foto

Steve Barron

  • nar. 4.5.1956 (63 let)
    Dublin, Irsko

Biografie

Filmový producent, vlivný tvůrce videoklipů, režisér úspěšných snímků určených především pro mladší diváky. To vše je Steve Barron.

Rodák z Dublinu, který se narodil čtvrtého května 1956, se může pochlubit tím, že natočil videoklip pro krále popu Michaela Jacksona. Mezi další interprety, kterým Barron režíroval videoklip, patří Bryan Adams, David Bowie nebo kapely ZZ-Top a A-Ha.

To, že se dá Steve k filmu, mu už bylo prakticky předurčeno, protože jeho maminka je filmařka Zelda Barronová a navíc si již jako dvanáctiletý ,,přičichl" k filmařině, když si zahrál ve snímku IF s Malcolmem McDowellem. Po dokončení St. Marylebone Grammar School se Steve vrhl na dráhu filmaře a postupně se z něj stal významný hráč na poli hudebních videí. Inovativní videoklipy na šikovného Ira rychle upozornily a bylo jasné, že se Barron dřívě či později přesune na stříbrné plátno.

Barron debutoval komedií ELECTRIC DREAMS. Poťouchlá komedie o zamilovaném počítači naplňovala někdy až naivní představy, které v 80. letech doprovázely nově příchozí technologie, svému režisérovi ostudu rozhodně neudělala a připravila mu půdu pro další, tentokrát mnohem ambicióznější projekt.

Irský režisér se totiž stal tím, kdo jako první mohl na plátně kin oživit slavné želvy ninja. Snímek TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES, předurčený k obrovskému komerčnímu úspěchu, se mohl opřít o skvělé masky želvích bojovníku i o celosvětovou mánii, kterou vyvolal animovaný seriál. Barronovy želvy sice hrály na temnější strunu než seriálový předchůdce, přesto na ně mladí diváci houfně chodili do kin a první díl pozdější trilogie vydělal celosvětově více než dvě stě miliónů dolarů. První hraný film o zmutovaných želvách se stal v roce 1990 pátým nejvýdělečnějším snímkem v amerických kinech, což je v konkurenci takových hitů jako je komedie HOME ALONE, či oskarový DANCES WITH WOLVES, velice solidní výsledek. Minimálně z tohoto hlediska je TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES vrchol Barronovy kariéry.

V dalším projektu dal Barron přednost jiným příšerkám z New Yorku, když do nejzalidněnějšího města USA vyslal mimozemskou rodinku v čele s Danem Aykroydem v komedii CONEHEADS. Jenže podobný úspěch, který zaznamenaly želvy, se nekonal a Barronova kariéra začala upadat.

I další snímek THE ADVENTURES OF PINOCCHIO byl zaměřený na mladší diváky. Jak už název vypovídá, jednalo se o další adaptaci slavného příběhu loutky, jež si přála stát se člověkem. Poté se Barron přesunul na televizní obrazovku, kde zaznamenal veliký úspěch, když natočil úspěšná fantasy MERLIN se Samem Neillem v titulní roli bájného čaroděje a ARABIAN NIGHTS.

Až v roce 2001 natočil Barron první film, který byl primárně určen pro dospělé publikum. Jednalo se o satirický fiktivní dokument nazvaný MIKE BASSETT: ENGLAND MANAGER. Film, který si nebral vůbec žádné servítky, kritizoval prakticky vše, co se týká anglického fotbalu. Vysokými platy hráčů počínaje a staromódním uvažováním fotbalového svazu konče.

V roce 2010 oznámil Steve Barron návrat do světa videoklipů.

Vítek "Vitason" Ulrich

Režijní filmografie

Filmy

2019 Supervized
2013 Kyberválka (TV film)
2012 Ostrov pokladů (TV film)
2006 Choking Man
2003 Strážce snů
2001 Do toho
2000 Krysa
Tisíc a jedna noc (TV film)
1998 Merlin (TV film)
1996 Pinocchiova dobrodružství
1995 Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory (video kompilace)
1993 Bowie: The Video Collection (video kompilace)
Šišouni v New Yorku
1992 ZZ Top: Greatest Hits (video kompilace)
1991 A-ha: Headlines and Deadlines - The Hits of A-ha (video kompilace)
1990 Želví nindžové
1984 Elektrické sny

TV seriály

2017 Durrellovi (TV seriál)
Epizoda 3 (S02E03)
Epizoda 2 (S02E02)
Epizoda 1 (S02E01)
2016 Durrellovi (TV seriál)
Epizoda 3 (S01E03)
Epizoda 2 (S01E02)
Epizoda 1 (S01E01)
1987 Storyteller, The (TV seriál)

Dokumentární

2003 Michael Jackson: Number Ones (video kompilace)
2002 Best of Bowie (video kompilace)

Hudební videoklipy

1991 ZZ Top - Give It Up (hudební videoklip)
1986 ZZ Top - Rough Boy (hudební videoklip)
1985 A-Ha: Take on Me (hudební videoklip)
A-ha: The Sun Always Shines on T.V. (hudební videoklip)
1984 Bryan Adams - Run To You (hudební videoklip)
Bryan Adams - Summer of 69 (hudební videoklip)
1982 Michael Jackson: Billie Jean (hudební videoklip)
Toto: Rosanna (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Filmy

2019 Supervized

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky