Reklama

Reklama

Hitšaráda

(pořad)
všechny plakáty
Hudební
Československo, 1978, 100x35 min

Scénář:

Karel Šíp

Účinkují:

Karel Šíp, Jaroslav Uhlíř, Pavel Horňák, Petr Čepek, Josef Somr, Vlasta Kahovcová, Karel Kahovec, Jan Spálený, Petr Kalandra, Jitka Zelenková, Vítězslav Vávra, Jan Burian, Jiří Dědeček (více)

Obsahy(1)

Hudební měsíčník vysílaný v rámci „Televizního klubu mladých“. Soutěžní pořad, ve kterém se objevovaly hudební klipy, pro něž se hlasovalo prostřednictvím poštovních zásilek. První vysílání Hitšarády proběhlo v lednu 1978 a poslední v prosinci 1986, mezitím bylo natočeno celkem 100 dílů. (triatlet)

Recenze (17)

subic 

všechny recenze uživatele

Masakr, já to jako děcko měl rád tak jako i další hitparády (napadá mě dál už jen slovenský Triangel, pozdější Telegramiáda či Klip Klap), i když mi bylo tak 6 nebo 8 let. Jak je řečeno v dokumentu PopStory, tenkrát natočila Československá televize skupině zdarma klip, takže šlo o to se tam hlavně dostat... A ta zásadní proměna v průběhu času byla ta, že první klipy byly černobílé, to se následně skokem 1984/85 změnilo už do barvy. Teď jsem náhodně viděl jeden díl z roku 1985 na ČT3 a byl to masakr, já už dávno zapomněl, že ti 2 dělali mezi songy různé scénky v různých kostýmech a maskách, něco jako pak dělali Roman Holý s Milošem Kohoutem od roku 1993 v pořadu Kinobox. Na některé písničky si pamatuju a na některé vůbec, dávno už jsem zapomněl na ty kreatury jako Arnošt Pátek, Stanislav Procházka, Vitězslav Vávra, Marcel Zmožek, Pavel Roth, Václav Vašák a mnozí další. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ve své době pramen vody čisté... Tvůrcům pořadu se mimo jiné, podařilo vrátil na obrazovku některé interprety, kteří na ni léta nemohli např: Petra Nováka, Mikiho Volka, Janu Kratochvílovou či Michala Kocába. Pořad vznikl víceméně náhodou. Karel Šíp jako pracovník televize byl vyzván aby napsal krátký scénář k pořadu o již zaniklé skupině Faraon, v které on hrál na basovou kytaru. A protože v té kapele hrával taky Jaroslav Uhlíř přizval si ho jako parťáka který mu pomohl komentovat historii skupiny. Pořad se ukázal jako úspěšný a Šíp byl vyzván aby vytvořil hudební pravidelný pořad. A tak vznikl nejen legendární pořad ale i moderátorská dvojice...Moderátoři a autoři pořadu obdrželi i zákaz jeden čas v pořadu vystupovat od náměstkyně ČsT Balážové s krásným odůvodněním, že jsou Karel Šíp a Jaroslav Uhlíř  poťouchlí. Název je parafrází na tehdy světové hudební žebříčky "hitparády" a defakto se jedná o neologismus, tedy nové slovo. Hit je populární píseň a šaráda má více významů, ale v tomto kontextu jde nejspíše o význam hádanky, protože diváci svými dopisy určovali vítěze písně a vždy bylo hádankou kdo vyhraje. Tvůrci pořadu na pořad navázali v roce 1990 cyklem Šaráda. ()

Reklama

helloween93 

všechny recenze uživatele

V pořadu mělo zajímavé vystoupení "Obludárium Franty Janečka" , zde hostující s Davidem - skladba "Děti Ráje" a Markétou Muchovou - "Superden". Samozřejmě playback, ale hrozně amatérský, prvně jmenovaná skladba je klasika, ale song Superden od Muchové je jen pro silné nátury. :-D Ale pořad hodnotím průměrem, kdy to zkrátka patří k normalizačnímu socík popu. 3* ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Od nepříliš vtipného do vyloženě hloupého. 1) Pokud divák skousne komunálně-satirické většinou dost hloupé komentáře Šípa a Uhlíře, pak ho možná potěší lehce alternativní výběr písniček, mezi nimiž se občas objeví nejenom věci, o kterých jsem ani tehdy netušil, že existují (naštěstí), ale někdy (vyjímečně) i věru zajímavé songy a interpreti, kteří tehdy neměli mnoho možností, jak proniknout na televizní obrazovku. Rovněž výlety do minulosti byly tehdy prakticky jediným způsobem, jak si připomenout některé další zpěváky a umělce (například Hegerová či Petr Novák)._____ 2) Nicméně od Šípa znám podstatně lepší scénáře (skoro všechny ostatní)._____ 3) Na věci je vidět velmi nízký rozpočet a to nejen v černobílých písničkových klipech._____ 4) Ovšem ve své době to byla, připouštím, pecka._____ 5) Vyčerpávající zajímavé info uvádí Honza_St.*****. ()

Zajímavosti (6)

  • Název je parafrází na tehdy světové hudební žebříčky „hitparády“ a de facto se jedná o neologismus, tedy nové slovo. Hit je populární píseň a šaráda má více významů, ale v tomto kontextu jde nejspíše o význam hádanky, protože diváci svými dopisy určovali vítěze písně a vždy bylo hádankou kdo vyhraje. Tvůrci pořadu na pořad navázali v roce 1990 cyklem Šaráda. (sator)
  • Moderátoři a autoři pořadu obdrželi i zákaz jeden čas v pořadu vystupovat od náměstkyně ČsT Mileny Balašové s krásným odůvodněním, že jsou Karel Šíp a Jaroslav Uhlíř poťouchlí. (sator)

Reklama

Reklama