foto

Ferenc Kállai

  • nar. 4.10.1925
    Gyoma, Maďarské království
  • zem. 11.7.2010 (84 let)
    Budapest, Maďarsko

Biografie

Kállai Ferenc nar. 4 okt. 1925 v Gyoma, pravým menom Krampner Ferenc, maďarský herec, režisér, vysokoškolský a univerzitný pedagóg. Národný umelec. Divadelnú akadémiu ukončil v roku 1944, od roku 1945 pôsobí v divadle Belvárosi Színház, od roku 1948 Národné divadlo, 2000 Pesti Magyar Szinház. 1977 - 1990 profesor na Vysokej škole filmového a divadelného umenia, od roku 1987 univerzitný profesor a poslanec parlamentu vo výbore pre kultúru. Ženatý s Csima Idou. Od roku 1952 do roku 1987 účinkoval v 80 filmoch. Jeho herecké nadanie nebolo nikdy dostatočne ocenené filmovými režisérmi a bol obsadzovaný zvačša do vedľajších úloh.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

2007 Noé bárkája
2006 Rokonok
2005 Ég veled!
2003 Bolondok éneke
Rózsovy písně
2002 Zsaruvér és csigavér 2: Több tonna kámfor (TV film)
2001 Hamvadó cigarettavég
Mikor síel az oroszlán? (TV film)
Skleněný tygr
Zsaruvér és csigavér: A királyné nyakéke (TV film)
2000 Werckmeisterovy harmonie
1999 6:3
1998 Ámbár tanár úr
1997 A miniszter félrelép
1996 A három testőr Afrikában
Aranyoskáim (TV film)
Szeressük egymást, gyerekek...
1995 Svědek podruhé
Vörös bestia (TV film)
1994 Devictus Vincit (TV film)
Így írtok ti (TV film)
1991 Bůh kráčí pozpátku
1989 A legényanya
1988 Brigádeltérítés (TV film)
1987 A pacsirta (TV film)
Bánk bán (TV film)
Sezóna příšer
1986 Míg új a szerelem (TV film)
1985 A hattyú halála (TV film)
A vörös grófnő
Hány az óra, Vekker úr?
Salva pro černého buvola
1984 A nők iskolája (TV film)
Egy fiú börönddel (TV film)
Vereség (TV film)
1983 Az utolsó futam (TV film)
Gyertek el a névnapomra
Hófehér
1982 A waterlooi csata (TV film)
Humorista a mennyországban (TV film)
1981 Jegor Bulicsov és a többiek (TV film)
Pohanská madona
1980 Oběť
Vendégség (TV film)
1978 Bolondok bálja
Tengerre nézö cellák
1977 A kard
Haszontalanok (TV film)
1976 Fantómovy dukáty
Krasavci a blázni
Labirintus
Szürkezakós és a mama (TV film)
1975 Chléb a cigareta
Déryné hol van?
Ereszd el a szakállamat!
Legenda a nyúlpaprikásról
Ohnivá znamení smrti
1974 12 egy tucat (TV film)
Kdo je ve vajíčku?
Lodník na Dunaji
Pendragonská legenda
Volpone (TV film)
Voňavá cesta nikam
1973 Az 1001. kilométer (TV film)
Az ember melegségre vágyik (TV film)
Výdech
1972 Byla jednou jedna rodina
Emberrablás magyar módra
Férfiak mesélik... (TV film)
Jó estét nyár, jó estét szerelem (TV film)
Stal jsem se mužem zákona
1971 A gyilkos a házban van
A gyáva
A vasrács (TV film)
Asszonyok mesélik (TV film)
Děržis za oblaka
Kitörés
Reménykedők
Széchenyi meggyilkoltatása (TV film)
Vrah je v domě
Én vagyok, Jeromos
1970 Cesta kolem mé lebky
Egy örült éjszaka
Konec psychologa
Krebsz, az isten
Kéktiszta szerelem (TV film)
Muž z obrazovky
Mérsékelt égöv
Tizennégy vértanú (TV film)
Uborkafa (TV film)
1969 Halálnak halála (TV film)
Ismeri a szandi mandit?
Mluvící plášť
Profesor podsvětí
Svědek
1968 A Hamis Izabella
A hamis Néró (TV film)
Elsietett házasság
Halász doktor (TV film)
Kártyavár
Mi lesz veled Eszterke?
Vrabec je taky pták
1967 Ezek a fiatalok
Tři noci jedné lásky
Ünnepnapok
1966 A bunda (TV film)
Vidám vasárnap (TV film)
1965 Kár a benzinért
Odpor
1964 Hattyúdal
Miért rosszak a magyar filmek?
Utak (TV film)
Váltás (TV film)
1963 A szélhámosnö
Egy pár papucs (TV film)
Jak se máme, mladý muži?
1962 Manželství na dostatečnou
Megszállottak
Poslední večeře
1961 Csutak és a szürke ló
Jó utat autóbusz
Vojenská hudba
1960 Nabídka k sňatku
Směr Budapešť
1959 Bogáncs
Vihar a Sycamore utcában (TV film)
1958 La belle et le tzigane
Sóbálvány
1957 Dani
Na císařův rozkaz
Točité schody
1956 Az élet hídja
Slavnostní večeře
1955 Chudák manžel
Dvakrát dvě je někdy pět
1953 Első fecskék
Krejcárek

TV seriály

2001 Kávéház (TV seriál)
Janka szelleme (E05)
1996 Hello Doki (TV seriál)
1989 Eszmélet (TV seriál)
Kései sirató (E05)
Szerelmi gyászmise (E04)
Jaj, szeressetek szilajon (E03)
další epizody (4)
1987 Nyolc évszak (TV seriál)
Episode 8 (E08)
Episode 7 (E07)
Episode 6 (E06)
další epizody (8)
1984 Különös házasság (TV seriál)
Episode 4 (E04)
Episode 2 (E02)
Episode 1 (E01)
1983 Mint oldott kéve (TV seriál)
Franciaország 1855 - 1857 (E07)
1980 Megtörtént bünügyek (TV seriál)
A holtak nem beszélnek (S03E03)
1976 Megtörtént bünügyek (TV seriál)
Azon az éjszakán... (S02E02)
1970 Örjárat az égen (TV seriál)
Episode 4 (E04)
1967 Tüskevár (TV seriál)
Búcsú a berektől (E08)
1966 Princ, a katona (TV seriál)
A jóvátehetetlen pillanat (E09)

Divadelní záznam

1998 A nagymama (divadelní záznam)
1985 Tartuffe (divadelní záznam)
1981 Az úrhatnám polgár (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky