foto

Roland Lesaffre

  • nar. 26.6.1927
    Clermont-Ferrand, Francie
  • zem. 3.2.2009 (81 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Roland Lesaffre nikdy nepřekročil rámec vedlejších rolí, přesto se zařadil mezi významné umělce francouzské kinematografie především v 50. a 60. letech. Prožil bouřlivé dětství a mládí, což začalo už hned jeho narozením – narodil se totiž ve výtahu. Rodiče jej opustili a ocitl se v sirotčinci, později jako vzpurný teenager musel opustit internátní školu a byl poslán do ústavu pro mladé delikventy. Začal se mezitím věnovat sportu a za druhé světové války se zúčastnil protifašistického odboje. Závěr války prožil jako námořník a v rámci bojů na Sumatře padl do japonského zajetí.

Práce pro odboj a služba v námořnictvu přinesla Lesaffrovi důležité setkání s Jeanem Gabinem, který jej později doporučil režisérovi Marcelu Carné pro menší roli ve filmu MARIE Z PŘÍSTAVU (Marie de la port, 1949). Carné si Lesaffra oblíbil a snažil se v něm objevit herecký talent. Snaživý Lesaffre začal studovat herectví u významných osobností a získával zkušenosti i na divadelních jevištích. Doménou jeho uměleckých aktivit ale zůstával film. Více než kdokoliv jiný proslul Lesaffre pečlivou přípravou na své filmové role; když měl hrát číšníka (ZLATÁ ČAPKA – Casque d′or, 1951), nechal se na jeden měsíc zaměstnat v restauraci, podobným způsobem si pak vyzkoušel několik dalších profesí. Stal se například policistou, pilotem nebo čerpadlářem, zodpovědně přistoupil i k roli kněze.

Své zkušenosti ze sportu zúročil ve filmu PAŘÍŽSKÝ VZDUCH (L′air de Paris, 1954), kde hrál jednu z hlavních rolí po boku Jeana Gabina, za zmínku stojí i jeho postava vyděrače v TEREZE RAQUINOVÉ (Thérèse Raquin, 1953), velkými hereckými úkoly jej nadále pověřoval Marcel Carné (PUSTINA – Terrain vague, 1960; KLEC PRO MALÉ PTÁČKY – Du mouron pour les petits oiseaux, 1962), jako jiní francouzští herci se snažil proniknout i do italské kinematografie (TATARSKÁ PRINCEZNA – Ursus e la ragazza tartara, 1962). Lesaffrovy biografie zdůrazňují i spolupráci s Alfredem Hitchcockem, jedná se ale jen o malou roli ve filmu CHYŤTE ZLODĚJE (To Catch a Thief, 1955).

Mezitím se v roce 1955 na festivalu v Cannes seznámil s francouzskou herečkou Yoko Tani (1928-1999), která se o rok později stala jeho manželkou. Rozvedli se v roce 1962 a Roland Lesaffre později žil s další herečkou Taniou Busselier (*1946). I když Lesaffre točil též s jinými režiséry, stěžejní co do počtu i významu rolí zůstávala jeho spolupráce s Marcelem Carné (TŘI POKOJE NA MANHATTANU – Trois chambres à Manhattan, 1965; ATLANTSKÝ VAL – Le mur de l′Atlantique, 1970; VRAHOVÉ POŘÁDKU – Les assassins de l′ordre, 1971), mezitím během šedesátých let rozšířil svou filmografii o několik titulů dobrodružného žánru.

Od konce sedmdesátých let se Lesaffre před kamerou vyskytoval již jen zřídka, později dvakrát točil s Jeannem Delannoyem (BERNADETTE, 1988), příležitostně se objevoval v televizi a především se věnoval udržování uměleckého odkazu Marcela Carné. I když byl Lesaffre dvakrát ženatý, média s oblibou spekulovala o jeho blízkém vztahu s Marcelem Carné, jehož homosexualita byla veřejným tajemstvím. Lesaffre sám se k tomuto tématu vyjadřoval zdrženlivě s tím, že s Carném jej pojí společné zájmy a duševní souznění. Faktem nicméně zůstává, že Roland Lesaffre je nyní na pařížském hřbitově Saint-Vincent pochován ve společném hrobě s Marcelem Carné. Roland Lesaffre zemřel v Paříži 3. února 2009 ve věku 81 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1991 Langlois monumental (TV film)
1990 Galantní dámy
1989 Passion de Bernadette, La
1988 Bernadette
1982 Salut, j'arrive
Ultimatum (TV film)
1981 Mon ami Socia (TV film)
1976 El avispero
1975 Faut vivre dangereusement, Il
Maître Pygmalion
1974 Eugène Sue (TV film)
La Merveilleuse visite
1971 Kisss...
Vrahové pořádku
1970 Atlantský val
L'amour, oui... Mais
Les Enfants de Caïn
Les coups pour rien
1969 Takový hodný člověk
Traquenards, Les
1968 Bal des voyous, Le
Les Jeunes loups
1966 Pas de panique
1965 2+5: Missione Hydra
L'Or du Duc
Trois chambres à Manhattan
1964 Parias de la gloire, Les
Étrange auto-stoppeuse, L'
1963 Bluffeur, Le
Du mouron pour les petits oiseaux
L'accident
1961 La fête espagnole
Les menteurs
Tatarská princezna
1960 Septième jour de Saint-Malo, Le
Terrain vague
1958 Amour, autocar et boîtes de nuit
Bonne tisane, La
Les Tricheurs
Piège, Le
1957 Filous et compagnie
Méfiez-vous fillettes
1956 Hadaši no seišun
Si Paris nous était conté
Soupçons
Zločin a trest
Zákon ulic
1955 Chyťte zloděje
1954 L'air de Paris
1953 L'amour d'une femme
Quand tu liras cette lettre
Tereza Raquinová
1952 Radovánky
Všichni jsme vrahové
Zlatá hříva
1951 Juliette ou La clef des songes
L'étrange Madame X
Parigi è sempre Parigi
1950 Marie du port, La
1941 L'Embuscade

TV seriály

2011 Julie Lescautová (TV seriál)
Ve stínu Eiffelovky (S20E02)
1995 Quatre pour un loyer (TV seriál)
1989 Retour d'Arsène Lupin, Le (TV seriál)
1987 Traquenards (TV seriál)
1980 Akce proti pašování (TV seriál)
1965 Les survivants (TV seriál)

Dokumentární

2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky