Reklama

Reklama

Tarja Turunen

Tarja Turunen

nar. 17.08.1977 (46 let)
Kitee, Finsko

Biografie

Celým jménem Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli je finská zpěvačka. Pro většinu z vás pravděpodobně známa jako ex-zpěvačka kapely Nightwish. Pro svůj zpěv je právoplatně nazývána "Ledovou královnou severu" a nebo také "Bohyní metalu". Tarja jistě není českému a slovenskému publiku neznámá, o čemž svědčí jen její velká fanouškovská základna právě v těchto zemích.

Již od svých šesti let se věnovala studio hudby a pokračovala dále studiem klasické hudby na finské Sibeliově akademii. Roku 1997 se připojila do právě vznikající kapely Nightwish. Společně vydali šest alb, prvním z nich bylo Angels Fall First, které poprvé poukázalo na Tarjin talent skloubit metal a klasickou hudbu. Skupina se stala známou a úspěšnou po celém světě hlavně po vydání druhého alba Oceanborn. Všechna alba, až na to první, byla platinově oceněna a to dokonce vícenásobně.

V roce 2005 ale byla z kapely vyhozena, za údajný komerční přístup a neúctu k fanouškům, což je ale obecně pokládáno za pouhou zástěrku a fanoušky je to velmi odsuzovaný krok. Dle slov Tarji za tím stála jak láska, tak nenávist a závist.

Dva roky poté Tarja začíná rozjíždět svou sólovou kariéru albem My Winter Storm a začátek to byl více než podařený, album se stalo platinovým ve Finsku, zlatým v České republice a Rusku. Poté následovalo vánoční album Henkäys Ikuisuudesta a v roce 2010 vyšlo zatím poslední album What Lies Beneath.

V roce 2011 Tarja oznámila své plány na dvě další CD (jedno klasické a jedno metalové) a zároveň oznámila založení své nové kapely - Harus.

Rekpet

Herečka

Host

Reklama

Reklama