Reklama

Reklama

Markéta Zmožková-Zahradníková

Markéta Zmožková-Zahradníková

nar. 05.03.1971 (53 let)
Havířov, Československo

Biografie

Markéta Zmožková, provdaná Zahradníková dnes již nepatří mezi herečky, které by byly známé širší veřejnosti. Není divu, mihla se jen ve čtyřech titulech mezi roky 1985 a 1988. Narodila se 5.3.1971 v Havířově do známé hudební rodiny skladatele, zpěváka a vydavatele Jiřího Zmožka, populárního především jako interpreta hitu Už mi lásko není dvacet let, ale také autora stovky písní jako například Meteor lásky, To musím zvládnout sám nebo Tam u nebeských bran. Její bratr Marcel se vydal v otcových šlépějích a je známý především účinkováním se skupinou Kroky, založením skupiny Bolero, nazpíváním několika písní postavy hrané Miroslavem Vladykou v pohádkách Co takhle svatba, princi? a Ať přiletí čáp, královno! nebo jako autor jedné z nejznámějších písní Jakuba Smolíka Prý chlapi nebrečí.

Sama od pěti chodila na hodiny klavíru a ve škole recitovala na různých akcích. Ve třinácti si ji vybral gottwaldovský režisér Josef Pinkava, jako představitelku jedné z členek pěveckého sboru do dětského příběhu POHLAĎ KOČCE UŠI (1985). Poté sehrála malou roličku v lyrické komedii Vladimíra Drhy DO ZUBŮ A DO SRDÍČKA (1985), přičemž divákům se vryla do paměti až úlohou Anči ve Smyczkově fiktivním dokumentu o agresivním chování fotbalových fanoušků PROČ? (1987), po které se na několik let stala ikonou mnoha sparťanských fanoušků, o kterých snímek vypráví.

Na televizní obrazovce se ještě představila v pohádce KALHOTY OD KREJČÍHO ZE LHOTY (1998), ale po neúspěšném pokusu o přijetí na hudebně-dramatické oddělení Státní konzervatoře v Praze vystudovala střední ekonomickou školu a ve filmu se již neobjevila. Po opuštění herectví pracovala nějaký čas na pozici produkční ve společnosti Jakubisko film a poté udělala kariéru v mediální agentuře Medea jako šéfka společností Médea Promotion a Médea Creativity.

Oldřich "Olík" Klusoň

Herečka

Reklama

Reklama