foto

Henri Virlojeux

  • nar. 22.3.1924
    Nevers, Francie
  • zem. 19.12.1995 (71 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Henri Virlojeux (někdy se uvádí také jako Virlogeux) pocházel ze starobylého města Nevers ve střední Francii a vystudoval práva. Již od střední školy se ale zajímal o divadlo a po dokončení studií odešel do Paříže, kde získal hereckou průpravu pod vedením slavného pedagoga Charlese Dullina. Zpočátku hrál Virlojeux v kabaretech, později se připojil k divadelní společnosti Renaud-Barrault a v polovině padesátých let spojil svou hereckou dráhu především s pařížským divadlem Théâtre de Marigny, kde účinkoval v moderně i v osvědčených klasických kusech francouzských i světových autorů.

Do světa filmu vstoupil Henri Virlojeux až koncem padesátých let, v postavě číšníka se objevil v nenáročné komedii SEDMÉ PŘIKÁZÁNÍ (Le septieme commandement, 1957), následovalo několik bezejmenných epizod, první větší příležitost dostal ve filmu MUŽ JMÉNEM LA ROCCA (Un nommé la Rocca, 1960). Vedlejší role pak hrál v několika zajímavých filmech z doby německé okupace (NEŘEST A CTNOST – Le vice et la vertu, 1963; DEN A HODINA – Le jour et l′heure, 1963), nevyhýbal se ani komediálnímu žánru a vedle několika dnes již málo známých veseloher (hrál například s Fernandelem nebo Louisem de Funesem) se s dalšími francouzskými herci objevil také v americkém filmu BLÁZNIVÁ ZE CHAILLOT (The Madwoman of the Chaillot, 1969).

Kromě divadla a filmu našel Virlojeux bohaté uplatnění také v televizi, počátkem sedmdesátých let zaujal v historickém seriálu SCHULMEISTER, CÍSAŘSKÝ ŠPIÓN (Schulmeister, espion de l'empereur, 1971), kde hrál policejního ministra Fouché, nebo PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les rois maudits, 1972) s postavou kardinála Dueze. Titulní role pak dostal v řadě televizních filmů vycházejících z literárních nebo divadelních předloh (BRATRANEC PONS – Le cousin Pons, 1976; LAKOMEC - L΄avare, 1978), pozornost vzbudil také jako Lev Trockij v televizním dramatu STALIN A TROCKIJ (Staline et Trotsky, 1979), v několika dalších seriálech z francouzské historie pak ztvárnil opět skutečné osobnosti, v D´ARTAGNANOVÝCH LÁSKÁCH (D΄Artagnan amoureux, 1977) to byl například kardinál Richelieu.

Ačkoliv televize začala ve Virlojeuxově práci během sedmdesátých let převažovat, nadále točil i filmy, jako policejní komisař Barbier byl například protihráčem Jeana Gabina v komediálně laděné kriminálce SVATÝ ROK (L'année sainte, 1976), hrál také s Alainem Delonem (SMRT DAREBÁKA – Mort d΄un pourri, 1977), v neobvyklé úloze starého cikána jsme jej mohli vidět v komedii CIKÁNKA (La gitane, 1985). Jeho posledním filmem byl titul ZAŽÍT RADOST (La joie de vivre, 1993). Významnou součástí jeho tvorby byla také práce s hlasem a účinkoval v řadě animovaných filmů.

Vraťme se ale ještě k divadlu, i když je pravda, že zvláště v 70. letech se mu kvůli značnému vytížení v televizi nevěnoval tolik aktivně, pak se ale na divadelní prkna vracel až do doby krátce před smrtí. Hrál na několika pařížských scénách (Théâtre de l'Odéon, Comédie de Champs Elysées), zúčastňoval se také slavného divadelního festivalu v Avignonu. Za svou kreaci v Čechovově hře Ivanov byl v roce 1990 nominován na prestižní Molierovu cenu, o dva roky později ji pak získal za Brisvillovu hru Předpokoj.

Henri Virlojeux zemřel v Paříži 19. prosince 1995 ve věku 71 let. Jeho manželkou byla herečka Véronique Silver (1931-2010).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1995 Maxime et Wanda: Les belles ordures (TV film)
Terres gelées (TV film)
Vacances de l'inspecteur Lester, Les (TV film)
1994 Chêques en boîte (TV film)
Dernier tour, Le (TV film)
1993 Bláznivá láska (TV film)
Joie de vivre, La
Pris au piège (TV film)
1992 Affaire Salengro, L' (TV film)
1991 Amant de ma soeur, L' (TV film)
Ennui mortel
Ordinateur amoureux, L' (TV film)
1990 Guerre des toiles, La
Ivanov (TV film)
1989 Olympe de nos amours (TV film)
1986 Cikánka
1985 Diamant de Salisbury, Le (TV film)
Tentation d'Isabelle, La
1984 Emmenez-moi au théâtre: Croque-Monsieur (TV film)
Jacques le fataliste et son maître (TV film)
Tu peux toujours faire tes bagages (TV film)
1983 Flics de choc
1982 Serin du major, Le (TV film)
1981 Les années lumière
Minoïe
Signé Furax
1980 Alors heureux?
Cherchez l'erreur
1979 Staline-Trotsky: Le pouvoir et la révolution (TV film)
Úspěšný společník
1978 Balada o bratrech Daltonových
Exercice du pouvoir, L'
1977 Smrt darebáka
Stepující stonožka
1976 12 úkolů pro Asterixe
Cousin Pons, Le (TV film)
Histoires de voyous: Le concierge revient tout de suite (TV film)
Svatý rok
1972 Tintin a jezero žraloků
Tricorne, Le (TV film)
Trop jolies pour ętre honnętes
1971 Si j'étais vous (TV film)
1969 Aladinova kouzelná lampa
Patates, Les
Poussez pas grand-père dans les cactus
The Madwoman of Chaillot
Tintin a chrám Boha slunce
Ženy
1968 Caroline chérie
Měšťák šlechticem (TV film)
Tetovaný
Un drôle de colonel
1967 Blázen z laboratoře 4
Dimanche de la vie, Le
1966 Edmée (TV film)
Ladro della Gioconda, Il
Saint prend l'affût, Le
1965 Diamantový biliár
Les bons vivants
Smolař
1964 Banco à Bangkok pour OSS 117
Gorilles, Les
Patate
Peklo
1963 Den a hodina
Dobrý král Dagobert
Karamboly
Magot de Josefa, Le
Melodie podzemí
Vice et la vertu, La
1962 Arsen Lupin kontra Arsen Lupin
C'est pas moi, c'est l'autre
Horace 62
Les sept péchés capitaux
1961 Deux orphelines, Les (TV film)
Muž jménem La Rocca
1960 Arrętez les tambours
Au coeur de la ville
Corde raide, La
Famille Fenouillard, La
Joueurs, Les (TV film)
1959 Il cavaliere e la zarina
Nikdo mne nemá rád
1958 C'est la faute d'Adam
L'école des cocottes
Le Septieme Ciel
Madame et son auto
Échec au porteur
1957 Coin tranquille, Le
Le Septième commandement

TV seriály

2015 Si Guitry m'était conté (TV seriál)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1992 Poivre et sel (TV seriál)
1989 Le masque (TV seriál)
Lyonnais, Le (TV seriál)
1987 Eurocops (TV seriál)
1986 Félicien Grevèche (TV seriál)
1985 Colette (TV seriál)
1984 Instit, L' (TV seriál)
1983 Chambre des dames, La (TV seriál)
1977 Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace