foto

Jiří Nekvasil

  • nar. 27.11.1962 (57 let)
    Ostrava, Československo

Biografie

Jiří Nekvasil absolvoval studium operní režie u Ladislava Štrose na Hudební fakultě AMU (1989). Současně se věnoval studiu činoherní dramaturgii na Divadelní fakultě AMU. V roce 1988 založil spolu s Danielem Dvořákem experimentální operní scénu – Operu Furore.  O dva roky později byli oba pověřeni řízením Komorní opery Praha, kterou nakonec reorganizovali na Operu Mozart. Od roku 1998 působil jako umělecký šéf, dramaturg a režisér ve Státní opeře Praha. V letech 2002–2006 byl šéfem opery Národního divadla v Praze. Od 1. 1. 2010 je ředitelem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Za svou dosavadní uměleckou dráhu realizoval okolo stovky převážně operních inscenací. Věnuje se zejména dílům 20. století a česká opeře. Jeho režisérská tvorba ovšem zahrnuje i práci v oblasti činohry, loutkového  divadle, či muzikálu. Vedle práce v divadle spolupracuje jako režisér od roku 1991 také s Českou televizí. Je autorem řady dokumentárních filmů, např. Alois Hába, Opera Josefa Berga, Operní mág Václav Kašlík, Gustav Mahler, natočil dva filmy věnované Bohuslavu Martinů (Návrat z exilu a Martinů a Amerika) a hudební film o Ervinu Schulhoffovi (Zuby mi cvakají v rytmu shimmy) a Gustavu Mahlerovi. V České televizi natočil originální televizní a filmová zpracování: Ivan Kurz: Večerní shromáždění, Josef Berg: Návrat Odysseův a Evropská turistika.

K rozhodně nejpozoruhodnějším snímkům patří filmové zpracování děl Bohuslava Martinů – mechanického baletu Podivuhodný let a oper Slzy nože a Hlas lesa. Za filmy Podivuhodný let a Slzy nože získal ocenění na mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha 1999 Zlatým křišťálem a na Festivalu Screening Stage Arts v Bruselu v roce 1999 hlavní cenu Grand Prix.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Režijní filmografie

Filmy

2018 Čím lidé žijí (TV film)
2001 Hlas lesa (TV film)
1999 Podivuhodný let (TV film)
1998 Slzy nože (TV film)
1997 Evropská turistika (TV film)
1995 Odysseův návrat (TV film)
1994 Orfeo ed Euridice (TV film)
1992 Večerní shromáždění (TV film)

Dokumentární

2011 Gustav Mahler (TV film)
2009 Krajan G. M. (TV seriál)
2000 Martinů a Amerika (TV film)
1999 E. F. Burian: Bubu z Montparnassu (koncert)
1998 Návrat z exilu (TV film)
1997 Alois Simandl Piňos (TV film)
Operní Mág Václav Kašlík (TV film)
V zemi faraonů (TV seriál)
Vánoční koncert v Obecním domě (koncert)
Zblízka (TV seriál)
1996 Malíř zneklidňující krásy - Hieronymus Bosch (TV film)
1995 Vánoční koncert (koncert)
Zuby mi cvakají v rytmu shimmy (TV film)
1994 Jan Klusák - Pátý smyčcový kvartet (TV film)
Jan Klusák aneb Co bych chtěl říci o sobě (TV film)
1993 Alois Hába (TV film)
1992 Jiří Stivín (TV film)

TV pořady

1991 Hudební vizitka (TV pořad)

Koncert

2001 Pod jednou střechou na Žofíně 2001 (koncert)

Divadelní záznam

2020 Osud (divadelní záznam)
2017 Don Giovanni a Plácido Domingo (divadelní záznam)
2010 Zítra se bude... (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Čím lidé žijí (TV film)

Dokumentární

2009 Krajan G. M. (TV seriál)

Herecká filmografie

Dokumentární

2004 Opera hokejdo (TV film)

Host

TV pořady

2013 Tečka páteční noci (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky