foto

Jan Antonín Pitínský

  • nar. 30.10.1955 (64 let)
    Gottwaldov, Československo

Biografie

Jan Antonín Pitínský (vl. jménem Zdeněk Petrželka) je českému divákovi znám hlavně jako režisér divadelních her v podstatě po celé České republice. Z těch nejznámějších jsou to: dvě hry Thomase Bernharda: Ritter Dene Voss (Cena kritiků Divadelních novin, 1996) a Divadelník (Cena Alfréda Radoka 2001) v Divadle Na Zábradlí; Její pastorkyňa (1996) Smrt Hippodamie (2006), Osm a půl (a půl) - divadelní adaptace známého Felliniho filmu v Městském divadle ve Zlíně nebo například Liška Bystrouška či Ibsenova Nora ve Slováckém divadle u Uherském Hradišti. V jeho repertoáru jsou především hry české od autorů z 19. a první poloviny 20. století. (Mrštíci, Durych, Zeyer, Šrámek, Mácha nebo např. Preissová).

Kromě divadelní režie se věnuje také literární tvorbě. Je autorem dramat Matka, Buldočina, Park, Pokojíček nebo například Ananas. Pro tato dramata je společným prvkem pohrávání si s jazykem (převážně s dialekty) častokrát až na samou hranici únosnosti.

Natočil také několik filmů.Jedním z nich je Nevěsta kvetoucí aneb Bašó na Valašsku, což je dokument o životech ochotnických herců na Valašsku (konkrétně v Karolínce u Vsetína). Sám sebe si zahrál ve filmu Věry Chytilové VYHNÁNÍ Z RÁJE (2001).

Milan "JanKukulín" Houžva

Herecká filmografie

Filmy

2001 Vyhnání z ráje
1995 Baleritron (studentský film)

Dokumentární

2018 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Renaty Kalenské (S15E11)
2017 Husa na provázku (TV seriál)
2010 Autoškola sobě (TV film)
2005 Portréty: J. A. Pitínský, režisér (TV film)
1995 Pitínský (TV film) - a.z.
1993 Portréty (TV seriál)

Režijní filmografie

Dokumentární

2018 Gruzínská čítanka (TV seriál)
2015 Ukrajinská čítanka: Ukrajina, davaj, Ukrajina (TV seriál)
2014 Skotská čítanka: Don't worry, be scottish (TV seriál)
2011 Evropa jedna báseň (TV seriál)
2008 Nevěsta kvetoucí aneb Bašó na Valašsku (TV film)

Divadelní záznam

2007 Božena Němcová: Viktorko! Karlo!! Báro!!! (divadelní záznam)
Smrt Hippodamie (divadelní záznam)
2006 Naši furianti (divadelní záznam)
2005 Liška Bystrouška (divadelní záznam)
Nora (divadelní záznam)
2004 Hvězdy nad Baltimore (divadelní záznam)
2002 Táňa, Táňa (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2002 Divadlo žije! (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)