Reklama

Reklama

Žena, která zamotá hlavu králi Šalamounovi, zamíchá kartami celého starověkého světa... Moudrý izraelský král Šalamoun (Yul Brynner) se zamiluje do krásné a mocné královny ze Sáby (Gina Lollobrigida). Když jí povolí vykonat pohanský obřad na posvátném místě Izraelitů, popudí svůj lid proti sobě. Nastalého zmatku využijí Egypťané a na Izrael zaútočí. Byl to snad od začátku královnin plán? Epický milostný příběh je jedním z nejlepších monumentálních děl padesátých let a i dnes dokáže ohromit davovými a bojovými scénami. Jedná se o poslední film režiséra Kinga Vidora (Čaroděj ze země Oz, Souboj na slunci, Vojna a mír). Krále Šalamouna hrál původně Tyrone Power, který však zemřel 15. listopadu 1958 při natáčení poslední scény filmu. Vše tak muselo být přetočeno s novým představitelem Šalamouna Yulem Brynnerem. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Izraelský král Šalamoun (Yul Brynner) se zamiluje do krásné a bohaté královny ze Sáby (Gina Lollobrigida). Když jí však povolí vykonat pohanský obřad na posvěceném místě, dojde mezi Izraelity k velkému pohoršení. Nastálého zmatku využijí Egypťané a na Izrael zaútočí... Jedná se o poslední Vidorův film. Šalamouna původně hrál Tyrone Power, který však zemřel 15. listopadu 1958 při natáčení poslední scény, souboje s George Sandersem, na srdeční příhodu. Vše tak muselo být natočeno znovu s Yulem Brynnerem. Se svým milostným příběhem a stále ohromujícími bojovými scénami je tento film jedním z nejlepších monumentálních děl padesátých let. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vo svojej dobe to bol určite hit a má to aj doteraz svoju kvalitu, čo sa týka kostýmov, hudby, historického spracovania. Na môj vkus to bolo až príliš nábožensky ladené, mohlo tam byť viac politiky ohľadom Šalamúnových činov a ako dosiahol za jeho éry Izrael vrchol svojej starovekej slávy. Autori ale poňali tento príbeh svojim štýlom bez sledovania historických udalostí a pozadia. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě úplně nestrhlo. Čekal jsem další fantastický "sandál" a místo toho je příběh Šalamouna a královny ze Sáby opravdu klasickým biblickým příběhem se spoustou křesťanství v tom nejhorším smyslu. Vyznavači toho jediného pravého boha vystupují jako těžce bigotní rasy, každý kdo vyznává jiné náboženství je hodný opovržení a božího trestu. Ten dopadne na nevinnou Šalamounovu sestru i celý izraelský lidi za to, že se Šalamoun opovážil zamilovat do pohanky a dokonce ji dovolil uctít svého boha. Těžko se pak fandí fanatikům, kteří mě připomínali současný islám. Navíc výprava je docela chudá a Yul Brynner s vlasy (parukou?) překvapivě nevýrazný. Určité jednotlivosti jsou dobré - k smrti nenávidějící Adoniáš, svůdná Gina Lollobrigida jako královna ze Sáby a závěrečný trik se zářícími štíty je velkolepý, jinak ale průměr. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Kvalitní zfilmování biblického příběhu o králi Šalamounovi a královně ze Sáby. Přestože jde o skoro 60 let starý film, čas mu neubral na velkoleposti ani věrohodnosti. Etiopští Židé se vyskytují i v jiných filmech, např. Jdi, žij a někým se staň, takže královna ze Sáby pravděpodobně existovala, měla se Šalamounem syna a zřekla se svých bohů. Přesně jako popisuje tento film. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TVOJ KRÁĽ SKUTOČNE STAVAL VEĽKORYSO. TAKÉ STAVBY NIE SÚ ANI V EGYPTE ... A TO VŠETKO, PRE BOHA, KTORÝ ANI NEVIDÍ.“ __ Prvá polovica filmu je kvalitou veľmi diskutabilná najmä vzhľadom k tomu, akým bol King Vidor gigantom amerického filmového priemyslu. Všetko je samozrejme chybou slabšieho scenára, ktorý svoje kvality ,,rozvíja“ práve tu a tu ponúka aj niekoľko vyložene trápnych scén. Najhoršou z nich je bezpochyby smrť kráľa Dávida (Finlay Currie – v ten istý rok si zahral Baltazára v megaoscarovom Wylerovom ,,Ben-Hurovi".) – je zbytočné ju rozoberať; kto film uvidí, ten pochopí. Posledná hodina ale ponúka predstavenie snažiace sa ísť na plné grády a to zachraňuje film z vôd priemernosti a u mňa sa postarala o 4*. Sú tu hneď dve zapamätateľné scény, jednak pohanské orgie a následný Boží hnev (naozaj na svoju dobu úžasné nakrútené a ak by sa jej o niečo neskôr chopil nebojácny režisér, mohlo by sa jednať o jednu z kultových scén kinematografie. A nemyslím tým nič v štýle Tinta Brassa.) a potom scéna s priekopou. V tejto súvislosti by sa hodilo pochváliť špeciálne efekty, ktoré v mnohom zachraňujú miestami veľmi lacno pôsobiace kulisy. A Gina tu hrá presne tak, že vtip so zvesením obrazu buď jej alebo Husáka, by až tak humorný nebol... (59. hodnotenie, 6. komentár k filmu) ()

Galerie (38)

Zajímavosti (4)

  • Film bol uvedený v roku 1978 v knihe "Päťdesiat najhorších filmov všetkých čias" ("The Fifty Worst Films of All Time (and How They Got That Way)") od Harryho Medveda a Randy Dreyfussa. (Arsenal83)
  • Během natáčení historického velkofilmu ve Španělsku utrpěl herec Tyrone Power masivní infarkt. Okamžitě byla zavolána sanitka, ale herec zemřel cestou do nemocnice ve věku pouhých 44 let. (ČSFD)
  • Film se natáčel v Madridu a ve Valdespartere ve španělské Zaragoze. Produkce začala 15. září 1958 a trvala do poloviny prosince. (classic)

Reklama

Reklama