Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný hollywoodský film, jemuž vévodí výkon Richarda Burtona v titulní roli, se soustřeďuje nejen na historické děje ve 3. století před Kristem, kdy Alexandr Makedonský dobýval téměř celý tehdy známý svět, ale také na intriky a jednotlivé lidské osudy. Alexandrovo stoupání k vrcholu začalo ve chvíli, kdy porazil perského krále Daria a stal pánem Asie. Jeho titánské plány však zmařila smrt... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $2,500,000Tržby Celosvetovo $2,500,000▐ skôr než veľkoleposť scén tu zaujmú dialógy a príhovory, niektoré vypäté dejové sekvencie, príbeh v rámci ponúknutého konceptu je pútavý, Richard Burton ako Alexander je v celku dobrá voľba, nemá nejaké slabšie miesta, ohľadne súbojov a bitiek to už taká pasta pre oči nie je, takže ide taký skromnejší historický film na to o kom chce vypovedať /60%/ ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tato adaptace života Alexandra Velikého se soustředí hlavně na dobu převzetí makedonského trůnu a na válku Alexandra s Dariem. Ostatní části jeho života jsou zmíněny jen tak letem světem. Bohužel mi tento velkofilm přinesl spíše zklamání. Příběhu chyběl náboj, chyběla tomu velkolepost jakou bych od starého spektáklu čekal, nebylo tu nic, co by mě strhlo (ani velkolepé bitvy, ani zajímavé postavy nebo jejich silné osudy). Prostě takový hodně velký průměr. Alexandr mi nebyl nijak zvlášť sympatický. A když se tak nad tím zamyslím, tak hlavním důvodem, proč jsem si film před pěti lety vlastně sehnal, byla malá rolička mého oblíbeného Petera Cushinga :-) ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jeden z typických hollywoodských velkofilmů 50. a 60. let s velkorysými stavbami, kostýmy i bitvami. Historicky poměrně věrný, i když poslední léta Alexandra Velikého jsou silně zkrácena a většina děje je zhuštěna ještě před finální bitvu s Peršany. Film se soustředí na zobrazení Alexandra jako muže přesyceného mocí a unaveného životem. Zde naprosto zlatovlasý Richard Burton si svoji úlohu užil s gustem. Tento film by měli zhlédnout všichni, kdo se chystají na nejnovější Stoneův "trhák". ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I když film není dokonalý a slušela by mu především delší stopáž a méně uspěchané finále, je bez přehánění strhující a od začátku do konce se v něm něco zajímavého děje. Mně se nejvíce líbilo vše, co se stalo před Filipovou smrtí, a kromě jako vždy vynikajícího Richarda Burtona za to film vděčí Danielle Darrieux v roli Olympias a chytrým intrikánským dialogům, jež (nejen) jim do úst vložili scenáristé. Neznamená to ovšem, že by následující část s Dáreiem v podání dalšího mého oblíbence Harryho Andrewse (skrytého v černém perském plnovousu) byla horší. Čtyři a půl hvězdičky zaokrouhluji nahoru za závěrečný hod oštěpem. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Alexander Veľký Macedonský (Αλέξανδρος ὁ Τρίτος ὁ Μακεδώv) je považovaný za jedného z najväčších vojvodcov v dejinách ľudstva. Grécky antický historik Arriános sa v úvode svojho diela o ňom vyjadril, že správy o Filipovom synovi Alexandrovi, ktoré zaznamenali aj iní dejepisci sú rôznorodé, každý o ňom píše inak. Vraj neexistuje človek, o ktorom bolo zaznamenaných toľko správ navzájom si odporujúcich. O tomto výnimočnom dobyvateľovi sveta bolo natočených aj mnoho filmov. Mne najviac v pamäti utkvel snímok amerického režiséra Olivera Stonea z roku 2004. Teraz som sa však dostal ku omnoho staršiemu titulu, ktorý mapuje jeho život. Životopisný snímok "Alexander Veľký" (Alexander the Great) z roku 1956, ktorý zrežíroval Robert Rossen, je klasický, koprodukčný, papundeklový, historický, epický veľkofilm aké sa točili v päťdesiatych rokoch minulého storočia. *** ()

Galerie (122)

Zajímavosti (8)

  • Alexander aj Aristoteles sú vo filme obklopení knihami, zviazanými väzbou. V tom čase však mali výlučne podobu zvitkov. (beso74)
  • Keď zaútočí macedónska jazda na Dareiovo vojsko, je jasne vidieť, ako sa jeden z hrotov kopijí samovoľne ohne, čo je jasný dôkaz toho, že je vyrobený z gumy. (beso74)
  • Přestože bylo Richardu Burtonovi v době natáčení 29 let, byl kritizován, že na Alexandra vypadá příliš starý. (Cheeker)

Reklama

Reklama