby nové. U Alberse tedy nastala pauza ve filmování, velmi těžce tuto situaci snášel a bohužel zde navíc zaúřadoval alkohol.

Sice se nakonec v 50. letech ještě dokázal prosadit v charakterních rolích stárnoucích zmoudřelých mužů, ale již nedosáhl své vrcholné slávy z let třicátých. Albers zemřel v roce 1960 v sanatoriu Kempfenhausen poblíž bavorského Starnbergu. Jeho smrt německé fanoušky velmi zasáhla.

Albersovo jméno bude vždy nejvíce spjato s Hamburkem, jeho rodným městem, kde je po něm dokonce pojmenováno jedno z velkých náměstí, na kterém je vztyčena Albersova bronzová socha vytvořená výtvarníkem Jörgem Immendorffem. V dnešním Německu je zřejmě populárnější skrze svoji filmovou hudbu než filmové role samotné, jeho písničky z 30.let jsou dosud velmi populární, a to i mezi mladými lidmi. Na jeden život měl Albers docel pohnutý osud, nemyslíte?

Golda "Johgas" Zlatá

Herecká filmografie

Filmy

1960 Kein Engel ist so rein
1958 Das gab's nur einmal
Der Greifer
Der Mann im Strom
13 kleine Esel und der Sonnenhof
1957 Das Herz von St. Pauli
Der tolle Bomberg
Fidanzati della morte, I
1956 Vor Sonnenuntergang
1955 Poslední štace
1954 An jedem Finger zehn
Auf der Reeperbahn nachts um halb eins
1953 Jonny rettet Nebrador
Käpt'n Bay-Bay
1952 Nachts auf den Straßen
1951 Blaubart
1950 Föhn
Vom Teufel gejagt
1947 ...und über uns der Himmel
1945 Šiva a šibeniční kvítek
1944 La Paloma
1943 Dobrodružství barona Prášila
1941 Carl Peters
1940 Pandur Trenck
Percy na scestí
1939 Wasser für Canitoga
1938 Sergeant Berry
Toulavý národ
Trichter Bringt Allerlei Aus Aller Welt Teil 1, Der
1937 Der Mann, der Sherlock Holmes war
Žlutá vlajka
1936 Pod žhavou oblohou
Savoy-Hotel č. 217
1935 Henker, Frauen und Soldaten
Varieté
1934 Peer Gynt
Zlato
1933 Ein gewisser Herr Gran
Flüchtlinge
Heut kommt's drauf an
1932 Der Sieger
Der weiße Dämon
L. P. 1 neodpovídá
Monte Carlo Madness
Quick
1931 Bomby nad Monte Carlem
Draufgänger, Der
Drei Tage Liebe
1930 Hans in allen Gassen
Modrý anděl
Stíny londýnských nocí
The Blue Angel
1929 Asfalt
Die Nacht gehört uns
Die Schleiertänzerin
Drei machen ihr Glück
Heilige oder Dirne
Ja, ja, die Frauen sind meine schwache Seite
Mascottchen
Möblierte Zimmer
Rote Kreis, Der
Vererbte Triebe: Der Kampf ums neue Geschlecht
1928 Das Fräulein aus Argentinien
Dornenweg einer Fürstin
Ein Tag Film
Es zogen drei Burschen
Frauenarzt Dr. Schäfer
Herr Meister und Frau Meisterin
Heut' war ich bei der Frieda
Princezna Olala
Rasputins Liebesabenteuer
Saxofon Suzi
Weib in Flammen
Wer das Scheiden hat erfunden
1927 Der goldene Abgrund
Der größte Gauner des Jahrhunderts
Der Soldat der Marie
Die Dollarprinzessin und ihre sechs Freier
Die glühende Gasse
Eine kleine Freundin braucht jeder Mann
En perfekt gentleman
Moderní Dubarry
Primanerliebe
Rinaldo Rinaldini
Sporck'schen Jäger, Die
Üb' immer Treu' und Redlichkeit
Villa im Tiergarten, Die
1926 An der schönen blauen Donau
Der Bankkrach unter den Linden
Der lachende Ehemann
Die drei Mannequins
Die versunkene Flotte
Die Warenhausprinzessin
Es blasen die Trompeten
Ich hatt' einen Kameraden
Jagd auf Menschen
Küssen ist keine Sünd'
Mein Freund der Chauffeur
Nur eine Tänzerin
Prinz und die Tänzerin, Der
Schatz, mach' Kasse
Wir sind vom K. u. K. Infanterie-Regiment
1925 Athleten
Das Mädchen mit der Protektion
Ein Sommernachtstraum
Luxusweibchen
Vorderhaus und Hinterhaus
1924 Auf Befehl der Pompadour
Das schöne Abenteuer
Gehetzte Menschen
1923 Der Tiger des Zirkus Farini
Fräulein Raffke
Inge Larsen
Irene d'Or
Lyda Ssanin
1922 Der falsche Dimitri
Die Geliebte des Königs
Menschenopfer
1921 Die große und die kleine Welt
Fürst, Der
Madeleine
Schieber
Söhne der Nacht, 1. Teil: Die Verbrecher-GmbH
Taschendiebe
1920 Berlin W.
Das Grand Hotel Babylon
Schuß aus dem Fenster, Der
1919 Aus eines Mannes Mädchenjahren
1918 Baroneßchen auf Strafurlaub
Das Lied der Colombine
Das Licht des Lebens
Die Dreizehn
Halkas Gelöbnis
Irrwege der Liebe
Liebe und Leben, 1. Teil - Die Seele des Kindes
1917 Spitzentuch der Fürstin Wolkowska, Das

Dokumentární

2017 Hitler's Hollywood - a.z.
You’ll Never Walk Alone - a.z.
2002 Prisoner of Paradise - a.z.
1997 Legenden (TV seriál)
1950 Herrliche Zeiten - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace