Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (473)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá a IMHO nadčasová studie fotbalového násilí a jeho kořenů. Jinak - protože to tady ani ve filmu není nikde zmíněno - Sparta se tahala o titul s Bohemkou a na poslední kolo jela do Banské Bystrice, kde prohrála 1:3. Stejně ovšem získala titul, protože Bohemka prohrála v posledním kole doma. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Oni ty vlaky ČSD za socíku nikdy nebyly nic moc, ale na tuhle třídu jsem naštěstí nikdy nenarazil.. :-). Ačkoliv chuligánství a vandalismus jakkoliv odsuzuji, tímhle se Smyczek asi soudruhům dobře trefil do noty při znázorňování poblouzněné mládeže. Jistě to myslel k danému případu i k ryze specifickému druhu fotbalového chuligánství, které naši stejně jako lecos jiného tenkrát odkoukali na západě. Každý z hrdinů má tu svoji přehazovačku či nějaký jiný identifikační (exotický) znak, kterým se odlišoval od ostatního plebsu...Již tím je Smyczek krapet diskvalifikuje. To že dav dokáže mnohé se ví již dávno i to, že v davu získá sílu i ten, který by sám za normálních okolností seděl někde schoulen a ani by nemukl. Můžeme zde hledat i něco více, ale to celé je hlavně o dospívajících bez kontroly, o chlastu a stádní touze předvádět se. Vždyť v hejnu mi nic nehrozí! ,,To si jako budou pamatovat těch 400 lidí z našeho vlaku? '' Film tak trochu kritizuje i rodiče, kteří své ratolesti nechali napospas pubertě a kteří vida co se z těch roztomilých dětiček stalo začali zase vychovávat až když bylo pozdě... ,,Málo jsi ho řezal! --- Kdybych ho měl řezat, řezal bych ho neustále! '' Ano film je o mravní devastaci. Ale kdo ji způsobil? Nebyl to režim sám? Dávám za tři piva ve voskovaných kelímcích. * * * ()

Reklama

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Čo má tento film spoločné s nejakou pravdivosťou? A načo všetky tie povzdychy, že ako mohol v takej dobe vzniknúť takýto film? Veď sa to nijako nelíši od dobovej väčšinovej predstavy o chuligánoch. Je to len taká moralita v slučke opakujúca to isté. A keď tvorcovia pocítili, že treba nejako aj naznačiť pôvod výtržníctva, tak tam prilepili obraz s mudrujúcim Leošom Suchařípom o odcudzení v modernej spoločnosti. Všetky postavy sú ploché figúrky, všetci iba ziapú, dôvod zlej výchovy detí je vždy prvoplánovo vyriešený nekompletnou rodinou. Exploatácie veľmi málo. Pokus rozprávať v rôznych časových rovinách sa zmenil na neprehľadný guláš. Kvazidokumentárne pasáže sú najtrápnejšie, hlavne keď v nich účinkuje teatrálna Zimková. Réžia nula bodov. ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

V této době jsem se narodil, takže si tyto události zrovna nepamatuji, ale film se zdá být reálnou sondou do života tehdejších "hooligans" neboli chuligánů. Když se na ty stejné herce podívám dnes, je vidět, že tehdy byli mnohem mladší, teď už každému nějaká ta vráska přibyla. Každopádně bych tímhle vlakem jet nechtěl, byli to šílenci. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Když jsem se v Rudém právu dočetl, že chystají do kin film o fotbalových výtržnících, tak jsem si byl jistý tím, že už o něm nikdy neuslyším (osud filmů s kontroverzními tématy). Místo toho se na mě za nějaký čas z plátna valil syrový, dokumentárně laděný film o životě v partě, chlastání, kecech o fotbale a kolektivním (ne)myšlení. Nejlepší jsou prostřihy z výslechů a jejich okamžitá obrazová konfrontace s děním ve vlaku. Ještě dneska mě to dostane svou atmosférou. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Pokřiky „Brusel! Brusel!" a „A-Liver-a-Liver-a-Liverpool!" jsou odvolávky na tragédii, která se stala na fotbalovém stadionu v Bruselu při finále Poháru mistrů evropských zemí v roce 1985. (Olík)
  • Daniel Landa byl v době natáčení na fotbale známou tváří, avšak chodil fandit do kotle Bohemians Praha. Proto musel být během natáčení scén u sparťanského kotle chráněn, aby mu nebylo přívrženci Sparty ublíženo. [Zdroj: hooligans.cz] (latvar)
  • Původně měl dav fanoušků v závěrečné scéně skandovat "Sparta! Sparta! Sparta!". Režisér to však nakonec shledal příliš konkrétním, a tak repliku změnil na "Co je? Co je? Co je?". (hot_spot)

Reklama

Reklama