foto

Gunnel Lindblom

  • nar. 18.12.1931 (87 let)
    Johanneberg, Göteborg, Göteborgs och Bohus län, Švédsko

Biografie

Švédská herečka s nevšedním smyslným výrazem. Po studiu v Městském divadle v Göteborgu (1950-52) se stala jejím přelomovým debutem hra Gustafa Molandera KÄRLEK (1952). Když se Ingmar Bergman ujal vedení divadla v Malmö, přijala jeho pozvání a účinkovala jako Markéta v Goethově FAUSTOVI. V tomto divadle působila v letech 1954-1959.

Bergman ji následně obsadil do řady svých filmů a vzájemná spolupráce trvala přes 50 let. Z nejznámějších uveďme roli němé ženy ve slavném snímku SEDMÁ PEČEŤ (1957), můžeme ji vidět ve filmech LESNÍ JAHODY (1957), PRAMEN PANNY (1960) a zejména pak v dramatu MLČENÍ (1963), kde ztvárnila jednu z hlavních postav. Vyslyšela také několik nabídek ze zahraničí, tato působení ale nedala plně vyniknout jejímu talentu.

V roce 1977 ji Bergman opět učinil nabídku, kterou nemohla odmítnout, a to režii filmu RAJSKÉ MíSTO (1977), který obdržel celosvětově mnoho cen a časopis Time jej označil za jeden ze čtyř nejlepších neamerických filmů roku 1978. Pracovala také jako Bergmanův asistent režie.

Lindblomová se mnoho let angažovala pro Královské dramatické divadlo (konkrétně od roku 1968), kde se objevila v hrách Augusta Strindberga nebo Williama Shakespeara. Na filmovém plátně se v té době představila jen zřídka, o to více se pak zaskvěla v dětském televizním pořadu KASPAR I NUDÅDALEN (2001).

V roce 2002 obdržela za své celoživotní úspěchy švédskou filmovou cenu - Zlatého brouka (Guldbagge), dále točila filmy pro Bergmanovu společnost Cinematograf a v roce 2004 například režírovala jeho adaptaci hry ROSMERSHOLM pro Radioteatern.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Bergmanův relikviář
2007 Spöksonaten (TV film)
2000 Når mørket er forbi
1997 Švédští hrdinové
1995 Nadja
1994 Betraktelse
1993 Hedda Gabler (TV film)
1991 Capitán Escalaborns
1984 Bakom jalusin
1981 Sally och friheten
1978 Pochybný odstřel
1974 Frihet är det bästa ting (TV film)
1973 Scény z manželského života
1971 Brother Carl
1970 Reservatet (TV film)
1969 Otec
1968 Mladé ženy
1967 Den onda cirkeln
Onkel Vanja (TV film)
1966 Dans van de reiger, De
Hlad
Yngsjömordet
1965 La fleur de l'âge
Miss Julie (TV film)
1964 Älskande par
Är du inte riktigt klok?
1963 Hosté večeře Páně
Min kära är en ros
Mlčení
Och har du en ros... (TV film)
Smutsiga händer (TV film)
1961 Bröllopet på Seine (TV film)
1960 Benjamin (TV film)
Den respektfulla skökan (TV film)
Ett glas vatten (TV film)
Goda vänner, trogna grannar
Pramen panny
1959 Måsen (TV film)
Oväder på Sycamore street (TV film)
Skuggornas klubb (TV film)
1958 Rabies (TV film)
Venetianskan (TV film)
1957 Lesní jahody
Sedmá pečeť
1956 Krut och kärlek
Píseň o červeném květu
1955 Flickan i regnet
1952 Kärlek

TV seriály

2011 Der Kommissar und das Meer (TV seriál)
Eiserne Hochzeit (E10)
2010 Millennium (TV seriál)
Män som hatar kvinnor, del 1 (E01)
2002 Livshunger (TV seriál)
2001 Kaspar i Nudådalen (TV seriál)
1991 Guldburen (TV seriál)
1984 Träpatronerna (TV seriál)

Dokumentární

2018 Hledání Ingmara Bergmana
2008 Ženy a Bergman
2000 Svět filmu: Ingmar Bergman
1996 I rollerna tre

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce