foto

Rory Calhoun

  • nar. 8.8.1922
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 28.4.1999 (76 let)
    Burbank, California, USA

Biografie

Americký herec Rory Calhoun, se narodil jako Francis Timothy McCown 8. 8. 1922 v Los Angeles, Kalifornii. Už v mládí získal přezdívku Smoky a o nějaký čas později, se stal tento pohledný vysoký herec aktérem v osmdesáti filmech a nejméně ve stu TV filmech a seriálech.

Narodil se do početné chudé rodiny, a hned po střední škole se musel o sebe začít starat sám, což ho tak trochu zřejmě zaskočilo. Jako teenager se Francis zapletl do krádeží aut, nedovoleného ozbrojování a krádeže ve klenotnictví, byl zatčen a téměř tři roky strávil v polepšovně v San Quentinu, až do svých 21 let.

Že věděl co je skutečná práce, se dá také posoudit z míst, která zastával. Začínal v lese jako dřevorubec, jezdil s nákladním autem, pracoval jako honák a amatérsky boxoval. Jak jsem již zmínila - vysoký a pěkný, vypracovaný tvrdou prací, získal téměř ihned při kamerové zkoušce u spol. 20th Century Fox smlouvu, i díky své agentce Sue Carol. Sue ho totiž viděla při práci kovboje. David O. Selznick změnil Francisi McCownovi jméno na Rory Calhoun. Rory debutoval po boku komičky Carmen Mirandy v roce 1944 v Something for the Boys. V povědomí diváků se ale nejlépe prezentoval v roli bezohledného falešného hráče Harryho, po boku hollywoodské sexbomby Marilyn Monroe - role zpěvačky Kay, v barevném westernovém dramatu River of No Return, kde hrál hlavní mužskou roli Robert Mitchum. Mezi jeho nejlepší filmy patří How to Marry a Millionaire - Jak si vzít milionáře, a nebo se Susan Hayward Song In My Heart - Píseň mého srdce. O Suzan zvlášť pochvalně a dobře mluvil. Velmi si jí vážil a tvrdil, že jak hrát, a jak se chovat před kamerou ho naučila ona, a že veškerý dík za to tedy patří  Suzan Hayward. Zaujal také po boku okouzlující Pieper Laurie ve westernovém dramatu Dawn at Socorro v roce 1954.

Rory se 29. 8. 1948 oženil s herečkou Litou Baron a měli spolu tři děti - děvčata Cindy, Lori a Tami. Lita pak manželovi průběžně odpouštěla jeho časté nevěry, až jednoho dne podala žádost o rozvod. Manželství bylo rozvedeno 29.8.1970. Rory se oženil po druhé s novinářkou Sue Rhodes 19. 4. 1971 a v ten samý rok se jim narodila dcera Patricia.

Od roku 1959 hraje v sérii CBS TV The Texan a později např. roli soudce Judeina Tylera v seriálu Capitol nebo v seriálu Pure Country 1992. I ve věku sedmdesáti let to byl stále pohledný muž a neměl o role nouzi. Za zmínku stojí, že Rory Calhoun má na chodníku slávy hned dvě hvězdy - jednu za svou činnost u filmu a druhou za práci pro televizi. Rory Calhoun zemřel v Burbanku v Kalifornii, po deseti dnech strávených v nemocnici, na rozedmu plic a komplikace s cukrovkou, dne 28. 4. 1999 ve věku 77 let.

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1992 Pure Country
1990 Zlý Jim
1989 Roller Blade Warriors: Taken by Force
1987 Žabí teror
1985 Anděl se mstí
Half Nelson (TV film)
1984 Andílek
1980 Makin' It
Motel Auvajs
Smokey and the Judge
1979 Bitter Heritage
Frajerka Annie a Pusinka (TV film)
Rebels, The (TV film)
Revenge of Bigfoot
Žena v ringu
1977 Flight to Holocaust (TV film)
Kino: The Padre on Horseback
Love and the Midnight Auto Supply
Mule Feathers
1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1974 Fred Astaire Salutes the Fox Musicals (TV film) - a.z.
1972 Noc králíků
1969 La muchacha del Nilo
Operace komanda Orel
1968 Dayton's Devils
1967 Operación Dalila
The World: Color It Happy (TV film)
Virgenes de la nueva ola, Las
1966 Il Gioco delle spie
1965 Apačové
Black Spurs
Finger on the Trigger
Young Fury
1963 Face in the Rain
The Gun Hawk
Young and the Brave, The
1961 Marco Polo
Rhodský kolos
Treasure of Monte Cristo, The
1960 Thunder in Carolina
1958 Apache Territory
The Saga of Hemp Brown
1957 Domino Kid
Ride Out for Revenge
The Big Caper
The Hired Gun
Utah Blaine
1956 Flight to Hong Kong
Raw Edge
Red Sundown
1955 Ain't Misbehavin'
The Looters
The Spoilers
Treasure of Pancho Villa, The
1954 A Bullet Is Waiting
Dawn at Socorro
Four Guns to the Border
The Yellow Tomahawk
Řeka bez návratu
1953 Jak si vzít milionáře
Powder River
The Silver Whip
1952 Way of a Gaucho
With a Song in My Heart
1951 I'd Climb the Highest Mountain
Meet Me After the Show
Rogue River
1950 A Ticket to Tomahawk
County Fair
Return of the Frontiersman
1949 Massacre River
Sand
1948 Miraculous Journey
1947 Adventure Island
That Hagen Girl
The Red House
1945 Nob Hill
The Great John L.
Toreadoři
1944 Something for the Boys
Sunday Dinner for a Soldier
1941 Západ slunce

TV seriály

1993 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Oil's Well That Ends Well (S05E11)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1982 Capitol (TV seriál)
Modrá a šedá (TV seriál)
1977 Little Vic (TV seriál)
1958 The Texan (TV seriál)
1957 Wagon Train (TV seriál)
1955 Screen Directors Playhouse (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)

Dokumentární

1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.

Host

TV pořady

1986 Wildest West Show of the Stars, The (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1954 The 26th Annual Academy Awards (TV pořad)
1952 This Is Your Life (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky