Reklama

Reklama

Ali MacGraw

Ali MacGraw

nar. 01.04.1939 (85 let)
Pound Ridge, New York, USA

Biografie

Alice "Ali" MacGraw se narodila v Pound Ridge ve státě New York. Rodiče pracovali v reklamě; její otec byl podle ní násilník. Otec její matky, Maurice Klein, byl zase židovským imigrantem z Budapešti. Má jednoho bratra. Absolvovala Rosemary Hall a Wellesley College a v roce 1960 začala pracovat jako fotograf-asistent pro časopis “Harper's Bazaar”, pro ”Vogue” pak jako modelka a stylistka. Navrhovala interiéry, objevila se v několika televizních reklamách (například na Polaroid) a poprvé o sobě dala vědět už v romantické komedii / dramatu GOODBYE, COLUMBUS (1969) – nominace na Zlatý glóbus (proměnila) a cen Britské filmové akademie (BAFTA) pro ”nejslibnějšího hereckého nováčka”.

Opravdové postavení hvězdy (“šílenství”, jak sama říkala) přišlo až s legendární rolí osudem pronásledované studentky Jenny z LOVE STORY (1970), za kterou byla v roce 1971 také nominována na Oskara pro ”nejlepší herečku”. Svoji první sošku tehdy ale získala Glenda Jackson za ZAMILOVANÉ ŽENY(1969), na Ali “zbyl jen” druhý Zlatý glóbus . Film sám tehdy proměnil nominaci na cenu pro ”nejlepší hudbu”, jejího partnera si zde mimochodem zahrál Ryan O'Neal. Aliin bystrý “kukuč” a svérázný styl okrášlil obálku časopisu “Time”. Minimalistický styl Ali vycházel z přirozené barvy kůže bez kvant make-upu, z dlouhých, lesknoucích se a jednoduše stažených vlasů a v neposlední řadě z vlněné pokrývky hlavy, známé "Ali Cap." Ve své době byla ikonou a pro dívky inspirací co do vizáže i slovních obratů.

V roce 1972, po pouhých čtyřech filmech, zvěčnila stopy svých nohou a svůj autogram v Graumanově ”Čínském divadle”. V tomtéž roce získala na Zlatých glóbech cenu Henrietta pro ”nejoblíbenější herečku na světě”. Z dalších snímků připomeňme Peckinpahovy produkce ÚTĚK (1972) a KONVOJ (1978), romantickou záležitost PLAYERS (1979), Lumetovu romantickou komedii JUST TELL ME WHAT YOU WANT (1980), mysteriózní televizní drama CHINA ROSE (1983) a televizní seriál “Vichry války” (1983). V roce 1985 se jako "Lady Ashley Mitchell" objevila ve 14 epizodách populární soap-opery ”Dynastie” (1981).

Ali během kariéry odmítla celou řadu ”velkých” rolí: Bonnie Parker v BONNIE A CLYDE (1967), Tiffany Case v bondovce DIAMANTY JSOU VĚČNÉ (1971), Bree Daniels v mysteriózní krimi KLUTE (1971), která Jane Fondové přinesla Oskara, dále Kay Adams v Coppolově majstrštychu KMOTR (1972), Evelyn Mulwray ve slavné Polanského krimi ČÍNSKÁ ČTVRŤ (1974), samotným Kubrickem nabídnutou Lady Lyndon v BARRY LYNDON (1975 nebo Marion v dobrodružném kousku DOBYVATELÉ ZTRACENÉ ARCHY (1981) Stevena Spielberga.

Její osobní život měl do klidu daleko. Začátkem 60. let žila krátce s Robinem Hoenem. V říjnu 1969 si vzala producenta Roberta Evanse; jejich syn, Joshua (Josh) Evans (1971), ”nepadl daleko od stromu”, stal se hercem, režisérem, producentem a scénáristou (za svoji režisérskou kariéru údajně vděčí herci Carlu Weathersovi). Rozvedli se v roce 1972 poté, co se během natáčení ”Útěku” sblížila se Stevem McQueenem, kterého si vzala v srpnu 1973 (aby se s ním o pět let později rozvedla). Rozchod s Evansem ji připravil mimojiné o roli Daisy v dramatu VELKÝ GATSBY (1974) po boku Roberta Redforda (nakonec Mia Farrow).

"O Stevovi (McQueenovi) vám řeknu jedno... neměl rád ženy s ´koulema´ “.

Jako nejkrásnější servírka Atlantic City z letní sezóny roku 1957 se v roce 1991 zařadila mezi padesát nejkrásnějších lidí světa (časopis ”People” ). Napsala slušně hodnocenou autobiografii s názvem ”Moving Pictures “ (1995), ve které popsala jak svůj boj s alkoholem (měsíc se léčila se v ”Betty Ford Center”) tak i závislost na mužích. Od roku 1994, po ”úprku” z Malibu, se zabydlela v Santa Fe a v padesáti začala nadšeně praktikovat a propagovat Hatha jógu, která je zaměřena na výuku jednotlivých póz, práci s dechem a relaxaci. S americkým mistrem, Erichem Schiffmannem, natočila ohromně úspěšné video ”Ali MacGraw: Yoga Mind and Body” (1994), které se po svém uvedení stalo bestselerem a mělo tak velký vliv, že ji časopis ”Vanity Fair” v červnu roku 2007 označil za jednu z osob zodpovědných za současné ”rozhýbání” Ameriky. V roce 2003 namluvila komentář k dokumentárnímu pořadu o józe, ”The Fire of Yoga” a v roce 2006 v dubnu, ve věku 67 let, debutovala na Broadwayi v dramatu “Festen” (Oslava). Hra byla přijata vlažně a po měsíci byla stažena, ale jak uvedla sama Ali, byla to “cenná zkušenost…ohnivá, avšak vzrušující lázeň.“

Svůj čas dnes dělí mezi Santa Fe a Los Angeles a věnuje se “obecně prospěšné“ práci, filmařsky spolupracovala například s organizací PETA, která usiluje o etické zacházení se zvířaty. Na otázku, zda uvažuje o návratu na stříbrné plátno, mimojiné odpovídá, že by se nejprve musel najít režisér, který by jí chtěl obsadit a že by ten projekt musel stát za to. V prosinci 2007 v jednom interview uvedla: "Žila jsem v Los Angeles, kde mi během ničivého požáru zhořel dům do základů a vždycky jsem si myslela – ne ale z pozice nějaké oběti – že to bylo nějaké takové vesmírné kopnutí do zadku, abych odtamtud vypadla. A tak jsem koupila malý domek v kopcích Tesuque. Náhle bylo jasné, bylo prostě určeno, že budu žít tady…Našla jsem místo (Santa Fe), na jakém spousta lidí objeví sama sebe...“

Marek "džanik" Janík

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Herečka

Host

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama