Reklama

Reklama

Robert J. Flaherty

Robert J. Flaherty

nar. 26.02.1884
Iron Mountain, Michigan, USA

zem. 23.07.1951 (67 let)
Brattleboro, Vermont, USA

Zajímavosti (7)

Muž z Aranu (1934)

  • Flaherty byl stejně jako u dalších tzv. "hraných dokumentů" kritizován, že idealizuje již zmizelý způsob života obyvatel souostroví. (Zdroj: wikipedia.cz) (Kmotr76)

Tabu (1931)

  • Relativně malá produkce v rámci úspor najala místo hollywoodského štábu domorodce, a to jak na technické pozice, tak do hlavních rolí (dívku Reri překřtěnou na Anne Chevalierovou režiséři údajně objevili v místním baru). Murnau, Flaherty a kameraman Floyd Crosby se tím stali jedinými profesionály na place. Vztahy mezi Murnauem a Flahertym se však začaly zhoršovat poté, co Murnau přepsal scénář a změnil název na Tabu: A Story of the South Seas. Flaherty nakonec celý projekt opustil, jeho rukopis tak nese pouze úvodní sekvence, která vznikla v prvních dnech natáčení. Murnau film dokončil sám, nicméně jeho premiéry se nedožil – 11. března 1931, jen několik dní před premiérou snímku, zemřel v Kalifornii při autonehodě. Nedočkal se tedy ani oscarového úspěchu kameramana Crosbyho. (Zdroj: Letní filmová škola)

Tabu (1931)

  • Po snímku Chléb náš vezdejší, který provázely vleklé spory s producentem Williamem Foxem, došla Murnauovi se studiem Fox trpělivost. Svou pozornost raději obrátil do Tichomoří, kde se postupně začala rodit myšlenka na nový film. Romantickou love story z Polynésie, v podstatě variaci na příběh Romea a Julie, chtěl Murnau natočit společně s proslulým dokumentaristou Robertem J. Flahertym, který měl s filmováním v této oblasti zkušenosti díky snímku Moana (1926). Pro tyto účely vznikla společnost Flaherty-Murnau Productions a oba autoři také přišli s první verzí scénáře nazvaného Turia a zamýšleného jako dokufikce strukturovaná do dvou kapitol. (Zdroj: Letní filmová škola)

Moana (1926)

  • Některé již zaniklé rituály Flaherty rekonstruoval jen pro potřeby filmu. (Zdroj: wikipedia.cz) (Kmotr76)

Moana (1926)

  • Kromě klasické kamery si s sebou vzal Flaherty také kameru Prizmacolor se záměrem natočit několik barevných záběrů. Barevná kamera se však naneštěstí brzy rozbila. (Zdroj: wikipedia.cz) (Kmotr76)

Moana (1926)

  • Flaherty na ostrově Samoa pobýval nepřetržitě bezmála dva roky mezi lety 1923 a 1924. Nejprve se sžíval s domorodci a pozoroval je, k překvapení studia začal natáčet až po roce. (Zdroj: wikipedia.cz) (Kmotr76)

Moana (1926)

  • Padesát let po uvedení originální verze filmu vytvořila Flahertyho dcera Monica Flaherty zvukovou verzi filmu, kterou doplnila o obřadní písně, hudbu a rozhovory. Samotný film nebyl nijak upravován. (Zdroj: wikipedia.cz)
    (Kmotr76)

Režisér

Producent

Filmy
1931

Tabu

Dokumentární
1948

Příběh z Louisiany

1922

Nanuk - člověk primitivní

Kameraman

Dokumentární
1922

Nanuk - člověk primitivní

Scenárista

Filmy
1931

Tabu

Dokumentární
1948

Příběh z Louisiany

Herec

Reklama

Reklama