foto

Mario Nascimbene

  • nar. 28.11.1913
    Miláno, Itálie
  • zem. 6.1.2002 (88 let)
    Řím, Itálie

Biografie

„Nikdy som nedovolil, aby ma komerčné požiadavky kinematografie a televízie donútili k používaniu tradičného hudobného výrazu a vždy som zatvrdene hľadal možnosť neustáleho experimentovania.“

Mario Ernesto Rosolino Nascimbene patrí medzi najvýznamnejších talianskych skladateľov filmovej hudby s výrazným prienikom do svetovej kinematografie. Pracoval na filmoch slávnych režisérov, akými boli Joseph L. Mankiewicz, Michael Curtiz alebo Roberto Rossellini. Nikdy sa nebál experimentovať, bol mimoriadne všestranný a flexibilný, no aj tak nie je v súčasnosti jeho meno natoľko známym, ako je to v prípade jeho iných kolegov z branže. Prečo je to tak sa dá vyčítať z jeho života.

Hudobné vzdelanie získal na konzervatóriu Giuseppe Verdiho v Miláne, kde vyštudoval skladbu a dirigovanie. Po získaní diplomu sa venoval komornej hudbe a baletu. K filmu sa dostal na začiatku 40. rokov s nástupom generácie tvorcov talianskeho neorealizmu. Po úspechu snímky L'AMORE CANTA sa rozhodol pre dráhu skladateľa filmovej hudby, v ktorej zotrval 50 rokov a zložil hudbu pre takmer 300 filmov. Jeho práca bola cenená pre svoj kompozičný štýl a revolučné inovácie v zapájaní neorchestrálnych nástrojov do hudby. V oceňovanom filme režiséra Giuseppe de Santisa RÍM O JEDENÁSTEJ HODINE sa rozhodol zakomponovať do hudby zvuky z každodenného života ako tikot hodín, zvuk zvončeka na bicykli alebo hluk písacieho stroja. Keď sa pozitívny ohlas na jeho tvorbu doniesol až za oceán, netrvalo dlho a ako jeden z prvých talianskych skladateľov dostal pozvanie pracovať v Hollywoode.

Okrem žánrovo rozdielnych filmov akými boli romantická komédia BOSONOHÁ KONTESA alebo vojnová dráma ZBOHOM, ARMÁDA, stojí za povšimnutie v tejto etape tvorby jeho zameranie na hudbu k historickým veľkofilmom, žánru, ktorý vtedy zažíval vlnu filmárskeho aj diváckeho záujmu. Nezabudnuteľné, aj keď konvenčné sprievody zložil k filmom ALEXANDER VEĽKÝ v hlavnej úlohe s Richardom Burtonom, VIKINGOVIA s Kirkom Douglasom a Tonym Curtisom a ŠALAMÚN A KRÁĽOVNÁ ZO SÁBY, kde hrali Yul Brynner a Gina Lollobrigida. Všetky tieto diela však spája jedna skutočnosť; tá, že napriek zvučnému obsadeniu sa medzi silnou konkurenciou nevedeli dostatočne presadiť a stali sa skôr menej známymi zástupcami žánru. BARABÁŠA, ktorý síce vznikol v dobách výpravných eposov ako „Ben-Hur“ alebo „Kráľ kráľov“ je do tejto skupiny možné radiť len z hľadiska formy, inak je toto dielo skôr existencionálne-filozofické. Nascimbene tu pracuje s úspornými hudobnými prostriedkami a ani v niekoľkých veľkolepých momentoch sa nepribližuje k dielam Miklósa Rózsu alebo Alfreda Newmana. V partitúre sú hojne zastúpené disharmonické zvukové efekty na zvýraznenie psychológie a duševnej rozorvanosti hlavného hrdinu.

Po tom, čo zákazku na hudbu k „El Cidovi“ prenechal Rózsovi, našiel si novú oblasť špecializácie – podujal sa zložiť hudbu k prehistorickej sérii, nakrútenej v „pravekej reči“ britskou spoločnosťou Hammer, známejšej skôr svojimi gotickými horormi. Hudba k filmom MILIÓN ROKOV PRED KRISTOM (1966), KEĎ DINOSAURI VLÁDLI SVETU (1970) a ZABUDNUTÍ TVOROVIA (1971) sa celá nahrávala v Ríme a obsahuje orchestrálne pasáže aj primitívne zvuky a ruchy (búchanie kameňov...), ktoré zodpovedajú zvukovej kulise praveku. Pre prvý z uvedených filmov dosiahol archaického zvuku rímskeho pochodu pre veľký dychový orchester tým, že skladbu nahral v dvojnásobnom tempe a zvukár ju potom pustil polovičnou rýchlosťou. Od 80. rokov postupne redukuje svoju prácu pre film a ako lektor sa venuje seminárom a prednáškam zameraným na filmovú hudbu. Výnimkami sú práce na vzdelávacích a dokumentárnych filmoch ako „Vietor a láska“ o živote talianskeho sochára Giacoma Manzú, uvádzaného na 50. ročníku filmového festivalu v Benátkach alebo „Modrý delfín“ z roku 1990 režiséra Giorga Mosera.

„Nechápem význam mimo-kinematografického šírenia mojich filmových kompozícii, snáď len z hľadiska zisku.“

V roku 1991 dostal taliansku národnú filmovú cenu Donatellovho Dávida za celoživotné dielo. Ani množstvo uznaní, ktorých laureátom bol najmä ku koncu života však neprispelo k tomu, aby  podnietili väčšie vydávanie jeho albumov a z veľkého množstva filmov ku ktorým zložil hudbu vyšiel dodnes len zlomok soundtrackov. „Šalamún a kráľovná zo Sáby“ a „Barabáš“ boli vydané na LP ešte v dobe svojho vzniku, časť hudby z pravekej trilógie štúdia Hammer je k dispozícii na jednom spoločnom CD a „Vikingovia“ sa dočkali rozšíreného vydania až v roku 2012. Na svoje hudobné vydanie dosiaľ čakajú MONGOLI či KARTÁGO V PLAMEŇOCH, filmy zo série talianskych peplumov nakrútených v 60. rokoch ako odpoveď na žánrovo príbuzné hollywoodske veľkofilmy a samozrejme rad jeho ďalších  diel. Na Nascimbeneho sa však úplne nezabudlo. Pod záštitou viacerých talianskych kultúrnych organizácií sa od roku 2002 udeľuje mladým a nádejným skladateľom filmovej hudby „Cena Maria Nascimbeneho“.

Stanislav "curunir" Bystrian

Skladatelská filmografie

Filmy

1980 Un reietto delle isole (TV film)
1975 Messia, Il
1974 Anno uno
Cartesius (TV film)
1972 Agostino d'Ippona
Blaise Pascal (TV film)
První klidná noc
1971 Creatures the World Forgot
Eneide (TV film)
1970 Gradiva
Když dinosauři vládli světu
Socrate (TV film)
1969 Atti degli apostoli (TV film)
Mumie
1968 Její pomsta
Summit
Zvláštní jednotka
1967 Dick Smart 2007
Doktor Faust
Pronto... c'è una certa Giuliana per te
1966 Milion let před Kristem
Se tutte le donne del mondo
Where the Spies Are
1965 Vojandy
1963 Veronský proces
1962 Axel Munthe - Der Arzt von San Michele
Banda Casaroli, La
Happy Thieves, The
Il disordine
Jessica
L'arciere delle mille e una notte
Light in the Piazza
Sette folgori di Assur, Le
The Changing of the Guard
Válečník ze Sieny
1961 Baccanti, Le
Barabáš
Děvče se zavazadlem
Francis of Assisi
Mongoli, I
Romanoff and Juliet
Zákon války
1960 Cartagine in fiamme
Garçonnière, La
Giuseppe venduto dai fratelli
Scent of Mystery
Sons and Lovers
1959 Bouřlivé léto
Mantelli e spade insanguinate
Morte di un amico
Místo nahoře
Nel blu dipinto di blu
Peccatrice del deserto, La
Šalamoun a královna ze Sáby
1958 Amore e chiacchiere (Salviamo il panorama)
The Quiet American
Vikingové
1957 Avventure dei tre moschettieri, Le
Lidé a vlci
Parola di ladro
Sbohem, armádo
That Night!
Ultima violenza, L'
1956 Alexandr Veliký
Child in the House
Noi siamo le colonne
1955 Cavalieri della regina, I
Io sono la primula rossa
Luna nuova
Římské povídky
1954 Angela
Ballata tragica
Bosonohá komtesa
Cento anni d'amore
Cronaca di un delitto
Giorni d'amore
Scuola elementare
Tajemství ložnic
Vacanze col gangster
Vedova X, La
1953 Cose da pazzi
Età dell'amore, L'
Kufr snů
Lasciateci in pace
Láska ve městě
Viale della speranza, Il
Villa Borghese
1952 Sogno di Zorro, Il
Řím v 11 hodin
1951 O.K. Nerone
Rytíř bez zákona
È l'amore che mi rovina
1950 Fuga dalla città
1948 L'ultima cena
1943 Redenzione
1942 Karavana
Se io fossi onesto
1941 Amore canta, L'
Solitudine

TV seriály

1987 Scialo, Lo (TV seriál)
1973 Vado a vedere il mondo capisco tutto e torno (TV seriál)
1970 Lotta dell'uomo per la sua sopravvenza, La (TV seriál)
1956 I tre moschettieri (TV seriál)

Dokumentární

1967 Idea di un'isola (TV film)
1950 Miniature
Pugilatori
1949 Favola del cappello
Racconto del quartiere
1944 Sorrida prego

Herecká filmografie

Filmy

1970 Storia di una donna

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace