foto

Patricia Routledge

  • nar. 17.2.1929 (90 let)
    Birkenhead, Cheshire, Anglie, Velká Británie

Biografie

Anglická herečka a zpěvačka Patricia Routledge se narodila 17. února 1929 v osmdesátitisícovém anglickém přístavu Birkenhead. Její otec Isaac byl obchodník s galanterním zbožím a vlastnil obchod, v jehož sklepě Patricia strávila převážnou část druhé světové války. Už od mládí nezapřela umělecké sklony a začala zpívat ve školním sboru. Studovala angličtinu na univerzitě v Liverpoolu a po promoci pracovala bez nároku na gáži v Liverpoolském divadle. Odtud odstartovala její úspěšná a mnoha prestižními oceněními ověnčená kariéra.

Po řadě muzikálových, filmových a televizních rolí ve Velké Británii i v USA se Patricia Routledge proslavila především díky komediálnímu seriálu BBC ZACHOVÁVAT DEKORUM (Keeping Up Appearances, 1990), kde excelovala v hlavní roli Hyacinty Bucket. Již dříve se objevila například v televizní mini-sérii TALKING HEADS (také BBC, 1988), kde ztvárnila postavu slečny Irene Ruddock. Po dlouhé a úspěšné spolupráci se s BBC nakonec rozešla ve zlém, když programoví šéfové v roce 2008 odmítli pokračování jejího seriálu HETTY WAINTHROPP INVESTIGATES. Prohlásila, že BBC je řízena desetiletými dětmi a od té doby ji televizní diváci mohou vidět pouze v reprízách jejích úspěšných pořadů.

V současné době Patricia Routledge žije v jihoanglickém Chichesteru. Tato stále svobodná, bezdětná a energická dáma již několikrát odmítla myšlenku odchodu do hereckého důchodu.

Michal "PhillM." Marek

Herecká filmografie

Filmy

2003 In Search of the Brontës (TV film)
2001 Anybody's Nightmare (TV film)
1990 Missing Persons (TV film)
1989 First and Last (TV film)
1987 When We Are Married (TV film)
1983 Beggar's Opera, The (TV film)
1982 Woman of No Importance, A (TV film)
1980 Pirates of Penzance, The (TV film)
Prokletí hrobky krále Tutanchamona (TV film)
1978 Doris and Doreen (TV film)
1971 Girl Stroke Boy
1970 Egghead's Robot
1969 Jestliže je úterý, musíme být v Belgii
Lock Up Your Daughters!
1968 30 Is a Dangerous Age, Cynthia
Blaho paní Blossomové
Don't Raise the Bridge, Lower the River
1967 Androcles and the Lion (TV film)
Panu učiteli s láskou
Pretty Polly

TV seriály

1998 Talking Heads 2 (TV seriál)
1996 Hetty Wainthropp Investigates (TV seriál)
1995 Zachovávat dekorum (TV seriál)
The Pageant (S05E11)
The Hostess (S05E10)
The Rolls Royce (S05E09)
další epizody (11)
1994 Zachovávat dekorum (TV seriál)
Angel Gabriel Blue (S04E09)
1993 Zachovávat dekorum (TV seriál)
Sea Fever (S04E08)
Let There Be Light (S04E07)
Please Mind Your Head (S04E06)
další epizody (8)
1992 Svět Petra Králíčka a jeho přátel (TV seriál)
Zachovávat dekorum (TV seriál)
What to Wear When Yachting (S03E07)
The Art Exhibition (S03E06)
Richard's New Hobby (S03E05)
další epizody (7)
1991 Zachovávat dekorum (TV seriál)
The Father Christmas Suit (S02E11)
A Picnic for Daddy (S02E10)
The Three Piece Suite (S02E09)
další epizody (11)
1990 Zachovávat dekorum (TV seriál)
The Christening (S01E06)
Daisy's Toyboy (S01E05)
The Charity Shop (S01E04)
další epizody (6)
1988 Sophia and Constance (TV seriál)
1987 Talking Heads (TV seriál)
1985 Victoria Wood: As Seen on TV (TV seriál)
1984 Alas Smith & Jones (TV seriál)
1979 Neobvyklé příběhy (TV seriál)
1977 Nicholas Nickleby (TV seriál)
1974 David Copperfield (TV seriál)
1972 Crown Court (TV seriál)
1966 Seven Deadly Sins (TV seriál)
1964 Victoria Regina (TV seriál)
1962 Z Cars (TV seriál)
1960 Coronation Street (TV seriál)
1957 Theatre Night (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2018 The Secret Story of the BBC Christmas Tapes (TV film) - a.z.
2005 Funny Blokes of British Comedy, The (TV film)
2004 Funny Ladies of British Comedy, The (TV film)
1998 Funny Women (TV film)
1994 Hildegard of Bingen (TV film)

Host

TV pořady

2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2004 Ronnie Barker: A BAFTA Tribute (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1971 The Two Ronnies (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace