foto

Zuzana Michnová

  • nar. 31.3.1949 (70 let)
    Jihlava, Československo

Biografie

Jedna z nejvýraznějších postav českého folku a folk rocku. Narodila se v Jihlavě. Nejprve chtěla být herečkou nebo malířkou. Zatímco s malířskou paletou se důvěrněji seznámila jen při pózování pro fotografa, v několika českých filmech (Pupendo, Šakalí léta) si zahrála epizodní role. Hlavní roli v jejím vlastním životě však hraje muzika.

Od dvanácti let zpívala ve sboru, později zkoušela štěstí s tanečním orchestrem i rockovou skupinou. V roce 1971 vytvořila s banjistou a zpěvákem Jiřím Jeřábkem folkové duo, které vzápětí rozšířil na trio vynikající, bluesově cítící kytarista, zpěvák a hráč na foukací harmoniku Petr Kalandra. V roce 1973 nahradil Jeřábka invenční autor, kytarista a zpěvák Oskar Petr a začala se psát historie Marsyas. V roce 1986 vydala mimo Marsyas ve spolupráci s Michalem Pavlíčkem sólové rockové album Rány. Do roku 2004 byla hlavní postavou skupiny Marsyas, v současné době vystupuje s kapelou PKMB. Píše nové texty.

Bio Art Production

Herecká filmografie

Filmy

2003 Pupendo

Dokumentární

2013 Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát
2012 Zuzana Michnová a hosté
ČT Live - Oskar Petr 60 (koncert)
2001 Příběhy slavných (TV seriál)
Dobrá víla Kalandra (S02E18)
2000 Marsyas (koncert)
1998 Bigbít (TV seriál)
1993 Ostrov čarodějů