foto

David Franzoni

  • nar. 4.3.1947 (73 let)
    Vermont, USA

Biografie

David Harold Franzoni je americký filmový scenárista a producent. Vypracoval příběh k filmu Gladiátor (2000), k filmu zároveň napsal scénář a byl jeden z producentů filmu. Za film byl nominován na Oscara za Původní scénář a zároveň získal Oscara za Nejlepší film. Mezi jeho další filmy, které napsal, patří Král Artuš (2004), Amistad (1997) a Jumpin' Jack Flash (1986).

Franzoniho scénář pro Gladiátora byl oživením žánru „meče a sandál“, kde postavy používaly velmi odlišné věci od původních dostupných historických a archeologických zdrojů. Příběh začal psát v 70. letech poté, co četl knihu o římských gladiátorských hrách.

Pro film Amistad se Franzoni rozhodl že pro tento film nepoužije standardní vyprávění a vysvětlil, že „typickým sklonem v tomto druhu filmu je, aby chudý, zřetězený černoch dorazil do přítomnosti bílého muže, který má dobrou duši a bojuje proti dobré víře, aby osvobodil černochy. “ Franzoni byl také tím, kdo přesvědčil Stevena Spielberga, aby film zrežíroval.

Franzoni uvedl, že scénář k filmu Král Artuš „se zaměřuje spíše na historii než na mýtus“ a znovu se spoléhal na archeologické důkazy ve snaze vytvořit realističtější lidskou a politickou interpretaci charakterů.

Cever

Scenáristická filmografie

Filmy

2004 Král Artuš
2000 Gladiátor
1997 Amistad
1992 Citizen Cohn (TV film)
1986 Jumpin' Jack Flash

Producentská filmografie

Filmy

2021 Gladiator 2
2000 Gladiátor

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce