foto

Eva Mattes

  • nar. 14.12.1954 (65 let)
    Tegernsee, Západní Německo

Biografie

Tato všestranná divadelní a filmová herečka se narodila v Německu v rodině rakouského hudebního skladatele Willyho Mattese a herečky Margit Symové. Když jí byly tři roky, rodiče se rozvedli a Eva vyrůstala u matky v Mnichově. Jako dítě začínala v dabingu, namluvila například titulní postavu německé verze filmu PIPPI DLOUHÁ PUNČOCHA (1969).

Ve filmu se prosadila poměrně záhy, v 16 letech na sebe upozornila rolí znásilněné a zavražděné dívky ve filmu Michaela Verhoevena O.K. (1970). Ačkoliv nikdy nestudovala herectví, stala se v r. 1972 členkou divadelního souboru Deutsches Schauspielhaus v Hamburku, kde ztvárnila mnoho pozoruhodných rolí.

Během 70. let spolupracovala s režisérem Rainerem Wernerem Fassbinderem, objevila se v následujících jeho filmech: HOŘKÉ SLZY PETRY VON KANTOVÉ (1972), WILDWECHSEL (1973), EFFI BRIESTOVÁ (1974), FRAUEN IN NEW YORK (1977), V ROCE SE TŘINÁCTI ÚPLŇKY (1978). Poctu tomuto režisérovi, který zemřel v r. 1982, vzdala ztvárněním jej samotného coby fiktivního vousatého režiséra jménem Eva ve filmu Radu Gabrea EIN MAN WIE EVA (1984).

Dalším významným režisérem v hereččině karieře byl Werner Herzog, který ji obsadil do svých filmů STROSZEK (1977) a WOYZECK (1979). Za ztvárnění postavy Marie, nevěrné dívky, kterou zabije duševně nemocný voják (Klaus Kinski), získala Zvláštní cenu poroty na MFF v Cannes 1979. Herzog se stal na čas jejím partnerem i v osobním životě, v r. 1980 se jim narodila dcera Hanna. (Eva má ještě syna Josefa, který se narodil v r. 1989).

Z pozdějších filmů Evy Mattes je asi nejznámější válečné drama Jean-Jacquese Annauda NEPŘÍTEL PŘED BRANAMI (2001). Nadále se věnuje spíše televiznímu herectví a práci v divadle. V r. 1994 se stala ředitelkou divadla Berliner Ensemble, od r. 2002 účinkuje pravidelně v televizní detektivní sérii TATORT a věnuje se i práci v dabingu. Kromě herectví se Eva Mattes snaží prosadit i jako zpěvačka, v r. 2006 vydala své první album „Language of Love“.

Dáša "lola3121" :-)....

Herecká filmografie

Filmy

2020 Lang lebe die Königin (TV film)
2019 Leberkäsjunkie
2016 Tatort - Rebecca (TV film)
Tatort – Wofür es sich zu leben lohnt (TV film)
2015 Tatort - Château Mort (TV film)
Tatort - Côte d'Azur (TV film)
2014 Fieber
Mord am Höllengrund (TV film)
Tatort - Todesspiel (TV film)
Tatort - Winternebel (TV film)
2013 Last Night of Baby Gun, The
Tatort - Die schöne Mona ist tot (TV film)
Tatort - Letzte Tage (TV film)
2012 Sams im Glück
Tatort - Nachtkrapp (TV film)
Tatort - Schmuggler (TV film)
2011 Tatort - Das schwarze Haus (TV film)
Tatort - Der schöne Schein (TV film)
Tatort - Im Netz der Lügen (TV film)
2010 Das Glück ist eine Katze (TV film)
Keiner geht verloren (TV film)
Mahler na gauči
Tatort - Bluthochzeit (TV film)
Tatort - Der Polizistinnenmörder (TV film)
2009 Lippelův sen
Tatort - Herz aus Eis (TV film)
Tatort - Im Sog des Bösen (TV film)
2008 Schattenwelt
Tatort - Der Kormorankrieg (TV film)
Tatort - Seenot (TV film)
2007 Tatort - Blutsbande (TV film)
Tatort - Engel der Nacht (TV film)
2006 Tatort - Der schwedische Freund (TV film)
Tatort - Gebrochene Herzen (TV film)
2005 Lední medvídek 2: Tajemný ostrov
Tatort - Das Lächeln der Madonna (TV film)
Tatort - Der Name der Orchidee (TV film)
Tatort - Die Spieler (TV film)
2004 Dreigroschenoper, Die (TV film)
Franz (TV film)
Laura a její hvězdička
Tatort - Bitteres Brot (TV film)
Warum läuft Herr V. Amok?
2003 Die Farbe der Seele
Sams in Gefahr
Tatort - Der Schächter (TV film)
Tatort - Stiller Tod (TV film)
2002 Polizeiruf 110 - Braut in Schwarz (TV film)
Tatort - 1000 Tode (TV film)
Tatort - Schlaraffenland (TV film)
2001 Das Sams
Goebbels und Geduldig (TV film)
Nepřítel před branami
Suck My Dick
2000 Salamander
Tatort - Der schwarze Ritter (TV film)
1999 Otomo
Straußkiste, Die
Viehjud Levi
1998 Und alles wegen Mama (TV film)
Widows - Erst die Ehe, dann das Vergnügen
1997 Der Schrei der Liebe (TV film)
1996 Jugofilm
1995 Das Versprechen
Schlafes Bruder
1993 Der Kinoerzähler
1992 Letní album
Serpentintänzerin, Die (TV film)
1990 Der Kaufmann von Venedig (TV film)
Werner – Beinhart!
1988 Felix
Fussel
Herbstmilch
1986 Navždy a věčně
1984 Mann wie EVA, Ein
Rita Ritter
1983 Die wilden Fünfziger
Kleine Zeichen (TV film)
Liebe Melanie (TV film)
1981 Vor den Vätern sterben die Söhne (TV film)
1980 Céleste
Deutschland bleiche Mutter
1979 David
Schattengrenze (TV film)
Schluchtenflitzer
Union der festen Hand (TV film)
Woyzeck
1978 V roce se třinácti úplňky
1977 Frauen in New York (TV film)
Stroszek
Tisíc písní bez zvuku (TV film)
1976 Hinrichtung, Die
1974 Effi Briestová
Jungfrau von Orleans, Die (TV film)
Supermarket
1973 Desaster (TV film)
Immobilien (TV film)
Liebe leidet mit Lust (TV film)
Wildwechsel (TV film)
1972 Hochzeit (TV film)
Hořké slzy Petry von Kantové
1970 Mathias Kneissl
O.K.

TV seriály

2020 Lena Lorenz (TV seriál)
Sternenkind (S06E02)
Außergewöhnlich einzigartig (S06E01)
2019 Bella Germania (TV seriál)
Lena Lorenz (TV seriál)
Geschwisterliebe (S05E04)
Schatten und Licht (S05E03)
Kind da, Job weg (S05E02)
další epizody (4)
2018 Lena Lorenz (TV seriál)
Eindeutig uneindeutig (S04E04)
Zwei Väter (S04E03)
Mutter für drei Tage (S04E02)
další epizody (4)
2017 Lena Lorenz (TV seriál)
Wunsch und Wirklichkeit (S03E07)
Geliehenes Glück (S03E05)
Gegen alle Zweifel (S03E03)
další epizody (4)
2016 Lena Lorenz (TV seriál)
Ein Fall von Liebe (S02E07)
Von weit her (S02E05)
Spurlos verschwunden (S02E03)
další epizody (4)
2015 Lena Lorenz (TV seriál)
Zurück ins Leben (S01E01)
1993 Motzki (TV seriál)
1992 Wolffův revír (TV seriál)
1973 Unter Ausschluß der Öffentlichkeit (TV seriál)
1972 Acht Stunden sind kein Tag (TV seriál)
1971 Volejte policii 110 (TV seriál)
1970 Místo činu (TV seriál)
1969 Der Kommissar (TV seriál)

Dokumentární

2018 Scala Adieu - Von Windeln verweht
2015 Botticelli (TV film) - vyp.
Fassbinder - a.z.
2013 Friedlich in die Katastrophe
Roland Klick: Srdce je hladový lovec
2012 Ulrike Ottinger - Die Nomadin vom See
2011 Unter Schnee
2008 Memory Books - Damit du mich nie vergisst... - vyp.
2003 Das Netz - vyp.
2000 Für mich gab's nur noch Fassbinder
1999 Jeden den Andreje Arseneviče
Můj milovaný nepřítel
1996 In der glanzvollen Welt des Hotel Adlon (TV film)
1989 Elektro-Lähmung - Ein Film gegen die Ohnmacht
1987 Andi - Protokoll einer Inszenierung von Peter Zadek (TV film)
1983 Plaisir du théâtre (TV seriál)
1978 Já jsem mé filmy

Host

TV pořady

1995 Die Harald Schmidt Show (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky