Reklama

Reklama

Alice Sapritch

Alice Sapritch

nar. 29.07.1916
Konstantinopol, Osmanská říše

zem. 24.03.1990 (73 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Možnosti Alice Sapritch stát se velkou hvězdou byly limitovány jejím nepříliš atraktivním zjevem, na druhou stranu jako charakterní herečka po sobě zanechala výraznou stopu ve francouzském divadle a v celoevropském měřítku i ve filmu. Narodila se jako Alice Sapric v Turecku, její rodiče byli arménského původu, otec byl v Istanbulu ředitelem francouzského lycea. V roce 1929 odešla rodina do Belgie, kde otec získal novou práci (jako ředitel pojišťovny). V šestnácti letech pak Alice již sama odešla do Paříže, kde navštěvovala herecké kurzy René Simona, následně začala studovat herectví na konzervatoři, mezi její spolužáky patřili později slavní herci jako Jacques Charon nebo María Casares. Alice Sapritch si byla dobře vědoma nedostatků svého fyzického zjevu, ale byla pevně rozhodnuta z nich vytěžit maximum, i když to znamenalo rezignaci na role naivek a mladých milovnic, jimiž začínala většina ostatních hereček. Alice Sapritch tak například již ve třiadvaceti letech hrála na jevišti Hamletovu matku, královnu Gertrudu.

Vedle divadla se od počátku 50. let začala objevovat i ve filmu, během následujících desetiletí na své konto nastřádala přes padesát filmových a kolem třiceti televizních rolí, režiséři ji ale angažovali většinou do malých rolí nepříjemných žen s často podivínským naturelem. Jejím debutem ve filmu byla postava lékárnice v historickém snímku KAPITÁNOVA PEČEŤ (Le tampon du capiston, 1950). Po několika dalších menších úlohách se objevila ve slavném díle nové vlny STŘÍLEJTE NA PIANISTU (Tirez sur le pianiste, 1960), kde hrála domovnici. V dalších letech hrála především v televizi, často jí byly svěřeny menší role v adaptacích klasických literárních předloh, osvědčená klasika byla její doménou i v divadle (Idiot, Oresteia), vystupovala na jevištích Odéon Théâtre de France nebo Théâtre Hebertot.

Teprve počátek sedmdesátých let přinesl Alici Sapritch značnou popularitu navazující na její účast ve dvou Funèsových filmech. Zatímco komedie NA STROMĚ (Sur un arbre perché, 1971) neměla nijak velký úspěch, velkým triumfem byla naopak historická veselohra POŠETILOST MOCNÝCH (La folie des grandeurs, 1971), kam ji angažoval její bývalý spolužák z konzervatoře Gérard Oury. Tady hrála dvorní dámu Donu Juanu a její svlékací scéna před Yvesem Montandem patří k nejkomičtějším striptýzům v historii francouzského filmu. Zároveň se od natáčení tohoto filmu datuje chladný vztah mezi Funèsem a Alicí Sapritch, přičemž příčiny jejich vzájemné animozity jsou pochopitelně odlišné podle toho, kdo je prezentoval. Sama Sapritch v pozdějších rozhovorech k Funesovi i filmu samotnému poskytovala informace, které si vzájemně odporovaly.

Velkým triumfem pro Alici Sapritch byl televizní film VIPERE AU POING (1972), natočený podle románu Hervé Bazina; Alice zde hrála hlavní roli a ohlasy zastínily všechnu její dosavadní práci. Sedmdesátá léta pak byla pro herečku z hlediska participace ve filmu významnější hlavně co do počtu, zatímco o uměleckých kvalitách se dá mluvit jen zřídka. Velkou roli Evy Braunové hrála v komedii BLÁZNIVÝ FÜHRER (Le Fuhrer en folie, 1973), dále na ni čekaly opět menší role stárnoucích žen a matek. Umělecké ambice měl Téchinův životopisný film SESTRY BRONTËOVY (Les soeurs Brontë, 1979), který však nezaznamenal nijak velký úspěch u diváků.

Poslední filmovou ztvárnila Alice Sapritch v americkém filmu BLÁZNIVÁ DOVOLENÁ V EVROPĚ (European Vacation, 1985), kde se jako bohatá vdova mihla na Eiffelově věži. V následujícím roce slavila další televizní triumf hlavní rolí v inscenaci L'AFFAIRE MARIE BESNARD (1986), za niž byla oceněna trofejí 7d'Or Night. Práci před kamerou nakonec zakončila důstojně titulní úlohou v historickém televizním filmu KATEŘINA MEDICEJSKÁ (Catherine de Médicis, 1989). Zároveň až do osmdesátých let zůstávala uznávanou osobností v divadle.

Poslední léta života trpěla Alice Sapritch zdravotními problémy, především s dýchacími cestami, zemřela v Paříži 24. března 1990 ve věku 73 let následkem nádorového onemocnění. Kromě herecké práce se uplatnila jako osobitá zpěvačka (nahrála několik desek), působila i v rozhlase a napsala čtyři autobiografické knihy. Jejím manželem byl spisovatel, novinář, scénárista a také příležitostný herec Guillaume Hanoteau (1908-1985). Seznámili se po válce, vzali se v roce 1950, jejich manželství pak po dvaceti letech skončilo rozvodem (1970).

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Filmy
1989

Catherine de Médicis (TV film)

1986

L'Affaire Marie Besnard (TV film)

1985

Bláznivá dovolená v Evropě

1984

Adam et Ève

1983

Un bon petit diable

1981

Une mère russe (TV film)

1980

La Pharisienne (TV film)

1979

Sestry Brontëovy

1978

L'Horoscope

Reklama

Reklama

1977

Drôles de zèbres

1976

12 úkolů pro Asterixe

 

L'Arriviste

1974

Gross Paris

 

Le Führer en folie

 

Les Guichets du Louvre

 

Letní hosté

1973

Běží, běží po předměstí

 

Domovník

 

L'Affaire Crazy Capo

 

Les Malheurs de la comtesse (TV film)

 

Nejpomatenější rozum

 

Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc

 

Sukničkář Colinot

 

Une atroce petite musique (TV film)

1972

Veselí chlapíci

1971

Na stromě

 

Pošetilost mocných

 

Vipère au poing (TV film)

1970

Alice au pays des merveilles (TV film)

1969

Le Curé de village (TV film)

1968

La Beauté sur la terre (TV film)

 

La Boniface (TV film)

 

La Fille d'en face

 

Le Démoniaque

1967

Lamiel

 

Un auteur à succès (TV film)

1966

Le Chevalier des Touches (TV film)

 

Qui êtes-vous Polly Maggoo ?

1965

Le due orfanelle

1964

Cousine Bette (TV film)

1963

Le Chemin de Damas (TV film)

 

Tout ceux qui tombent (TV film)

1962

Les Bostoniennes (TV film)

1961

La Fille aux yeux d'or

 

La Menace

 

Radosti velkoměsta

1960

Le Lien (TV film)

 

Les Scélérats

 

Orfeova závěť

 

Střílejte na pianistu

1959

Tripes au soleil, Les

1958

Hráč

 

V jediném dnu

1956

Si Paris nous était conté

1950

Le Tampon du Capiston

Seriály
1987

Marc et Sophie

1984

Le Mystérieux Docteur Cornélius

1982

L'académie des 9

1975

Cinéma 16

1973

Moliére

1967

Les Dossiers de l'écran

1966

Allô Police

1963

Janique aimée

1962

Commandant X

1959

Gala de l'union

Host

Reklama

Reklama