Reklama

Reklama

Panu učiteli s láskou

  • Velká Británie To Sir, with Love (více)
Trailer

VOD (1)

Idealistický Mark Thackeray si nájde zamestnanie ako učiteľ a dostane triedu plnú nevychovaných a neovládateľných výrastkov. Hoci stále dúfa, že toto zamestnanie je len dočasné, začne pomaly meniť pomery v triede - ku svojim žiakom pristupuje ako k dospelým ľuďom a učí ich, aby sa k svojmu okoliu správali s rešpektom. Keď dostane lukratívnu pracovnú ponuku, bude musieť urobiť zásadné rozhodnutie. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

Han22 

všechny recenze uživatele

Klasické schéma inteligentní učitel vs. nezvladatelná třída, možná poprvé použité v této podobě. Celkem se mi to líbilo, ale ne úplně bez výhrad. Sidney Poitier, i v roce 1967 stále v podstatě jediný obsazovaný černoch měl v témže roce tři veleslavné filmy má charisma na rozdávání a film táhne. Stejně tak na opačné straně jsou výrazní studenti, mezi nimiž se objeví i zpěvačka Lulu či menší roličce MacGyverova nemesis Michael Des Barres. Líbí se mi jak učitel rezignuje na látku a učí studenty o životě, co je správné a co je špatné. Ten přerod byl ale dost rychlý, občas se mohlo trošku přitlačit na pilu a hlavní hrdina je dost pokrytec. Tajně si hledá jinou práci a veškeré křivdy vůči studentům, kterých není málo omlouvá, zamlouvá a bagatelizuje. Na ty 4* to vytáhl závěr SPOILER dárek, písnička a roztrhání dopisu. PS: Pěkná titulní písnička zazněla ve filmu asi 4 krát, ve světě byla docela známá (i když ji neznám) a Oskarová nominace nikde. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmov s tematikou odhodlaného a trpezlivého učiteľa, ktorý pretvorí triedu plnú drzých a nevychovaných stredoškolských deciek je mnoho a tento film základný námet do bodky spĺňa. Akurát, že všetko ide rýchlo, väčšinou hladko, v ústraní sa drží iba najdrzejší frajer, aby ho nakoniec zlomil jeden jediný moment. Chovanie študentov nepôsobí dvakrát hodnoverne, aj keď film zasadím o 50 rokov do minulosti. Aj téma rasizmu je uchopená len tak povrchne. Idealistický nebol len učiteľ, ale aj celý film. Celý čas mi behalo mysľou, keď ich učiteľ začal "učiť" chovaniu sa, dbaniu o hygienu, medzirodovým vzťahom, že kde ostala učebná osnova? A ako s "poznatkami o živote" úspešne ukončili školu, aby si mohli zatrsať na koncoškolskej párty? Všetko toto totiž film kruto prehliada. Výrazne ho však ťahá Sidney Poitier, pre ktorého ako by bola rola napísaná na telo. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„On vás neučí. JA vás učím. Kritizovať môžete mňa, ak nedodržím úroveň, ktorú žiadam od vás.“ Matka školských drám, kedy ešte učitelia nemuseli byť mariňáci (Michelle Pfeiffer – NEBEZPEČNÉ MYŠLIENKY), psychopati s kušou (Samuel L. Jackson – PARAGRAF 187), ani Chandler Bink (Matthew Perry – TRIUMF: PRÍBEH RONA CLARKA). Film stojí na charizmatickom, presvedčivom výkone fantastického Sidneyho Poitiera, jedného z najdôležitejších afroamerických hercov vôbec. Scenár sa s odstupom desaťročí javí skôr ako štandardný, pretože od neho všetci nasledovníci spotene opisovali (nástup učiteľa do pekelne líčenej triedy, z ktorej sa nakoniec vykľujú správni študenti, ktorí len potrebujú vidieť, že na nich niekomu naozaj zálež). Plusom je poctivá, staromódna réžia s dôrazom, kladeným na psychológiu, dialógy, vzťahy a herecké výkony a parádne zostrihaná/ozvučená Návšteva múzea. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Film, který nefrustruje, nemůže potěšit. Zobrazení kladů a pozitiv, která se v životě rovněž vyskytují, je podezřelé samo o sobě. I zdánlivá střízlivost může být někdy dětinskou pošetilostí. Život je totiž čas od času potvora a non fiction největší tvůrce. Tím méně vadí, narodí-li se dílo, které si tak trochu k tomu pomáhá. Podle Kazantzakisových volně vyložených slov je umění lež, která je pravdivější než život. Zhruba takto na své první diváky působil tento film. Součástí tohoto zjevení byl i Poitier, první autentický černoch na stříbrném plátně, zbavený všech možných mindráků a právě proto tak trochu zvláštní barvou své pleti. Ne ovšem v tomto filmu, kde krok za krokem prolamuje bariéry, na kterých si vylámalo zuby tolik jeho předchůdců. Výborná režie skvěle skloubená s tímto mimořádným americkým hercem, který dokonalostí svého výkonu vyvolává představu, že hraje sama sebe, činí z nepravděpodobného reálné. V mém povědomí - a je zřejmé, že na to nejsem sám - se jedná o jeden z mezníků v dějinách hraného filmu. Mezníků nadčasových a v plném slova smyslu klasických. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Určitě se zde dá najít spousta inspirace a porozumění ke svým žákům, i pro nynějšího učitele. Povinná projekce pro všechny ty bezhlavé učitele a učitelky, co k žákům přistupují bez toho, aby viděli svět jejich očima a projevili patřičný respekt. Pokud se vám třída bouří, problémem je patrně váš přístup, žáci se nesmí nudit, zvládnou vás prokouknout. Pěkný film :) ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Film si v USA vedl tak nečekaně dobře, že společnost Columbia Pictures provedla průzkum trhu, aby zjistila proč. Jejich odpověď: Sidney Poitier. (sator)
  • Ve filmu se mluví o Cockney. Cockney je slang určité části Londýna, zejména z londýnského East Endu, nebo tradičně pro narozené poblíž kostela Bow Bells. Cockney také běžně označuje výrazný dialekt angličtiny používaný v těchto oblastech i jinde mezi dělnickou třídou domovských krajů. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama