foto

Pierre Vaneck

  • nar. 15.4.1931
    Lang Son, Francouzská Indočína (nyní Vietnam)
  • zem. 31.1.2010 (78 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Pierre Vaneck se v 50. a 60. letech dvacátého století prosadil několika velkými rolemi ve filmu, později spolupracoval více s televizí, souběžně se ale po celou uměleckou kariéru věnoval intenzívně i divadlu. Narodil se jako Peter van Eyck ve městě Lang Son ve Francouzské Indočíně, dnešním Vietnamu, do rodiny belgického důstojníka. Mládí strávil v Antverpách, v sedmnácti letech odešel studovat medicínu do Paříže, zlákalo jej ale divadlo a nastoupil do proslulé herecké školy René Simona, první zkušenosti s jevištní praxí získal veřejnou recitací a účinkováním v kabaretech.

Jako profesionální herec stál na jevišti poprvé v roce 1952 v roli Ludvíka XIII. v Dumasových Třech mušketýrech, nedlouho nato přišel i debut před kamerou, v bezejmenné roli vojáka se objevil v dramatu S VYLOUČENÍM VEŘEJNOSTI (Huis clos, 1954). Již o rok později dostal první hlavní roli v Duvivierově romantickém příběhu MARIANNE MÉHO MLÁDÍ (Marianne de ma jeunesse, 1955), úspěch mu přinášely i velké příležitosti v kriminálním žánru (ODPUSŤTE NAŠE VINY - Pardonnez nos offenses, 1956; UDAVAČKA - La moucharde, 1957; NÁBOJ V HLAVNI - Une balle dans le canon, 1958), v němž byly jeho partnerkami krásné herečky té doby jako Marina Vlady nebo Dany Carrel. Příležitostně se před kamerou objevil i v historickém kostýmu, básníka Françoise Villona například ztvárnil v mozaikové fresce KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1955).

Během padesátých let byl i vytíženým divadelním hercem, působil například v Théâtre Hebertot, v letech 1959-1960 ve dvou divadlech exceloval v O'Neillově hře Cesta dlouhým dnem do noci. Začal pracovat i pro televizi, kde získal oblibu například v historickém cyklu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS. Přelom 50. a 60. let byl pro Vanecka ve znamení několikeré spolupráce s režisérem Pierrem Kastem, který tehdy natočil několik snímků inklinujících k francouzské nové vlně (DÍKY, NATERCIE - Natercia, 1959; PÁŘENÍ MRTVÝCH - La morte saison des amours, 1961).

I když ne všechny filmy dosáhly očekávaného úspěchu, Pierre Vaneck vyzrál ve vyhledávaného a oblíbeného herce, na jeho popularitě měla pochopitelně značný podíl i pohledná tvář se světlými vlasy, několikrát se objevil i názor, že by mohl nahradit předčasně zemřelého Gérarda Philipa. Právě toto srovnání přivedlo Pierra Vanecka k nezdravě vysokému sebevědomí a pocitu vlastní důležitosti. Proto také počátkem šedesátých let v mladické nerozvážnosti odmítl nabídky od významných režisérů (L. Malle, H. G. Clouzot), které jej mohly v kariéře posunout dál. Sám později uznal, že to byla chyba, faktem ale zůstává, že v 60. letech byl ve filmu podstatně méně obsazovaným. Za zmínku ale stojí dva filmy italského režiséra Sergia Gobbiho (CIZINKA - L'étrangere, 1968; MALDONNE, 1969), v nichž vytvořil postavy mužů s nejasnou minulostí.

Jestliže v 70. letech netočil prakticky vůbec filmy, bohaté uplatnění našel v televizi, kde dostal velké role v několika seriálech (MUŽ Z AMSTERDAMU - L'homme d'Amsterdam, 1976), znovu se objevoval i v úlohách skutečných historických osobností, například jako revolucionář Robespierre v televizním filmu SAINT-JUST (1974). U nás jsme jej mohli vidět ve třetí řadě italského seriálu CHOBOTNICE (La piovra, 1987). Ve filmu se po delší době k velké roli dostal v dramatu z konce války VÍTR Z VÝCHODU (Le vent d'est, 1993). Nelze opomenout ani Vaneckovu práci s hlasem, v řadě francouzských filmů mluvil jako vypravěč, věnoval se i dabingu, několikrát například propůjčil svůj hlas Seanu Flynnovi i dalším slavným americkým hercům.

Koncem osmdesátých let zazářil Pierre Vaneck v divadelní hře Tajemství v divadlech Théâtre Montparnasse a Théâtre des Célestins (1987-1989) a za svůj výkon obdržel prestižní Molièrovu cenu. Na tuto trofej byl pak ještě nominován znovu v letech 1995 a 2005. Měl blízko i k dosažení filmové ceny Cézara, na niž byl nominován krátce před smrtí za film svého švagra Jeana Beckera DEUX JOURS A TUER (2008). Mezitím jej znovu zviditelnila jedna televizní role, a sice otce hlavního hrdiny v seriálu FABIEN COSMA (2001).

Pierre Vaneck zemřel v Paříži následkem nezdařené operace srdce 31. ledna 2010 ve věku 78 let. Jeho manželkou byla Sophie Becker, dcera významného režiséra Jacquese Beckera.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2009 A.D.A.: L'argent des autres (TV film)
2008 Deux jours à tuer
2006 Nauka o snech
2004 Déjeuner chez Wittgenstein (TV film)
Nero, císař římský (TV film)
2000 Là-bas... mon pays
1999 Furia
1997 Le serre aux truffes (TV film)
1996 Berjac: Coup de maître (TV film)
Vzpomínky na Paříž
1993 Vent d'est
1991 Enfants du vent, Les
1988 Kámen mudrců
Volání ráje
1987 Sweet Country
1986 La chambre d'ami
1984 Année des méduses, L'
Rubis (TV film)
1983 Eréndira
1981 Histoires extraordinaires: La lettre volée (TV film)
Vévoda Cinq-Mars (TV film)
1980 Legie na Kolwezi
Soleil en face, Le
1978 Bonnes âmes, Les (TV film)
Meurtre sur la personne de la mer (TV film)
Vent sur la maison, Le (TV film)
1975 Exilés, Les (TV film)
1974 Ironie du sort, L'
Macbett (TV film)
Saint-Just ou La force des choses (TV film)
Seuil du vide, Le
Un bon patriote (TV film)
1973 Reflet dans la mer, Le (TV film)
1972 Van der Valk a dívka (TV film)
1971 Biribi
1969 Patates, Les
1968 L'etrangère
Maldonne
1966 Hoří v Paříži?
1965 As Ilhas Encantadas
1964 Caméra explore le temps: Le drame de Mayerling, La (TV film)
1963 Merci Natercia!
Vacances portugaises, Les
1962 Le dossier de Chelsea Street (TV film)
1961 Amours célèbres
Muž jménem La Rocca
Smrt Belly
1960 La Morte Saison des amours
1958 La moucharde
Manželství Terezy Étiennové
Une balle dans le canon
1957 Ten, který musí zemřít
1956 Pardonnez nos offenses
Si Paris nous était conté
1955 Marianne de ma jeunesse
1954 Huis clos

TV seriály

2002 Garonne (TV seriál)
2001 Fabien Cosma (TV seriál)
1997 Jedna a jedna je šest (TV seriál)
Louis Page (TV seriál)
1996 Madame le consul (TV seriál)
1993 Velké vlny (TV seriál)
1992 Les coeurs brûlés (TV seriál)
1989 Agence, L' (TV seriál)
Orages d'été (TV seriál)
1988 Haute tension (TV seriál)
1987 Chobotnice 3 (TV seriál)
1986 The Collectors (TV seriál)
1980 Fin du Marquisat d'Aurel, La (TV seriál)
1976 Homme d'Amsterdam, L' (TV seriál)
1973 Les messieurs de Saint-Roy (TV seriál)
1971 Aux frontières du possible (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)

Dokumentární

1987 La nuit des Molières (TV seriál)
1964 Chroniques de France (TV seriál)
1963 Zemřít u Madridu

TV pořady

2002 Hyper show (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace