foto

Elmo Lincoln

  • nar. 6.2.1889
    Rochester, Indiana, USA
  • zem. 27.6.1952 (63 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Elmo Lincoln, vlastným menom Otto Elmo Linkenhelt, sa narodil 6.2.1889, v Rochestri v Indiane. Bol veľmi známym americkým hercom, najmä v nemej ére filmu. Na začiatku svojej kariéry sa objavoval väčšinou vo filmoch D.W. Griffitha, akými boli napríklad Zrodenie národa, Intolerancia či Princezná z Betulie.

Svetovú slávu mu však priniesli až filmy ako Tarzan z rodu opíc (Tarzan of the Apes, 1918), The Romance of Tarzan (1918) a Tarzanove dobrodružstvá (The Adventures of Tarzan, 1921), kde si postavu Tarzana zahral poslednýkrát.

Po skončení nemej éry filmu sa na niekoľko rokov odmlčal. Do filmového priemyslu sa vrátil až koncom 30. rokov minulého storočia, kedy bol väčšinou obsadzovaný do nemých úloh. Neskôr sa objavil ako pracovník v cirkuse vo filme Tarzan's New York Adventure (1942) a ako rybár aj v snímke Tarzan's Magic Fountain (1949). Jeho posledná úloha prišla vo filme Carrie (1952), s Laurenceom Olivierom v hlavnej úlohe.

Elmo Lincoln zomrel na infarkt  27.6.1952, v Kalifornii.

Saber

Herecká filmografie

Filmy

1952 Carrie
1951 Hollywood Story
1949 Tarzan's Magic Fountain
1948 Tap Roots
1947 Dvojí život
1946 Rolling Home
1945 The Man Who Walked Alone
The Return of the Durango Kid
1944 Black Arrow
The Story of Dr. Wassell
When the Lights Go On Again
1943 Frontier Fury
1942 Karibští piráti
Tarzanovo newyorské dobrodružství
1940 Stage to Chino
1939 Blue Montana Skies
Colorado Sunset
The Real Glory
Timber Stampede
Union Pacific
Wyoming Outlaw
Zvoník od Matky Boží
1927 King of the Jungle
1926 Whom Shall I Marry
1925 All Around Frying Pan
1923 Fashion Row
Rupert of Hentzau
The Rendezvous
Zvoník u Matky Boží
1922 Big Ranger, The
Desperation
Fighting Back
Quincy Adams Sawyer
1921 The Adventures of Tarzan
1920 Devotion
Elmo the Fearless
Flaming Disc, The
Under Crimson Skies
1919 Elmo, the Mighty
The Fall of Babylon
1918 Tarzan of the Apes
The Greatest Thing in Life
The Kaiser, the Beast of Berlin
The Road Through the Dark
The Romance of Tarzan
Treasure Island
1917 Aladdin and the Wonderful Lamp
Betsy's Burglar
Might and the Man
The Bad Boy
1916 Children of the Feud
Fatal Glass of Beer, The
Hoodoo Ann
Intolerance
Míšenec
1915 A Bad Man and Others
Buckshot John
Her Shattered Idol
Jordan Is a Hard Road
Providence and the Twins
Root of All Evil, The
The Absentee
The Double Crossing of Slim
The Mystic Jewel
The Slave Girl
Zrození národa
1914 Brute Force
Princezna z Betulie
1913 Suffragette Minstrels, The
The Battle at Elderbush Gulch
The Reformers; or, The Lost Art of Minding One's Business

Dokumentární

2010 Sodankylä ikuisesti (TV seriál) - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace