foto

Mike van Diem

  • nar. 12.1.1959 (60 let)
    Sittard, Limburg, Nizozemsko

Biografie

Narodil se 12. ledna 1959. Studoval na univerzitě v Utrechtu a po dlouhém studiu nakonec absolvoval v roce 1989 Holandskou filmovou a televizní akademii. 

Jeho absolventský film Alaska získal nejvyšší holandské filmové ocenění, Zlaté tele. Jde vůbec o první studentský film, který takové ocenění získal. O rok později byl snímek Alaska oceněn Studentským Oscarem.

Na začátku 90. let režíroval van Diem sedm dílů oblíbeného seriálu Pleidooi. K prvnímu samostatnému filmovému debutu přistoupil v roce 1997, kdy natočil snímek Charakter. Z původně nízkorozpočtového projektu se po čase stal kolosální film s rozpočtem přes sedm milionů guldenů (3,7 milionu euro). Risk se však studiu vyplatil - Charakter přilákal do kin mnoho návštěvníků a dočkal se velmi pozitivních reakcí od kritiky. V roce 1998 byl film oceněn Oscarem za nejlepší neanglicky mluvený film. Snímek také získal většinu cen na holandském festivalu Zlaté tele.

Van Diem se poté stáhl z tvorby celovečerních filmů a natáčel spíše reklamní šoty nebo krátkometrážní díla. K filmu se vrátil v roce 2015 koprodukčním filmem Překvapení, na který však diváci a kritici zareagovali velmi vlažně.

Samuel94

Režijní filmografie

Filmy

2017 Tulipani: Láska, čest a kolo
2015 Překvapení
2010 X-Ray Eyes
1997 Charakter
1989 Alaska
1988 Andere kant, De

TV seriály

1993 Pleidooi (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1999 De boekverfilming

Dokumentární

2007 Allemaal film (TV seriál)

Host

TV pořady

1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky