Reklama

Reklama

Tai-Ping Yu

Tai-Ping Yu

Biografie

Yu Tai-Ping je velice záhadnou postavou hong kongské kinematografie, o které se nedozvíte ani datum či místo narození, a to i přesto, že ho fanoušci kung-fu žánru poznají na sto honů díky jeho vyraznému nosu.

Jak bylo již zmíněno, tento král malých-středních rolích exceloval v kung-fu filmech v 70. a 80. letech a je nejpevněji svázán s Shaw Brothers studiem, zejména pak s Venom partou režiséra Changa Cheh, ve kterých se často objevoval v rolích chladnokrevných zabijáků a nohsledů, čemuž ho jeho vzezření přímo předurčovalo.

Začínal jako komparzista či v malinkých rolích v klasikách jako Shaolin Temple (1976), Brave Archer (1977), Five Venoms (1978), Invincible Shaolin (1978) a mnoho dalších. Když ale v 80. letech začalo Shaw Brothers studio uvadat kvůli silné konkurenci s Golden Harvest, které mělo pod svými křídly esa jako Jackie Chan nebo Sammo Hung, hledalo SB studio nové tváře kromě ohraného Ti Lunga či Davida Chianga. To je také důvod, proč Yu Tai-Ping začal dostávat více a více prostoru. Bystrý divák ho jistě postřehne v The Flag of Iron (1980), nebo v Rebel Intruders (1980). Naopak v Two Champions of Shaolin (1980) byl nepřehlédnutelný v roli zručného nožíře z klanu Wu Dang, nebo i v dalším komerčně úspěšném hitu The Legend of the Fox (1980).

V dalším výčtu určitě stojí za zmínku role ve filmech Masked Avengers (1981), Sword Stained with Royal Blood (1981), House of Traps (1982) a Five Element Ninja (1982). Od posledního zmíněného filmu až do konce 80. let natočil 6 snímků někdy až pochybných kvalit a počátkem 90. let se nadobro vytrácí z filmového průmyslu, kdy opět sklouznul ke komparzu a jeho jméno už ani nebývá označeno v titulcích.

Yu Tai-Ping za sebou zanechal dohromady 43 filmů, v nichž pouze v malé hrstce hrál nějakou významnější roli. Role hlavní se bohužel nedočkal. I přesto jeho nejslavnější počiny byly dosti výrazné a nezůstanou skalními fanoušky jen tak zapomenuty.

Jang Lee "Modiwish" Hwang

Reklama

Reklama