Reklama

Reklama

Andrew Bergman

Andrew Bergman

nar. 20.02.1945 (79 let)
Queens, New York City, New York, USA

Biografie

V první polovině 90. let úspěšný hollywoodský režisér vystudoval v roce 1965 Binghamton University a potom se dlouhou dobu věnoval režírovaní dokumentárních snímků. O necelých deset let později napsal námět a scénář k bláznivé komedii Ohnivá sedla, z čehož se stal jeden z největších hitů všech dob a Andrew tak neměl jako scénárista o práci nouzi. Žádný jeho další scénář už se ale s úspěchem nesetkal a tak se po sedmi letech stále upadající scénáristické kariéry vrhl na režii.

Jeho první film – komedie So Fine ale jakoby neexistoval a na světě je opravdu jen pár jedinců, co ho vidělo. Andrew se tak opět vrátil ke scénáristické profesi a i když se mu vedlo lépe než minule (podle jednoho jeho scénáře natočil dokonce Ron Howard komedii Žbluňk s Tomem Hanksem), časem se mu opět přestalo dařit a Andrew se opět pokusil vrátit k režii. Jeho druhý film – Nováček s Marlonem Brandem a Matthewem Broderickem nedopadl nejhůře. V kinech si film vedl relativně dobře, tudíž byl o něho coby režiséra záhy docela zájem.

V roce 1992 Andrew do kin uvedl romantickou a tak trochu ujetou komedii Líbánky v Las Vegas s Nicolasem Cagem a Jamesem Caanem v hlavních rolích. Film se stal v USA velkým hitem a A. Bergmanovi navíc spolupráce s Cagem, který byl za tento film nominován na Zlatý glóbus, očividně sedla, neboť o dva roky později spolu natočili další romantickou komedii – Může se to stát i vám. Cage zde ztělesnil dobráckého policistu, který místo tuzéru nabídne neznámé servírce (v podání Bridget Fondové) z legrace polovinu výhry ze svého losu, ale pak nečekaně vyhraje v loterii čtyři miliony dolarů. Film opět zaznamenal velký kasovní úspěch, ještě o něco málo větší, než v případě jejich předchozí komedie. Jenže tímto svým teprve 4. filmem se Andrew dostal na vrchol, ze kterého už pak jenom klesal ke dnu.

Po velkých tržbách komedií Líbánky v Las Vegas a Může se to stát i vám byl Andrew v Hollywoodu horkým zbožím a tak není divu, že jeho dalším projektem byla tutovka Striptýz s Demi Mooreovou. Film byl do kin uveden v roce 1996 a nutno podoknout, že to skončilo fiaskem, jak po finanční, tak veškeré jiné stránce a mnoha zúčastněným ukončil kariéru (včetně samotného Andrewa). Po neúspěchu Striptýzu si dal Andrew na pár let pauzu a v roce 2000 sáhl po komedii, což by pro něj po předchozích zkušenostech měla být sázka na jistotu. Film Život hvězdy se ale stal dalším propadákem, který nevydělal ani desetinu svých nákladů a Bergmanova kariéra se tak totálně pošramotila.

V současnosti to s ním ale vypadá více než dobře, neboť chystá pořádný comeback – akční komedii Joeova poslední šance, kde se v hlavní roli objeví Jackie Chan – uvidíme, jestli mu to vyjde nebo jestli opět pohoří.

Jirka "Indiana" Vosátka

Související novinky

Jackieho třetí křižovatka

Jackieho třetí křižovatka

25.02.2005

Nestárnoucí akrobat akčního průmyslu Jackie Chan už se pomalu chystá na natáčení třetího pokračování akční komedie KŘIŽOVATKA SMRTI. Opět pod režijním vedením Bretta Ratnera a opět v tandemu s… (více)

Režisér

Scenárista

Filmy
2003

Dokud nás smrt nerozdělí - původní scénář

1996

Striptýz

1994

Skaut

1992

Líbánky v Las Vegas

1991

Bublifuk

1990

Nováček

1986

Velké problémy

1985

Fletch

1984

Bože, ty jsi Ďábel

Reklama

Reklama

1981

Je to fajn

1979

Blízcí příbuzní

1975

Black Bart (TV film)

1974

Ohnivá sedla

Herec

Dokumentární
2013

Mel Brooks: Make a Noise (TV film)

2008

You Must Remember This: The Warner Bros. Story

2007

Brando (TV film)

Krátkometrážní
1995

Your Studio and You

Související novinky

Jackieho třetí křižovatka

Jackieho třetí křižovatka

25.02.2005

Nestárnoucí akrobat akčního průmyslu Jackie Chan už se pomalu chystá na natáčení třetího pokračování akční komedie KŘIŽOVATKA SMRTI. Opět pod režijním vedením Bretta Ratnera a opět v tandemu s… (více)

Reklama

Reklama