foto

Karol Strasburger

  • nar. 2.7.1947 (72 let)
    Varšava, Polsko

Biografie

Karol Strasburger se narodil 2. července 1947 ve Varšavě. V mládí aktivně cvičil gymnastiku v klubu Legia Warszawa, v tomto sportu získal největší hodnocení na mistrovství Polska ve skupinách v roce 1964 a také vystupoval v cirkusu. Nejdříve vystudoval Státní vysokou školu námořní v přístavním městě Szczecin a teprve později absolvoval v letech 1967 - 1971 Státní vysokou školu divadelní (Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna w Warszawie). Okamžitě pak získal angažmá v Dramatickém divadle (Teatr Dramatyczny), kde se udržel do roku 1983 pod vedením režiséra Gustawa Holoubka.

I když v dětství chtěl být inženýrem, profesionálním sportovcem a námořníkem, osud mu určil jinou cestu. Z jeho významnějších divadelních rolí je možné připomenout Krále Leara v režii Jerzeho Jarockého nebo Listopadové noci režiséra Macieja Prusa. V roce 1970 ho mohli diváci poprvé vidět v televizi, a sice v seriálu KOLUMBOVI (KOLUMBOWIE), kde debutoval svou rolí Siwého. O rok později si zahrál ve vědeckofantastickém válečném filmu AGENT Č. 1 (AGENT NR. 1), kde ho obsadil režisér Zbigniew Kuźmiński, a tím si zajistil popularitu. Objevil se také ve filmu JEŠTĚ SLYŠET ZPĚV A RŽÁNÍ KONÍ (JESZCZE SŁYCHAĆ ŚPIEW I RŻENIE KONI) režiséra Mieczyslawa Waśkowského a ve filmu RODINNÝ ŽIVOT (ŻYCIE RODZINNE) Krzysztofa Zanussiho. V roce 1973 vystupoval v seriálu ČERNÉ MRAKY (CZARNE CHMURY). Během dalších dvou let pracoval zároveň na dvou filmech dohromady - nejdříve přijal roli Józefa Toliboského v adaptaci NOCI A DNY (NOCY I DNI) Jerzyho Antczaka a v seriálu KARINO režiséra Jana Batorého z roku 1976 si zahrál trenéra družstva. Z filmu NOCI A DNY (NOCY I DNI) se později stal seriál, který byl kompletní v roce 1977. Tam si zahrál dávnou lásku Barbary Niechcicové. Do historie se však zapsala scéna, kde Toliboski vchází ve světlém oblečení do rybníka, aby natrhal lekníny pro Barbaru. V témže roce se objevil jako Władysław Niwiński ve snímku POLSKÉ CESTY (POLSKIE DROGI) Janusza Morgensterna po boku Beaty Tyszkiewiczové. Za tuto roli obdržel Cenu ředitele rádia a televize. Ve filmu LISTOPADOVÉ POVSTÁNÍ, 1830-31 (POWSTANIE LISTOPADOWE, 1830-31) z roku 1980 ztvárnil Piotra Wysockého, ve filmu VELKÝ HRÁČ (WIELKI SZU) z roku 1982 hrál Sylwestra Chęcińského, což mu vyneslo další úspěch. V roli tlumočníka se také objevil ve filmu Krzysztofa Tchórzewského VNITŘNÍ STAV (STAN WEWNĘTRZNY) o další rok později.

V osmdesátých letech si ho začali všímat také v zahraničí, nejvíce se objevoval ve východoněmeckých filmech. Ani českému divákovi není tento polský herec neznámý. V roce 1986 přijal roli kanadského hokejového trenéra finského týmu Tommyho Donberga v československo-finském filmu Marie Poledňákové ZKROCENÍ ZLÉHO MUŽE (POSKROMIENIE ZŁOŚNIKA) po boku slovenské herečky Magdy Vášáryové. Spolu s ním však hrály i dvě jeho krajanky - Adrianna Biedrzyńska a Katarzyna Figura. Po dvou letech se v českém filmu objevil znovu, a tak se českým divákům jistě zapsal do paměti více jako lichvář Adamec ve filmu Jaroslava Soukupa KAMARÁD DO DEŠTĚ (PRZYJACIEL NA NIEPOGODĘ), kde si zahrál po boku tehdy velmi úspěšné dvojice Tofi & Vaculík. Tehdy k nám promlouval nekompromisním hlasem Borise Rösnera. I zde si zahrál s další polskou herečkou Beatou Andraszewicz, která ve filmu ztvárnila Sagvanovu partnerku. Postupem doby se objevoval i ve více polských seriálech, které v té době hojně vznikaly, ve větších či menších rolích. Například mezi lety 1988 - 1990 vystupoval v seriálu V LABYRINTU (W LABIRYNCIE), o rok později ve filmu i seriálu PANNY A VDOVY (PANNY I WDOWY) a dále v polské populární telenovele KLAN, MAGDA M. a v seriálech EKSTRADYCJA 2, SVĚT PODLE KIEPSKÝCH (ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH) a SOUSEDI (SĄSIEDZI). V devadesátých letech a později opět zavítal na filmové plátno a zahrál si Stefana Karského ve filmu VŠE, NA ČEM ZÁLEŽÍ (WSZYSTKO, CO NAJWAŻNIEJSZE) z roku 1992, inspektora ve filmu STÍN PODEZŘENÍ (CIEŃ PODEJRZENIA) a Waldiho šéfa ve filmu MANŽELSKÁ KOMEDIE (KOMEDIA MAŁŻEŃSKA) z roku 1993, konferenciéra ve filmu OPOŽDĚNÁ LINKA (LINIA OPÓŻNIAJĄCA) a skladníka ve filmu PŘÍSTAVIŠTĚ (PRZYSTAŃ) z roku 1997 a naposledy byl spatřen ve filmu CHAMELEON (KAMELEON) z roku 2001, kde hrál velitele policejního sboru Staszka.

Od roku 1994 se věnuje také televizní zábavě, nepřetržitě provází populární rodinnou soutěž FAMILIADA (u nás je známý podobný formát pořadu pod názvem "5 proti 5"). Do roku 2006 bylo jeho zvláštním rituálem na počátku každého pořadu vyprávět anekdotu.

Karol Strasburger je ženatý s manželkou Irenou, vydal vlastní kuchařku, rád lyžuje, hraje tenis a hokej na kolečkových bruslích, surfuje a plave. Spolupracuje s Divadlem Komedie (Teatr Komedia) a divadlem Pohádka (Bajka).

Sám o sobě říká, že je "hercem, který se nemusí bát o práci. Mám ženu, která mi rozumí a také aktivně sportuje. Věkem se moc nezabývám, asi proto, že jsem aktivní a pořád pracuju. Díky tomu se cítím pořád mladý, asi na 20 let."

Bronislav "A.L.E.S." Gabryš ml.

Herecká filmografie

Filmy

2018 Planeta singli 2
2001 Kameleon
1997 Przystań
1994 Komedia małżeńska
1992 Vše na čem záleží
1990 Historia niemoralna
1989 Tak mě radši zabij, poldo!
1988 Chichot Pana Boga (TV film)
Kamarád do deště
Sami dla siebie (TV film)
1987 Wielki wóz (TV film)
1986 Sezon na bazanty
Zkrocení zlého muže
1985 Dluznicy smierci
War and Love
1983 Stan wewnętrzny
Velký hráč
1981 Nežádoucí host (TV film)
1980 Powstanie Listopadowe. 1830-1831
1979 Das unsichtbare Visier - Insel des Todes 1 (TV film)
Das unsichtbare Visier - Insel des Todes 2 (TV film)
1975 Noci a dny
1974 Izkustvenata patitza
1971 Agent č.1
Jeszcze słychać śpiew. I rżenie koni...

TV seriály

2019 Milosc na zakrecie (TV seriál)
2018 Pensjonat nad rozlewiskiem (TV seriál)
Episode 5 (E05)
2015 Komisarz Alex (TV seriál)
W ostatniej chwili (S07E08)
2005 Magda M. (TV seriál)
2004 Pierwsza miłość (TV seriál)
2002 As (TV seriál)
1997 Klan (TV seriál)
1996 Ekstradycja 2 (TV seriál)
1995 Ekstradycja (TV seriál)
1991 Panny i wdowy (TV seriál)
1988 W labiryncie (TV seriál)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Motocross (E12)
Matka (E11)
Sněhurka a sedm trpaslíků (E09)
Życie Kamila Kuranta (TV seriál)
1976 07, hlaste se! (TV seriál)
Karino (TV seriál)
Polskie drogi (TV seriál)
1973 Czterdziestolatek (TV seriál)
Neviditelné hledí (TV seriál)
1970 Kolumbowie (TV seriál)

Dokumentární

2010 Wolność jak płomień

Host

TV pořady

2008 Fort Boyard (TV pořad)
1994 Familiada (TV pořad)