Reklama

Reklama

Antonín J. Liehm

Antonín J. Liehm

nar. 02.03.1924
Praha, Československo

zem. 04.12.2020 (96 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Kariéru novináře a kritika zahájil Liehm těsně po druhé světové válce, kdy spolupracoval s Emilem Františkem Burianem na časopisu Kulturní politika. Když bylo jeho vydání po únoru 1948 zastaveno, pracoval v tiskovém oddělení ministerstva zahraničních věcí, v nakladatelství Naše vojsko, nebo v tiskové agentuře ČTK.
Na podzim 1968 vyjel do Paříže jako zástupce Československého státního filmu a vzhledem k posrpnovému vývoji už za hranicemi zůstal. Přednášel na univerzitách v Evropě i USA a zároveň přispíval do zahraničních novin a rádií. V roce 1984 založil Liehm v Paříži mezinárodní kulturní revue Lettre internationale a vydával periodické almanachy Čtení na léto a 150.000 slov. Ty se dařilo dostávat i ke čtenářům v komunistickém Československu.
V Paříži žil Liehm podle své dcery 32 let, dalších 12 let strávil v USA, kde získal i občanství. Po pádu komunismu začal publikovat také v českých periodikách. Častým tématem jeho článků byla lítost nad tím, že česká kultura nenavázala po roce 1989 na úspěšná 60. léta. Knižně vydal Liehm dvě sbírky rozhovorů se zahraničními a českými spisovateli a knihu Příběhy Miloše Formana.
 
Liehm napsal i dílo Ostře sledované filmy, které se zabývá československým "filmovým zázrakem" ze 60. let. Před pěti lety dostal od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

ABCD Marta

ABCD Marta (hodnocení, recenze)

s panem Liehmem jsem se setkal osobně o tomto víkendu, co byl (19.-21.9. 2008), a vyrovnaností a klidem, které z něho vyzařovaly při vyprávění historek, si získal můj obdiv

Herec

Host

Pořady
2000

Krásný ztráty

Reklama

Reklama