Reklama

Reklama

Bernard Sumner

Bernard Sumner

nar. 04.01.1956 (68 let)
Salford, England, Velká Británie

Biografie

Britský hudebník, skladatel, zpěvák, kytarista, klávesista a hudební producent Bernard Sumner je zakládajícím členem kapel Joy Division a New Order a je považován za průkopníka elektronické hudby, post-punku a techna.

Bernard se narodil a vyrůstal v Broughtonu a navštěvoval gymnázium v Salfordu, než se poté stal členem animačního studia Stop Frame jako karikaturista televizních animátorů. S přítelem z dětství Peterem Hookem se 4. června 1976 zúčastnili legendárního koncertu Sex Pistols v Manchesteru, který oba inspiroval k založení kapely Joy Division, která během své krátké kariéry stejně jako Sex Pistols ovlivnila mnohé budoucí kapely. Avšak v květnu 1980 po sebevraždě zpěváka Iana Curtise se Joy Division rozpadli.

Sumner a zbývající členové kapely Peter Hook a Stephen Morris založili novou kapelu s názvem New Order, ke které se v říjnu 1980 přidal klávesista Gillian Gilbert. Ačkoli Hook, Morris a Gilbert také přispěli vokály na některých raných skladbách, Sumner se ukázal jako stálý kapely zpěvák a textař, spolu s hrou na kytaru a klávesy. Prostřednictvím řady rozkolů a reformací vydala skupina devět studiových alb.

V roce 1989 se Sumner spojil s bývalým členem kapely Smiths kytaristou Johnny Marrem a vytvořilili projekt Electronic, který měl rovněž několik úspěšných alb. Následovaly další spolupráce s různými umělci v dočasných hudebních projektech. Bernard je oceňován za progresi britské taneční muziky a popularizaci technologických pokroků sekvencerů.

Epistemolog

Herec

Skladatel

Host

Reklama

Reklama