foto

Margo Lion

  • nar. 28.2.1899
    Istanbul, Turecko
  • zem. 25.2.1989 (89 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Margo Lion patří k těm umělkyním, které svou kariéru zasvětily především divadlu, přesto i ona může být dodnes českým divákům známá z několika filmových rolí. Narodila se jako Marguerite Lion v tureckém hlavním městě Istanbulu, po první světové válce se rozhodla zkusit štěstí v Německu, navštěvovala baletní školu v Berlíně a v roce 1923 začala zpívat v berlínských kabaretech. V Berlíně se také seznámila s libretistou a malířem Marcellusem Schifferem (1894-1932), který se v roce 1928 stal jejím manželem.

Před filmovou kamerou se poprvé objevila v němém dramatu DIE ABENTEUER EINES ZEHNMARKSCHEINES (1926), zviditelnila se také po boku Marlene Dietrich v duetu Wenn Die Beste Freundin (1928) s kontroverzním textem nastiňujícím lesbický vztah, mezitím točila další filmy. Pro francouzskou produkci poprvé točila film CALAIS-DOVER (Calais-Douvres, 1931), k odchodu z Německa se rozhodla po sebevraždě manžela a nástupu nacistů k moci. Odešla do Francie, kde pokračovala v kariéře zpěvačky a herečky, objevila se i na prestižních divadelních scénách.

Jako filmová herečka pokračovala Margo Lion v souběžné práci pro francouzské i německé producenty, připomeňme alespoň německou kriminálku VÝSTŘEL V 6. POSCHODÍ (Hände aus dem Dunkel, 1933), uvedenou i v našich kinech, nebo francouzské melodrama s kriminální zápletkou HLAS BEZ OBLIČEJE (La voix sans visage, 1933), které taktéž bylo uvedeno i v Československu. Vedlejší role vytvořila ve 30. letech i v řadě dalších francouzských filmů (PŘÍPAD LAFARGE - L'affaire Lafarge, 1937; ALIBI - L'alibi, 1937), opět s prezentací i před českými diváky.

V averzi vůči nacistickému režimu projevenému již emigrací v roce 1933 pokračovala Margo Lio i za druhé světové války, kdy zcela zmizela z filmu i divadla, znovu se objevila až například ve filmu MARTIN ROUMAGNAC (1946), kde byla sestrou Jeana Gabina, v různých rolích se pak představila v řadě dalších francouzských filmů, připomeňme alespoň její postavy jeptišek (MAM'ZELLLE NITOUCHE, 1954; VELKÁ HRA - Le grand jeu, 1954; TŘI MUŠKETÝRI - Les trois mousquetaires, 1959), v 60. letech vedlejšími rolemi obohatila řadu filmů béčkového žánru, byla ale také matkou jednoho z hlavních protagonistů mezinárodně oceněného režijního debutu Jacquese Demyho LOLA (1961). Jako matku hlavního hrdiny (Jean Lefebvre) jsme ji pak mohli vidět v komedii BLÁZEN Z LABORATOŘE Č. 4 (Le fou du labo IV, 1967). Mezitím ještě na přelomu 50. a 60. let hrála divadlo, vystupovala například v Théâtre des Celestins nebo Théâtre de la Renaissance.

Kromě filmu a divadla příležitostně pracovala v televizi, kde hrála v několika seriálech, její filmografii uzavírá opět role matky titulní hrdinky (Annie Girardot) v dobře známém dramatu NEJCENNĚJŠÍ CO MÁM (Docteur Françoise Gailland, 1975). Margo Lion zemřela v Paříži 25. února 1989 tři dny před svými 90. narozeninami.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1976 Nejcennější co mám
1973 Coup de sang (TV film)
Vie facile, La
1972 Humeur vagabonde, L'
1971 Petit matin, Le
1970 La faute de l'abbé Mouret
Roztržka
1967 Blázen z laboratoře 4
1964 Coplan prend des risques
La Confrontation (TV film)
Nick Carter va tout casser
1962 Jusqu'à plus soif
1961 Deux orphelines, Les (TV film)
Lola
1960 Le dialogue des Carmélites
1959 Julie la rousse
Káťa
Trois mousquetaires, Les (TV film)
Šelma na svobodě
1956 Je plaide non coupable
1954 Le grand jeu
Mam´zelle Nitouche
1953 Amours finissent à l'aube, Les
1951 Aiguille rouge, L'
Milenci z mrtvého ramene
Noche de tormenta
Verträumte Tage
1950 Ballerina
Furet, Le
Quai de Grenelle
1948 Femme que j'ai assassinée, La
Femme sans passé
Tanec smrti
1947 Diable souffle, Le
Fleur de l'âge, La
Une nuit à Tabarin
1946 Foire aux chimères, La
Martin Roumagnac
Tant que je vivrai
1939 Jeunes filles en détresse
1938 Affaire Lafarge, L'
Je chante
1937 Alibi, křivé svědectví
Claudine à l'école
Danseuse rouge, La
Homme de nulle part, L'
1936 Jenny
1935 Dieux s'amusent, Les
1934 Incognito
1933 Du haut en bas
Voix sans visage, La
1932 Goldblondes Mädchen, ich schenk Dir mein Herz
Píseň noci
Stupéfiants
1931 Calais-Douvres
Große Attraktion, Die
Nie wieder Liebe!
Čtyřiadvacet hodin ze života ženy
1926 Abenteuer eines Zehnmarkscheines, Die

TV seriály

1981 Anthelme Collet ou Le brigand gentillhomme (TV seriál)
1966 Comment ne pas épouser un milliardaire (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1957 En votre âme et conscience (TV seriál)
Énigmes de l'histoire (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace