foto

Dominique Abel

  • nar. 1957
    Belgie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dominique Abel a Fiona Gordonová si díky své malé divadelní společnosti, příznačně nazvané Courage Mon Amour, získali mezinárodní renomé. Jsou pověstní svými bizarně komickými vystoupeními v cirkusovém duchu (La danse des poules či Histoire sans gravité). Natočili rovněž několik krátkých filmů plných vizuálního humoru (Merci Cupidon, Rosita a Walking on the Wild Side). Při prvním celovečerním snímku Ledovec se z dua stalo trio, neboť spolu s Abelem a Gordonovou psal scénář, hrál a režíroval také Bruno Romy (1958, Francie). V roce 2008 jejich spolupráce vyústila v druhý barvitý, groteskní hraný film Rumba. Dominique Abel: „Jsme původně divadelníci, takže jsme zvyklí podněcovat divákovu představivost. Když chceme mít na jevišti strom, musíme větve znázornit rukama. Toto pojetí jsme přenesli i na stříbrné plátno.“

Zdroj: MFF Karlovy Vary

Herecká filmografie

Filmy

2016 Ztraceni v Paříži
2015 Zbrusu Nový zákon
2011 Víla
2008 Rumba
2005 Ledovec
1998 Bar des amants, Le
1993 El joven Picasso (TV film)

TV pořady

2000 L'invité (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2016 Ztraceni v Paříži
2011 Víla
2008 Rumba
2005 Ledovec

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Ztraceni v Paříži
2011 Víla
2008 Rumba
2005 Ledovec

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace