foto

Trond Espen Seim

  • nar. 4.10.1971 (48 let)
    Oslo, Norsko

Biografie

Norský herec Trond Espen Seim je znám českým divákům jako představitel charismatického detektiva Varg Veuma ze stejnojmenného seriálu podle románů divadelního dramaturga Gunnara Staalesena. Seim studoval herectví v Oslu. První angažmá získal u bergenského divadla Den Nationale Scene, kde zazářil jako Alex ve hře MECHANICKÝ POMERANČ. V roce 2000 obdržel za tuto roli cenu Heddaprisen. Jeho role Juliána v Ibsenově dramatu CÍSAŘ A GALILEJSKÝ mu v roce 2001 zajistila přestup do Národního divadla v rodném Oslu.

V roce 1998 hrál poprvé ve filmu. Byla jim detektivka 1732 HøTTEN. Od roku 2006 začal Seim natáčet seriál, kde hrdinou je soukromý detektiv Varg (v norštině vlk) Veum. Seriál má ve světě mimořádný ohlas a do současnosti (červen 2015) bylo natočeno 12 epizod. V současnosti natáčí v dánsko - švédsko - norské koprodukci televizní seriál ARVINGERNE. Trond Espen Seim natočil 22 filmů. V roce 2008 obdržel cenu Amanda za roli v DETEKTIV VARG VEUM: PADLÍ ANDĚLÉ.

Herec je ženatý s Cecilií Frostad Egebergovou.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2019 Amundsen
Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul
2017 Kometen
2016 Vánoční výměna
2015 Pomsta
2012 Detektiv Varg Veum: Chladná srdce
Detektiv Varg Veum: Mrtvé už hlava nebolí
2011 Detektiv Varg Veum: V noci jsou všichni vlci šedí
Detektiv Varg Veum: Černá ovce
Varg Veum: Společníci smrti
Věc: Počátek
2010 Detektiv Varg Veum: Nápis na zdi
2009 The Frost (La escarcha)
2008 Detektiv Varg Veum: Mrtví psi nekoušou
Detektiv Varg Veum: Nadosmrti tvůj
Detektiv Varg Veum: Padlí andělé
Detektiv Varg Veum: Šípková Růženka
Detektiv Varg Veum: Žena v ledničce
Rozbouřené vody
2007 Detektiv Varg Veum: Hořké květy
2004 Havaj, Oslo
2002 Dina
1998 1732 Høtten

TV seriály

2018 Domácí hřiště (TV seriál)
Ingen kommentar (S01E06)
2017 Dědictví (TV seriál)
Epizoda 9 (S03E09)
Epizoda 8 (S03E08)
Epizoda 7 (S03E07)
další epizody (9)
2016 Cape Town (TV seriál)
Bez poskvrny (TV seriál)
Dommen (S02E05)
Avsløringen (S02E04)
Konspirasjonen (S02E03)
Mammon (TV seriál)
Ygdrasil (S02E08)
Miklagard (S02E07)
Jotnir (S02E06)
další epizody (8)
2015 Dědictví (TV seriál)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
další epizody (7)
2014 Dědictví (TV seriál)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
Epizoda 8 (S01E08)
další epizody (10)
2010 Dag (TV seriál)
Unter anderen Umständen (TV seriál)
Tod im Kloster (E05)
2004 Svarte penger, hvite løgner (TV seriál)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Host

TV pořady

2002 Store studio (TV pořad)