Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

movie 

všechny recenze uživatele

Na české poměry, kde je trucker reprezentovaný tlupou buranů z východu, budou fešní řidiči z KONVOJE působit trochu jako přízrak. Vymydlený country ranař Kris Kristofferson a Ali MacGraw, která to tentkrát trošku přehnala s opálením a trvalo mi asi půl hodiny, než mi došli, že je to Ali MacGraw! Na Peckinpaha je tu až příliš moc politiky a málo akce, no už zo holt Samovi na stará kolena tolik nešlo. Závěr na mostě se ale povedl. Je postavený na hlavu, ale vpodstatě ideální příklad toho kam až může zajít lidská zlovůle. 60% ()

KASUGI odpad!

všechny recenze uživatele

Podle popisku filmu v tv programu jsem čekal buď vážné 70s drama s automobilovýma honičkama a bouračkama typu Vanishing point, nebo odlehčenou taškařici s automobilovýma honičkama a bouračkama typu Polda a Bandita. Nebylo to ani drama, ani taškařice. Dostal jsem jakýsi nedomrdek, který je jednu chvíli hrozně vážný a pak zas děsná bžunda. Marně jsem ve filmu hledal ty zkorumpované a úplatné policisty, na které odkazoval popisek. Viděl jsem tam pouze poldy, kteří zcela oprávněně a dle zákona pokutujou kamioňácké BURÁNKY za vysokou rychlost a drzost. Kamioňáci se chovají jak děcka, zmlátí policajty, přivážou je pouty k sobě, zdemolujou policejní auta a pak se hrozně diví, že jsou na ně cajti nasraní a chtějí je zavřít. Ve městečku jezdí jak prasata, srazí zmrzlinářskou dodávku, převrátí svůj kamion, který málem zabije projíždějící řidičku. Kamion necháme ležet, přisednem do jiného náklaďáku a jedem. Někam. Vlastně ani nevíme kam, prostě jen tak jedem a vytvoříme obrovskou kolonu buránků, kteří následují prvního řidiče, který vůbec neví, co chce. Pak si ještě vyzvedneme černouška z vězení a to stylem, že kamionem zdemolujem vězení, co na tom, že tam zrovna může stát občan, něco na stanici vyřizující. Do toho všeho hraje debilní country písnička zpívaná, pardon mluvená nějakým Jackem, co neumí zpívat. Větší pěst na oko k akci už snad ani nejde vybrat. Být tohle neškodná debilita bez děje, dala by se vložit jedna ta hvězdička, ale způzob, jakým se tu z buranských nezodpovědných kamioňáku dělají národní gerojové, z toho dělá čirý odpad! ()

Reklama

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek. Jedna hvězdička je z úcty k Samu Peckinpahovi. Jinak jsem osciloval mezi nadšením a nevěřícím pohledem. Co jsem vlastně viděl? Komedii? Pak ovšem velmi zvláštní. Tragédii? Co ty komické až neuvěřitelné scény? Rvačka v motorestu, například. Svéráznou pomstu Peckinpaha producentům? No i to snad je možné, na druhou stranu si film údajně v kinech nevedl tak zle. Nebo je to satira, pokus o vznik nové americké truckerské mytologie, nebo...? Ne, vzdávám se , nepochopil jsem záměr tvůrců a to je asi špatné znamení. Ale atmosféra "sedmdesátek" z filmu čiší a přehrávání Ernesta Borgnina je docela zábavné, a to jsou dvě hvězdičky. 2+1=3. Víc rozhodně ne. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Pro mě Konvoj si zaslouží čtyři hvězdičky. Proč dávám 5, to vysvětlím na konci. Je tady tolik věcí nad průměru že až. První polovina je pro pobavení, Kristoffersona bych tady nevyměnil ani za peníze, parádní road-movie, ženský taky perfektně zapasují, režie kamiony absolutně nešetří. Navíc když na řadu přichází terén, tak tolik prachu jsem neviděl ani na Paris-Dakar. Občas ztrácí na síle, anebo spíš začnou tahat do toho politiku, ale oni i z toho dokážou vyhrabat a dál překvapují. .... 5: Smekám před Ernest Borgnine. Taky ve filmu Vládce severní dráhy, kde podobně stál na straně zákona, byl nekompromisní, nenapodobitelní. Člověk se na něj podívá a v životě by neřekl že z toho chlapa umí sršet nenávist v míře, že vedle něj všechny kriminálníky můžou zabalit bagáž a odjet domů. On je jak elektrárna. 4,5/5 ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Tak trochu zaprášené dílo s dvěma stranami, přičemž na jedné jde o kýčovitý a lehce naivní patos a na té druhé o vcelku dobře laděné komediální drama, jehož akční sekvence nejsou zas tak k zahození. Ze všestranného pohledu to však díky (i přes pěkné finále) klasicky vyvařenému scénáři víc jak průměr prostě není. 60% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Jméno firmy na dveřích Bobbyho (Burt Young) kamionu je Paulie Hauling. To je narážka na film Rocky (1976), kde postavu Paulieho ztvárnil právě Burt Young. (Stiggie)

Reklama

Reklama