foto

Ivan Král

  • nar. 17.5.1948
    Praha, Československo
  • zem. 2.2.2020 (71 let)
    Michigan, USA

Biografie

Narodil se v Praze v roce 1948. V šedesátých letech působil ve skupině Saze. V roce 1966 odjel za rodiči do New Yorku, kde zůstal až do sametové revoluce. V sedmdesátých letech byl součástí doprovodné skupiny zpěvačky Patti Smith (je spoluautorem řady jejích písní, včetně Dancing Barefoot). Později hrál s Johnem Calem a Iggym Popem.

V osmdesátých letech produkoval nahrávky různých téměř neznámých kapel. Po návratu do rodné země se často také věnoval produkci (Lucie, Mňága a Žďorp, Jiří Suchý) a vydával sólová alba.

V roce 1996 o něm byl natočen dokumentární film Dancing Barefoot, jehož režisérem byl Zdeněk Suchý. Sám složil hudbu k několika filmům. Ve snímku Cabriolet také vystupoval.

A. "urzug" M.

Skladatelská filmografie

Filmy

2007 Empire II
2001 Cabriolet
1999 Pelíšky
1997 Modré z nebe
1995 Červené rybky (studentský film)
1982 Bistro
1981 Subway Riders
1978 The Foreigner
1976 Unmade Beds

Dokumentární

1995 Dancing Barefoot (TV film)

Hudební videoklipy

1985 John Waite - Every Step of the Way (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

2001 Cabriolet
1996 Mňága - Happy End

Dokumentární

2016 Lucie: Příběh jedný kapely
2014 Fenomén Underground (TV seriál)
2005 Pátrání po Ester
1997 Alternativní kultura (TV seriál)
1995 Dancing Barefoot (TV film)
Lucie (koncert)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)
1977 Patti Smith Group Stockholm 1976
1976 The Blank Generation

Hudební videoklipy

2018 Ivan Král - Follow (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Kameramanská filmografie

Producentská filmografie

Host

TV pořady

2014 Ceny paměti národa (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
1974 Rockpalast (TV pořad)

Fanoušci tvůrce