foto

Eve Pearce

  • nar. 17.4.1929 (89 let)
    Aberdeen, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eve Pearce je skotská herečka, hrající převážně v produkcích divadelní společnosti Royal Shakespeare Company /RSC/.

Eve Pearce se narodila v Aberdeenu do velmi chudé rodiny, kde vyrůstala v jednopokojovém bytě. Její matka zemřela, když bylo Eve sedm let. Ve dvanácti letech se její otec podruhé oženil a společně se odstěhovali do Londýna. V roce 1948 se jí podařilo získat stipendium LCC Scholarship na Royal Academy of Dramatic Art v Londýně a ve druhém ročníku se vdala za Jamese Ormeroda.

S hereckou kariérou začala v roce 1950 v divadle Preston Rep a v roce 1951 byla členkou hereckého štábu v první sezóně divadla Pitlorchy Festival Theatre. V průběhu 60.let vytvořila spoustu postav jak v televizi tak i ve filmu. V nekonečném seriálu CORONATION STREET /1960-současnost 2013/ ztvárnila například postavu squatterky obývající zchátralý dům spolu se šesti dětmi.

Celkově její herecká kariéra obsahuje šest dekád zahrnujících nespočet rolí v divadle RSC a na West Endu, zejména v roli Amelie ve hře "Wild Oats" v divadle Aldwych Thetre, kde hrála spolu s Jeremy Ironsem, Alanem Howardem, Lisou Harrow nebo Benem Crossem nebo v roli Rosamondy ve hře "Les Liaisons Dangereuses". Divadelní autor Avi Nassa napsal speciálně pro ni one-woman hru "Woman in the Moon" a autorka Ursula Martinez pro ni napsala roli sebe samé ve starším věku ve hře "Ursula Martinez OAP".

V drama-komedii Mikea Leigha TOPSY-TURVY /1999/ ztvárnila postavu Gilbertovy matky.V romantickém sportovním filmu s Kirsten Dunst a Paulem Bettanym WIMBLEDON /2004/ hrála miniroli starší ženy ve výtahu a o rok později účinkovala v rodinném dobrodružném filmu MIRRORMASK /2005/. S Christinou Ricci a Jamesem McAvoyem hrála ve fantastické komedii PENELOPE /2006/ vedlejší postavu starší karetní hráčky.

V roce 2006 se objevila v britském sci-fi seriálu TORCHWOOD /2006-2011/ v roli Estelle Cole, která se utopila v dešti. V TV mini-seriálu THE 10th KINGDOM /2000/ účinkovala v roli cikánské královny, režírované Herbertem Wisem. Objevila se v mnoha TV seriálech od drama seriálu Z-CARS /1962-1978/ až po detektivní serial TAGGART /1983-2010/. Nedávno /2013/, hrála v televizním sitcomu HIM AND HER /2010-současnost 2013/, v seriálu DOCTORS, v lékařském seriálu HOLBY CITY /1999-současnost 2013/ nebo v satirickém sitcomu GETTING ON /2009-2012/ jako paní Dethick.

Pearce je také často vydávaná básnířka, píšící zejména o době svého dětství ve Skotsku. Její brožurka Woman in Winter byla publikovaná v roce 2007. V roce 2012 jí vyšla sbírka básní First Poetry Collection. Je členkou společnosti starších tanečníků The Company of Elders and Dances v Sadlers Wells.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2016 Cherry Cake
2009 Quietus
Sezon tumanov
2006 Penelope
2005 Maska zrcadla
2004 Wimbledon
2002 Lake, The
2001 Loving Act, A
1999 Páté přes deváté
1997 Into the Blue (TV film)
1994 Beg!
Milner (TV film)
1985 Reunion at Fairborough (TV film)
1976 No Hard Feelings (TV film)
1971 Prosím, pane!

TV seriály

2017 Durrellovi (TV seriál)
Epizoda 3 (S02E03)
2006 Torchwood (TV seriál)
Small Worlds (S01E05)
2005 Funland (TV seriál)
2002 Born and Bred (TV seriál)
2001 The Cazalets (TV seriál)
2000 Desáté království (TV seriál)
Doctors (TV seriál)
1999 Holby City (TV seriál)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Smrt vandráka (S03E01)
1995 Doktorka Bramwellová (TV seriál)
1993 10 Percenters, The (TV seriál)
1992 Hercule Poirot (TV seriál)
Smrt v oblacích (S04E02)
1990 Inspektor Taggart (TV seriál)
Smrt přichází tiše (S06E02)
1989 Great Expectations (TV seriál)
1986 Blood Red Roses (TV seriál)
Two of Us, The (TV seriál)
1985 Bulman (TV seriál)
Lytton's Diary (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)
Sorrell and Son (TV seriál)
1983 Just Good Friends (TV seriál)
1981 A Fine Romance (TV seriál)
1979 Thomas and Sarah (TV seriál)
1976 Yes, Honestly (TV seriál)
1974 Bedtime Stories (TV seriál)
Fall of Eagles (TV seriál)
1973 Beryl's Lot (TV seriál)
Whatever Happened to the Likely Lads? (TV seriál)
1972 Adam Smith (TV seriál)
Crown Court (TV seriál)
Edwardians, The (TV seriál)
Six Faces (TV seriál)
Spy Trap (TV seriál)
The Befrienders (TV seriál)
The Brothers (TV seriál)
1971 Fenn Street Gang, The (TV seriál)
Rivalové Sherlocka Holmese (TV seriál)
1970 Menace (TV seriál)
Play for Today (TV seriál)
Tales of Unease (TV seriál)
Wicked Women (TV seriál)
1969 The Gold Robbers (TV seriál)
The Main Chance (TV seriál)
1968 Kriminalista (TV seriál)
The First Lady (TV seriál)
1967 City 68' (TV seriál)
1966 King of the River (TV seriál)
Softly Softly (TV seriál)
1964 Theatre 625 (TV seriál)
1962 Dr. Finlay's Casebook (TV seriál)
Z Cars (TV seriál)
1960 Coronation Street (TV seriál)
Kipps (TV seriál)
1959 ITV Sunday Night Drama (TV seriál)
1955 Dixon of Dock Green (TV seriál)
ITV Play of the Week (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace