foto

Abi Morgan

  • nar. 1968
    Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Abi Morganová je významnou britskou scenáristkou pracující pro divadlo, televizi i film. Její osud byl dán již rodinným zázemím – matka byla herečka a otec působil jako ředitel Gulbenkian Theatre v Newcastlu. Během své bohaté divadelní kariéry spolupracovala Morganová s Nuffield Theatre v Southamptonu, edinburskými divadly Royal Lyceum Theatre a Traverse Theatre a s prestižním londýnským Hampstead Theatre.

Velmi úspěšná byla i jako scénáristka televizních filmů a seriálů (scénář k dvoudílnému televiznímu filmu Sex Trafiic, který získal v roce 2005 cenu BAFTA za nejlepší dramatický seriál). Morganová spolupracovala s největšími a nejprestižnějšími britskými televizními kanály jako je Channel 4, HBO či BBC a i v současnosti je považována za elitní televizní scenáristku.

Prvním filmovým scénářem byl pro Morganovou snímek Brick Lane – kontroverzní imigrantské drama o životě bengálské dívky v současném Londýně. Další dva scénáře jsou z minulého roku – kromě Studu (jehož scénář napsala Morganová společně s režisérem McQueenem) se jedná o snímek Železná lady mapující život bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové s Meryl Streepovou v titulní roli.

AČFK

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Sufražetka
2013 Vášeň mezi řádky
2012 Ptačí zpěv (TV film)
2011 Stud
Železná lady
2010 Royal Wedding (TV film)
2008 White Girl (TV film)
2007 Brick Lane
2006 Tsunami: Následky (TV film)
2005 Life Isn't All Ha Ha Hee Hee (TV film)
2004 Sex Traffic (TV film)
2002 Murder (TV film)
2000 My Fragile Heart (TV film)

TV seriály

2018 The Split (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
2015 River (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
2012 The Hour (TV seriál)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 4 (S02E04)
další epizody (5)
2011 The Hour (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
1993 Venkovská praxe (TV seriál)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2012 The Hour (TV seriál)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 3 (S02E03)
další epizody (5)
2011 The Hour (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace