foto

Jacques Seiler

  • nar. 16.3.1928
    Paříž, Francie
  • zem. 1.4.2004 (76 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Jacques Seiler byl díky své vizáži s holou hlavou nezaměnitelným představitelem desítek vedlejších rolí ve filmech, komediích i dramatech. Narodil se v Paříži do živnostnické rodiny, jeho otec byl kadeřníkem, vlastním jménem se jmenoval Jacques-François Seiler. Jako umělec začal vystupovat bez herecké průpravy na pódiích pařížských kabaretů, jeho výrazných výkonů si ale brzy všimli významní režiséři a jeden z nich, slavný Jean Vilar, jej angažoval do Théâtre National Populaire. Na divadelním jevišti pak začal preferovat především moderní repertoár (Nezadržitelný vzestup Artura Uie, Lorenzaccio), pod Vilarovým režijním vedením slavil první úspěchy také na legendárním divadelním festivalu v Avignonu.

Od konce padesátých letech se začal objevovat i před kamerou a na své konto nakonec nastřádal šedesát filmových rolí, časem i několik televizních. Debutoval bezvýznamnou úlohou ve špionážním dramatu DÁMY PREFERUJÍ MAMBO (Ces dames préferent de mambo, 1957), naši diváci se s ním mohli seznámit v roli mušketýrského sluhy Grimauda ve slavných TŘECH MUŠKETÝRECH (Les trois mousquetaires, 1961), jiné menší úlohy mu přinesla řada dalších v té době celoevropsky známých filmech. Jacques Seiler se aktivně věnoval sportovnímu potápění, díky němuž si pravidelně stříhal vlasy dohola a jeho výrazná tvář s pleší patřila k nezapomenutelným atributům jeho filmových postav.

V roce 1970 založil Jacques Seiler vlastní divadelní společnost s názvem Théâtre aujourd´hui, která se specializovala na prezentaci děl moderních autorů z Francie i ze zahraničí. Toto divadelní uskupení nemělo stálé působiště a účinkovalo na různých pařížských jevištích (například Théâtre du Vieux-Colombier), vzájemně inspirativní autorské partnerství v té době navázal s Rolandem Rubillardem, jako režisér se později uplatnil v divadle Théâtre de Montparnasse.

Do širšího diváckého povědomí vstoupil Jacques Seiler velkou rolí Henriho Desfossése, přítele a spolupracovníka titulního hrdiny v historickém kriminálním seriálu VIDOCQ (1967), v celoevropském měřítku jej ale proslavila především spolupráce s tehdy populární skupinou Les Charlots, s níž v sedmdesátých letech natočil celkem šest filmů. Připomeňme alespoň první z nich, BAŽANTI (Les bidasses en folie, 1970), nebo komerčně nejúspěšnější VELKÝ BAZAR (Le grand bazar, 1973). V pozdějších letech ale Seiler s filmem spolupracoval spíše jen výjimečně, nadále se věnoval hlavně divadlu, úspěch slavil především v rámci scénického představení Stylistická cvičení, s nímž absolvoval i celosvětové turné.

Na divadelním jevišti vystupoval Jacques Seiler do konce devadesátých let, svou sporadickou spolupráci s filmem uzavřel menší rolí v multižánrovém snímku REQUIEUM (2001). Zemřel následkem nádorového onemocnění 1. dubna 2004 ve věku 76 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2001 Requiem
1999 Balzac (TV film)
1998 J'aimerais pas crever un dimanche
1994 Hey Stranger
1991 Děkuji, živote
Snít můžeme vždycky
1987 Mémés sanglantes, Les (TV film)
1986 Music Hall (TV film)
1982 Joies de la famille Pinelli, Les (TV film)
1978 Lulu (TV film)
1975 Le Jeu avec le feu
1974 Bažanti jdou do boje
Malicroix (TV film)
Čtyři sluhové a kardinál
Čtyři sluhové a čtyři mušketýři
1973 Velký bazar
1972 Blázni ze stadiónu
Femme qu'a le coeur trop petit, Une (TV film)
L'oreille absolue (TV film)
Oeuf, L'
1971 Bažanti
1970 La Rose écorchée
1969 Erotissimo
1968 Ve znamení Monte Christa
1967 Encerclés, Les
Guerre de Troie n'aura pas lieu, La (TV film)
Noc generálů
1966 Chappaqua
1965 Majordome, Le
1964 Enlèvement d'Antoine Bigut, L' (TV film)
Gibraltar
Les gorilles
Torture par l'espérance, La (TV film)
1963 Bricoleurs, Les
Caméra explore le temps: La conspiration du général Malet, La (TV film)
Dragées au poivre
Les veinards
Vice et la vertu, La
À toi de faire... mignonne
1962 Dénonciation, La
Escale obligatoire (TV film)
Matyáš Sandorf
Rytíř Pardaillan
Tajnosti Paříže
Une blonde comme ça
1961 Egmont (TV film)
Tři mušketýři: Královniny přívěsky
Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter
Ve službách krále
1960 Comment qu'elle est!
Le Caïd
Trois soeurs, Les (TV film)
1959 Tête contre les murs, La
1958 Buď hezká a mlč
Le Septieme Ciel
Zdraví vás Gorila
À pied, à cheval et en sputnik
1957 Ces dames préferent le mambo

TV seriály

1991 Nestor Burma (TV seriál)
1984 Série noire (TV seriál)
Noces de plomb (E36)
1980 Mystères de Paris, Les (TV seriál)
1977 Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
1969 Café du square (TV seriál)
Les cent livres des hommes (TV seriál)
1967 Vidocq (TV seriál)
1964 Rocambole (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

1966 Qui êtes-vous Polly Maggoo ?

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky