foto

Claude Rich

  • nar. 8.2.1929
    Strasbourg, Francie
  • zem. 20.7.2017 (88 let)
    Orgeval, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento jistě charismatický a mnohými ženami obletovaný herec se narodil ve Štrasburgu 8.února 1929. Původem po rodičích Švýcar se dostal do Paříže jako malý a zde také v naprosto frankofonním prostředí vyrůstal. K herecké profesi se tento bankovní úředník dostal skrze soukromé kurzy v divadle l´Ateliér. Později se úspěšně hlásí na pařížskou Konzervatoř a tu o čtyři roky déle zakončuje coby mladý herec.

Je zaměstnán zprvu pouze divadelními rolemi, které zvládá na výbornou a proto si ho do svého známého snímku VELKÉ MANÉVRY obsadí uznávaný režisér Clair. Je to vstup do vysněného filmového herectví a kariéra nadějného mladíka ze Švýcar se rozjíždí naplno. Ve snímku NI VU, NI CONNU (Ani neviděl, ani nevěděl) sekunduje, myslím, bravurně takovým osobnostem plátna jako Yves Robertovi či Louis de Funesovi, přičemž si ho de Funes oblíbí a slíbí mu, že si spolu rozhodně ještě někdy zahrají.

Po mnoha vedlejších rolích a peripetiích se objevuje ve slavném ĎÁBLOVĚ DESATERU. Jeho plachý pohled a profesionální přímé jednání na scéně hrají do karet režisérům, kteří si jej obsazují do postav mladých rozervanců a tragédů doby, kteří kličkami a vytáčkami vyvolávají ve svém okolí dokonalý zmatek. Tyto postavy ostatně prokazoval ve filmech BEZEJMENNÁ HVĚZDA či PŘÁTELÉ KOPRETINY, kde si již získává i naprostou přízeň režisérů, kteří mu svěřují hned hlavní role. Přichází rovněž nabídka od rež.Molinara, který na osobní žádost de Funese obsadí Riche do opoziční role právě geniálnímu komikovi, který tak dodržuje přes šest let starý slib mladému kolegovi a s radostí oba vyplní komický scénář filmu OSCAR.

Ke konci šedesátých let však přicházejí i vážnější role a dramatičtější postavy, kterých se Claude rád ujímá. Potkává se tudíž s mnohou slavných kolegů Belmondem, Venturou, Dewaereem aj. Herectvím v hlavní roli je ostatně oceněn za sci-fi film MILUJI TĚ, MILUJI TĚ. Objevuje se v mnoha krimidramatech např. VÁLKA POLICAJTŮ či ve slavné seriálové CHOBOTNICI s výrazovým Michelem Placidem. Avšak ke konci sedmdesátých let se uchyluje do filmového ústraní k divadlu, kde se cítí přeci jenom lépe a zde sehrává svým dobrým herectvím nemálo velkých postav za velkého potlesku a ovací.

Na konci zlomových osmdesátých let se na filmové plátno opět vrací ve vedlejších rolích nevýrazných dramat a komedií pozdějších devadesátých let ŘEKNI MI SVÉ ANO, DÉSIRÉ opět s Belmondem či trochu výraznější postava v milém filmu J.Deraye CLARISSA. Na sklonku svých sedmdesátých narozenin se spolu se svými skvělými hereckými kolegy pouští do známé komedie HERCI. Tak jako se ztrácí umělecká úroveň francouzské filmové tvorby, tak se, bohužel, ztrácí i výraznost velkých hereckých osobností, mezi které jistojistě Claude Rich stále patří a pro které již nejsou kvalitní plnohodnotné role realitou. Myslím, že si tento herec zaslouží plného užití svého důchodu a po boku věrné manželky a rovněž herečky Catherine Richové žije spokojeně v klidu svého domu snad možná, doufejme, i při troše inkoustu a papíru, aby tak ještě něco málo ze svého uměleckého ducha přenechal, jak to dřívě několikrát zkusil, a třeba právě v divadelních hrách.

D. "LiVentura" Ch.

Herecká filmografie

Filmy

2015 Ladygrey
2012 10 jours en or
Cherchez Hortense
2011 Bouquet final (TV film)
Co kdybychom žili společně?
2009 Bancs publics (Versailles rive droite)
La reine morte (TV film)
2008 Aide-toi le ciel t'aidera
Vražda ve vlaku
2007 Voltaire et l'affaire Calas (TV film)
2006 Prezident
Zbloudilá srdce
2005 Galilée ou L'amour de Dieu (TV film)
Séparation, La (TV film)
2004 Žirafí krk
2003 Cena života
Là-haut, un roi au-dessus des nuages
Portrait caché
Záhada žlutého pokoje
2002 Asterix a Obelix: Mise Kleopatra
Jan XXIII.: Papež míru (TV film)
2001 Nekalá soutěž
Thérèse et Léon (TV film)
2000 Herci
1999 Balzac (TV film)
Le Derrière
Pusa
1998 Clarissa (TV film)
Jours heureux, Les (TV film)
Lautrec
1997 Faussaires et assassins (TV film)
Le Rouge et le noir (TV film)
Nel profondo paese straniero
1996 Désiré
Film sur Bertrand Tavernier, Un (TV film)
Kapitán Conan
Le bel été 1914
Mon père avait raison (TV film)
1995 Fête des pères, La (TV film)
Vacances de l'inspecteur Lester, Les (TV film)
Été brulant (TV film)
Řekni mi své ano
1994 D'Artagnanova dcera
Dědečkova zahrada (TV film)
Mort d'un gardien de la paix (TV film)
Plukovník Chabert
1993 Commissaire Dumas D'Orgheuil (TV film)
Tváří v tvář pravdě (TV film)
1992 Klavíristka
Le Souper
1990 Promotion canapé
Stirn et Stern (TV film)
1989 France images d'une révolution
Čápi mají svojí hlavu
1988 Haute tension - histoires d'ombres (TV film)
1985 Escalier C
L'énigme blanche (TV film)
1983 Dans la citadelle (TV film)
Maria Chapdelaine
Mots pour le dire, Les
1982 Emmenez-moi au théâtre: Un habit pour l'hiver (TV film)
Fausses notes (TV film)
Ours en peluche, L' (TV film)
Un matin rouge
1981 La Revanche
1979 Válka policajtů
1977 Crabe-tambour, Le
1975 Futur aux trousses, Le
Monsieur Jadis (TV film)
Nelítostný souboj
1974 Ironie du sort, L'
Janova žena
Stavisky
Vyvolení
1970 Con quale amore, con quanto amore
Šantanová Nini
1969 Zlatá vdova
1968 Je t'aime, je t'aime
Nevěsta byla v černém
1967 Oskar
Přátelé kopretiny
1966 Hoří v Paříži?
Monsieur le président-directeur général
Vampire de Bougival, Le (TV film)
1965 Bezejmenná hvězda
Diamantový biliár
Or du duc, L'
1964 Comment trouvez-vous ma soeur?
Copains, Les
Honba na muže
Mata Hari
Repas des fauves, Le
1963 Constance aux enfers
Povedení strejcové
1962 Copacabana Palace
Desátník smolař
La Chambre ardente
Les sept péchés capitaux
Petits matins, Les
Théâtre de la jeunesse: Le fantôme de Canterville, Le (TV film)
Ďábel a desatero
1961 Ce soir ou jamais
Všechno zlato světa
1960 Francouzka a láska
Homme à femmes, L'
Joueurs, Les (TV film)
Un beau dimanche de septembre (TV film)
1958 Nevídáno, neslýcháno
1957 Garçonne, La
Polka des menottes, La
1956 C'est arrivé à Aden
Mitsou
Revizor ou L'inspecteur général, Le (TV film)
1955 Velké manévry

TV seriály

1995 Radetzkymarsch (TV seriál)
1992 Police Secrets (TV seriál)
1989 Chobotnice 4 (TV seriál)
Le grand secret (TV seriál)
1988 Haute tension (TV seriál)
1984 Chobotnice (TV seriál)
1982 On sort ce soir (TV seriál)
1979 Orient-Express (TV seriál)
Un comédien lit un auteur (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
2003 Il était une fois... (TV seriál)
Louis De Funès, la comédie humaine (TV film)
2002 Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre - Le Comankonafé
Des poissons rouges dans le bénitier (TV film)
2001 Paris à tout prix (TV film)
Tapage dans la basse cour (TV film)
1995 Un siècle d'écrivains (TV seriál) - vyp.
Un siècle d'écrivains: Valéry Larbaud (TV film)
1993 L'arche et les déluges
1987 La nuit des Molières (TV seriál)
1980 Une approche d'Alain Resnais, révolutionnaire discret (TV film)
1973 Paul Léautaud, le misanthrope malgré lui (TV film)

TV pořady

2009 La traversée du miroir (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1997 Faussaires et assassins (TV film)
1982 Emmenez-moi au théâtre: Un habit pour l'hiver (TV film) - divadelní hra

TV seriály

1982 On sort ce soir (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace