foto

Pierre Étaix

  • nar. 23.11.1928
    Roanne, Loire, Rhône-Alpes, Francie
  • zem. 14.10.2016 (87 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pierre Étaix, francouzský karikaturista, scénárista, režisér, komik a kabaretiér, je ve svém významu pro francouzskou kinematografii srovnatelný s u nás o mnoho známějším Jacquesem Tatim. Oba spojuje snová, surreálně-poetický stylizace, práce s filmovým gagem a neotřelou situační komikou věcí a gest. Étaix se však více soustředí na hereckou práci – ve filmech často i sám hraje - vyznění scén a použití slov. Étaix natočil pouze šest celovečerních snímků (u nás byly uvedeny například Nápadník, 1962 nebo Jojo, 1965) a několik krátkometrážních. Za film Vše nejlepší! (1962) získal Oscara v roce 1962. Étaix ve své kariéře spolupracoval s režiséry, jako jsou Robert Bresson, Nagisa Ošima nebo Jerry Jewis, který jej obsadil do hlavní role filmu The Day The Clown Died. Od roku 1971 byl členem putovní společnosti PInder Circus, napsal několik knih a divadelních her.

Zdroj: AČFK

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2010 En pleine forme
1987 Âge de Monsieur est avancé, L' - scénář, divadelní hra
1969 Velká láska
1966 Jen když jsme zdrávi
1965 Jojo
1962 Nápadník
Šťastné narozeniny
1961 Rupture

TV seriály

1987 Souris noire (TV seriál)

Dokumentární

1989 J'écris dans l'espace
1971 Pays de cocagne

Režijní filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace